Nebezpečí onemocnění listeriózou a toxoplazmózou

Dodržování hygienických zásad při přípravě, manipulaci a konzumaci potravin je důležité s ohledem na prevenci onemocnění, jako je listerióza a toxoplazmóza, které z hlediska těhotenství představují závažné riziko poškození, ev. úmrtí plodu. Zdrojem vyvolávajících bakterií, které se odborně nazývají Listeria monocytogenes, je nakažený člověk a domácí i divocí savci. Listerie přežívají v půdě, píci, ve vodě, bahně a siláži. K podpoře růstu listerií také dochází při zrání měkkých sýrů. Základním a téměř výlučným způsobem přenosu je přenos potravou.

Zdrojem infekce toxoplazmózy je prvok, který se odborně nazývá Toxoplasma gondií. Infekce se přenáší konzumací syrového nebo nedostatečně tepelně opracovaného masa, z nepasterovaného nakaženého mléka nebo vodou kontaminovanou fekáliemi koček.

Těhotná žena by měla dbát na to, aby strava živočišného původu byla dobře provařená, maso dostatečně tepelně upravené, vejce dostatečně uvařená.

 

 

A. Pařízek Kniha o těhotenství a dítěti
Listopad 2008, Galén, Praha