Nečekejte až na slova - Vaše miminko s Vámi chce komunikovat už teď

Nečekejte až na slova - Vaše miminko s Vámi chce komunikovat už teď - obrázek
Nečekejte až na slova - Vaše miminko s Vámi chce komunikovat už teď - obrázek

Touha komunikovat se u dítěte rozvine ještě předtím než se u něj rozvine schopnost mluvení. Rodič, který se chce s nemluvnětem dorozumět víc než co dokáže vyjádřit pomocí pláče a úsměvu, má možnost komunikovat pomocí znaků – dítě pak překvapí nejen šíří svého zájmu, ale i tím, že začne mluvit dříve a lépe.

„Co si asi myslí? Kdyby už tak uměl nebo uměla mluvit,“ hoří zvědavostí snad každý rodič nad postýlkou, z které se na něj dívají velké a upřímné oči jeho potomka. Možnost, v podobě znakování, tady je.  I když se u nás tato metoda používá teprve od roku 2008, v zahraničí jsou s ní výborné zkušenosti už přes třicet let. A důvodů, proč s ní začít, je hned několik. „Příroda zařídila, že miminka mají zájem o komunikaci dříve, než jsou toho schopné pomocí slov. Znakování je proto snadný způsob jak překlenout dobu, kdy dítě nám chce něco sdělovat, ale ještě nemluví. Když nemluvňata začnou používat znakovou řeč, rodiče jsou často překvapeni, jak chytré je jejich dítě. Dozví se, kolik toho už takhle malé miminko vnímá a jak moc si o tom všem chce popovídat,“ uvedla Ing. Michaela Tilton, MBA, která znakování Baby Signs do České republiky přivezla. Podle odborných studií raná komunikace mezi nemluvňaty a rodiči napomáhá k celkovému rozvoji dítěte. 

Neodradí to dítě od toho, aby mluvilo?

Když dítě dokáže říct, co ho zaujalo, rodič mu může o tom více říct a to v okamžiku kdy to dítě zajímá – tím přirozeně roste zvídavost dítěte a touha komunikovat lépe a víc. Ta vede k tomu, že znakující děti začínají mluvit dříve a používají více výrazů než děti ponechány bez možnosti dorozumět se pomocí znaků. Je to podobné jako s lezením. Dítě, které se naučí lézt, zjistí o kolik je svět díky tomu zajímavější a přidá mu to motivaci naučit se chodit. Stejně tak jako, děti, které dříve lezou, také většinou dříve chodí, tak děti, které znakují, většinou dříve mluví. Nicméně i pro děti, které začínají mluvit později je znakování možností, jak se dále rozvíjet i přesto, že ještě nedokážou dobře vyslovovat.

Kdo znakování nepotřebuje?

Někteří rodiče se domnívají, že svému nemluvněti rozumí dostatečně, a že znakování je spíš pro ty, co mají potíže nacítit se na dítě a vnímat jeho signály. Praxe je ale jiná. „Většina rodičů, kteří se svými dětmi začínají znakovat to dělají proto, že cítí, že by jim jejich dítě chtělo říct mnohem víc,“ dodává. Je to podobné jako když jste v zemi, kde neovládáte cizí jazyk. Komunikace beze slov je těžká a tak se přirozeně uchýlíte k tomu, že komunikujete jen o tom nejnutnějším. Děti, které začnou znakovat, komunnikují se svými rodiči daleko častěji než ty, které se dorozumívají bez znaků. Zkuste si třeba představit, že s kočárkem projíždíte kolem místa, kde vaše dítě včera vidělo kočičku. Dítě si na to vzpomene a pokud to umí, řekne vám to. Bez znaků to nejde a proto to ani nebude zkoušet. Tohle často představuje největší překvapení pro rodiče – znakující dítě se zdá mnohem vnímavější a chytřejší, ale je to jen tím, že nám toho dokáže o sobě mnohem víc říct.

Kdy začít?

Začít se znakováním se dá prakticky kdykoliv než se dítě naučí mluvit, nebo i v době, kdy už zná několik slov, ale stále ještě není schopno hovořit o všem, co ho zajímá. „Děti se naučí první znaky nejdříve kolem osmého měsíce, a většina užívá znaky nejpozději okolo prvních narozenin. Ideální je začít se znakováním zhruba v šestém měsíci,“ poradila. Vyjádřit se rukama, může výrazně pomoci také dětem, které jsou již starší, umí už nějaká slova, ale stále pro ně existují výrazy, o které mají zájem, ale ještě je neumí vyslovit. „Známe případy, kdy rodiče začali s dítětem znakovat až kolem 20. měsíce, protože dítě umělo jen pár slov a frustrace z toho, že se neumělo vyjádřit, každým dnem rostla. V tomto věku dítě začalo znakovat téměř ze dne na den a ze vztekajícího se batolete, bylo rázem usměvavé a zvídavé dítě,“ prozradila lektorka. 

Jak na to?

Každé dítě se naučí znakovat pokud se jeho rodič dobře seznámí s metodou znakování a má trpělivost. Rodiče mají možnost přijít na seminář pro rodiče, kde se s metodou programu Baby Signs seznámí nebo si zakoupit sadu materiálů, kde najdou vše potřebné. Novinkou je online seminář pro rodiče, který se právě otevírá.

Více o znakování najdete v eknize ke stažení zdarma 

17 otázek o znakování s miminky a batolaty na:
e-vychova.cz 

Máte-li otázky o tom jak znakování funguje, kdy se znakováním začít, jak se to naučit, apod. ... stáhněte si zdarma eBook, kde najdete odpovědi.