Očkování dítěte právě těhotné ženy

Očkování dítěte právě těhotné ženy - obrázek
Očkování dítěte právě těhotné ženy - obrázek

Očkování je v poslední době velmi diskutované téma. Vybrali jsme pro Vás ty nejzajímavější dotazy, na které odpovídá

Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc.

Vedoucí Výukového pracoviště tropické, cestovní medicíny a očkování
Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví v Praze

Ústav epidemiologie, 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze

Ředitel Centra očkování a cestovní medicíny

 

Mohu nechat očkovat syna (rok a půl starý) na spalničky (zarděnky, příušnice), když jsem sama těhotná, dnes aktuálně 20 + 6. Názory pediatrů se různí, zatím nejrelevantnější je doporučeni stihnout očkování do konce mého 2. trimestru, včetně inkubační doby 3 týdnů po očkování. Řeším, zda to takto udělat, či to celé odložit, ale to by znamenalo očkovat syna až ve věku roku a půl druhého dítěte (tzn. ve stáří cca 3 let, nevím, zda to není pozdě)? 

Přenos z očkované osoby na těhotnou ženu nebyl zaznamenán a i kdyby se tak stalo, tak máte za sebou první trimestr a tak by k poškození plodu nemělo dojít. Očkovat se může, jen je dobré, pokud by se dodržovala opatření proti přenosu – kde stačí jen mýt ruce, protože většina onemocnění přenášených vzduchem se v podstatě přenáší kontaktem.

Zde je oficiální stanovisko výrobce očkovací látky v SPC:

Přenos infekce spalniček a příušnic z očkovaných jedinců na vnímavé osoby nebyl zaznamenán. Je známo, že mezi 7. až 28. dnem po očkování dochází k faryngeální exkreci viru zarděnek a viru spalniček s maximem okolo 11. dne. Dosud však nebyla zaznamenána nákaza zarděnkami a spalničkami, která by byla způsobená takto vylučovaným virem. 

Těhotné ženy nemají být očkovány vakcínou Priorix inj. stříkačka. Avšak u žen, které byly očkovány v období těhotenství, kdy o něm nevěděly, po aplikaci vakcíny proti spalničkám, příušnicím nebo zarděnkám nebylo pozorováno poškození plodu. I když teoreticky riziko není možné vyloučit, nejsou hlášeny případy vrozeného zarděnkového syndromu u více než 3 500 vnímavých žen, které byly neplánovaně očkovány vakcínami proti zarděnkám v raném stadiu těhotenství. Proto, neúmyslné očkování vakcínou proti spalničkám, příušnicím nebo zarděnkám žen, které o těhotenství ještě neví, by nemělo být důvodem k ukončení těhotenství.

Po dobu 1 měsíce po očkování je třeba se vyhnout otěhotnění. Ženám, které těhotenství plánují, by se mělo doporučit oddálení otěhotnění.

Jak jsem uváděl – já bych očkoval a určitě bych 21 dní mezi 7 až 28 dnem si častěji myl ruce.


Kontaktuji Vás ohledně případného očkování proti černému kašli. Přítel a jeho matka byli pozitivní na černý kašel, mně ačkoliv jsem měla nejhorší průběh nachlazení a kašle, vyšel test na černý kašel negativně. Tedy, nemám protilátky a tím pádem nebude mit ani miminko. Otázka zni, jestli se mám nechat očkovat ještě v průběhu těhotenství (dnes jsem 33+4) nebo je to zbytečné a nemám to řešit. 

Já osobně bych očkoval až těsně po porodu – třeba hned v porodnici (i když doporučení je očkovat v posledním trimestru) a také v závislosti na Vašem věku – tedy dle toho, kdy byla naposledy očkována proti tetanu. Očkovací látka proti černému kašli je kombinovaná a obsahuje ještě složku proti záškrtu a proti tetanu.Pokud je to více jak jeden rok, tak je to možné, optimální je pokud je to více jak 3 - 5 let od posledního očkování proti tetanu.

Pokud jste v rodině měli černý kašel prokázaný, pak je možné, že jste jej prodělala a protilátky nemáte (to jsou až 4 % lidí). Důležité je to, že okolí (partner a jeho maminka) mají dostatečnou ochranu a nemohou to na dítě přenést. Pokud budete kojit, tak protilátky na dítě přenesete také.

   Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc.