Po stopách prasete, kokosu a ptáka kakadu

PrasomatDokážete najít v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur prase? Není to vůbec jednoduché, není prase jako prase. A co ptáka kakadu? Ani to nebude snadné. Vydejte se po stopách prasete nebo ptáka kakadu a možná při tom zjistíte, jak se objevil první kokos a jak se hází bumerangem.

Náprstkovo muzeum, které patří k objektům Národního muzea, provází návštěvníky kulturami Asie, Afriky, Ameriky a Austrálie. Uvidíte opravdovou péřovou čelenku ze severoamerických prérií, kterou by, pokud by existoval, mohl nosit Vinnetou nebo jeden z jeho rudých bratří. Dozvíte se, se kterými panenkami si hrály indiánské děti a které sloužily k náboženským účelům. Také jsou zde obřadní předměty z tajemného a legendami opředeného ostrova Nias nebo hudební nástroje amazonských domorodců.

Kakadu a hadPo stopách prasete, kokosu nebo ptáka kakadu se můžete vydat v expozici Austrálie a Oceánie. Náprstkovo muzeum připravilo pro všechny kluky, holky a jejich rodiče, kteří mají fantazii a chtějí poznat cizokrajné kultury, zajímavé hry. A tak se dozvíte, že vepřem se dalo i zaplatit, první kokosová palma vyrostla z hlavy úhoře a legendární pták kakadu dokázal svým silným zobákem zabít hada, který požíral lidi. Odhalíte i tajemství bumerangu pro leváky a bumerangu, který se nevrací. Zjistíte, že v Melanésii uctívali své předky tak, že uchovávali jejich lebky, které také najdete mezi exponáty Náprstkova muzea.

Hry jsou určeny dětem školního věku, ale také jejich rodičům a prarodičům. K dispozici jsou vám pracovní listy, na kterých najdou děti otázky, příběhy a legendy, mohou na ně malovat a dělat si poznámky. Kromě této hry pořádá muzeum i výtvarné dílny. Více se dozvíte na webových stránkách Národního muzea www.nm.cz.

Příště vás pozveme do Muzea české loutky a cirkusu v Prachaticích.

Muzeum Muzeum