Pozvánka za kulturou - Jindřich IV.

Pozvánka za kulturou - Jindřich IV.  - obrázek
Pozvánka za kulturou - Jindřich IV. - obrázek

Jedna z posledních možností, aby jste shlédly skvělé představení, které bude mít brzy derniéru. Nezmeškejte poslední představení 20. května 2015.

 

 

V osamělé vile v italské Umbrii nalezneme pokoj zařízený jako trůnní síň císaře Jindřicha IV. na jeho sídle v Goslaru. 

Před více než dvaceti lety zde při karnevalu, jehož součástí byla i jízda na koních v historických kostýmech, spadl jeden z účastníků z koně. Úder do týla způsobil, že splynul s postavou, již si pro maškarní vyvolil. Stal se německým císařem Jindřichem IV., vedoucím boj s papežem Řehořem VII. a chystajícím se k pochodu do Canossy. Od té doby je uvězněn ve své představě, vzdálen 900 let od našich dnů, a čtyři najatí komedianti hrají mu den co den dvořany z 11. století. Jednoho dne však před domnělého Jindřicha IV. předstupuje delegace v dobových převlecích, aby ho z jeho šílenství vyvedla…

Jindřich IV. patří k nejslavnějším hrám italského dramatika a prozaika Luigiho Pirandella (1867–1936), nositele Nobelovy ceny za literaturu. Představuje nejen vrchol autorovy dramatické tvorby, ale zároveň i vrchol moderního světového dramatu vůbec. Pomocí důmyslného zrcadlení současných postav s postavami historickými odkrývá Pirandello s až detektivní gradací složitý milostný trojúhelník, na jehož pozadí získává původní jednoznačná lékařská diagnóza stavu „šílencova“ povážlivé trhliny… Mimoděk nás pak přivádí k otázkám masky a tváře, identity a věrnosti sobě samému.

Nasazení Jindřicha IV. v hlavní roli s Jiřím Dvořákem na repertoár je dalším z velkých návratů k „rodinnému stříbru“ Divadla na Vinohradech. Ostatně, v inscenaci Václava Hudečka z roku 1967 s nezapomenutelným Milošem Kopeckým hrál Otakar Brousek st. tutéž roli, kterou po šestačtyřiceti letech ztvární v novém nastudování Otakar Brousek ml.

Premiéra: 20. 12. 2013
Délka představení: 165 minut

 

Obsazení:

Jindřich IV.   Jiří Dvořák 
Matylda Spina, markýza   Andrea Elsnerová 
Carlo di Nolli, mladý markýz   Pavel Batěk 
Dr. Dionisio Genoni, lékař   Otakar Brousek ml. 
Tito Belcredi, baron   Václav Vašák 
Giovanni, starý komorník   Ladislav Zacharník 
Frida, její dcera   Markéta Frösslová / Veronika Lazorčáková 
Landolf (Lolo)   Daniel Bambas 
Ariald (Franco)   Marek Holý 
Ordulf (Momo)   Václav Jílek 
Bertold (Fino)   Ondřej Rychlý