Přenos infekce mateřským mlékem

Mohou ženy s onemocněním Covid-19 kojit?

Ano, pokud si přejí kojit. Je nicméně nutné dodržovat tato hygienická opatření:

  • v průběhu kojení užívat ochranných pomůcek
  • umýt si ruce před a po dotyku s dítětem
  • čistit a desinfikovat povrchy, kterých se ženy dotkly

Onemocněla jsem COVID-19 a necítím se dobře pro kojení mého dítěte. Co mohu dělat?

Měla byste být podpořena v alternativních možnostech kojení Vašeho dítěte, mezi které patří např.:

  • kojení do lahviček s následnou výživou
  • relaktace po zotavení
  • dárcovství mateřského mléka/umělá mléčná výživa

Je onemocnění COVID-19 u kojící matky spojeno s potenciálním rizikem pro kojence?

Onemocnění se přenáší na člověka při úzkém kontaktu s osobou s potvrzeným COVID-19 a předpokládá se, že k němu dochází hlavně prostřednictvím kapénkové nákazy, když osoba s infekcí kašle nebo kýchá.

V několika málo případech, které byly doposud hlášeny, nebyl v mateřském mléce žen s COVID-19 nalezen žádný virus. Nejsou dostupné žádné informace o přenosu viru, který způsobuje COVID-19 mateřským mlékem (tj. zda je v mateřském mléce infikované ženy virus přítomen).

V omezeném počtu zpráv o kojících ženách infikovaných SARS-CoV nebyl virus v mateřském mléce detekován; nicméně protilátky proti SARS-CoV byly ve vzorcích mateřského mléka detekovány.


Může žena s prokázaným onemocněním COVID-19 kojit své dítě?

Průnik viru způsobujícího onemocnění COVID-19 do mateřského mléka kojících, pozitivně testovaných žen, nebyl doposud prokázán. Onemocnění COVID-19 se snadno šíří kontaktem a kapénkami při kašlání a kýchaní, tudíž při kojení může dojít k nákaze kojence touto cestou, spíše než mateřským mlékem.

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje pokračovat v kojení i u COVID-19 pozitivních žen (pokud je to jejich přání), samozřejmě při důsledném dodržování hygienických opatření. Doporučení ze zemí významně postižených epidemií COVID-19 jsou spíše opatrnější.

Čerstvým rodičkám, které mají respirační příznaky a jsou COVID-19 pozitivní (nebo čekají na výsledek testu), kojení nedoporučují a preferují izolaci matky a výživu novorozence odstříkaným mateřským mlékem nebo umělou mléčnou formulí. Při odstříkávání mateřského mléka je nutné dodržovat maximální hygienická opatření.