První příkrmy pro miminko: Kdy je zavést a jaké recepty vařit?

První příkrmy pro miminko: Kdy je zavést a jaké recepty vařit? - obrázek
První příkrmy pro miminko: Kdy je zavést a jaké recepty vařit? - obrázek

V ideálním případě, kdy je dítě plně kojené, byste měli zavést nemléčné příkrmy mezi 4.- 6. měsícem věku. S čím začít a na co si dát u malých miminek pozor?

Na konci 4. měsíce začněte se zeleninovými příkrmy

Jakmile má vaše dítě za sebou 4 měsíc, můžete začít s nemléčnými příkrmy. Miminko musí udržet hlavu ve vzpřímené poloze a tolerovat pevnou stravu. Ale to záhy zjistíte. Poprvé sáhněte po potravinách jako je mrkev, brokolice, dýně, brambory nebo jablko. Nezapomínejte na to, že takto malému dítěti budete muset první příkrmy rozmixovat dohladka a udělat z nich kaši. Teprve s přibývajícím věkem můžete zkoušet menší nerozmixované kousky.

Pravidla pro první pevnou stravu:

  • Ovoce a zelenina musí být vždy v perfektním stavu. Nikdy nedávejte dítěti nahnilou zeleninu nebo ovoce, přestože jste předtím odřízli „špatné“ části.
  • Malým miminkům vařte v kojenecké vodě.
  • Pokud budete připravovat pokrm s mlékem, použijte kojenecké mléko, nikoli kravské. Kravské mléko může dítě ochutnat až později, ale mezi první příkrmy rozhodně nepatří, protože je těžko stravitelné.
  • Miminkům žádné jídlo nesolte ani neslaďte. Je to úplně zbytečné a v konečném důsledku i nevhodné a nezdravé. Nechte vyniknout skutečnou chuť jednotlivých pokrmů, ať se s nimi miminko seznámí.

Recepty na první příkrmy pro miminko

  • Brokolicové pyré: Brokolici rozdělte na malé růžičky a dejte vařit do kojenecké vody. Až brokolice změkne, rozmixujte z brokolice a vody pyré.
  • Dýňová kaše: Volte stejný postup jako v případě brokolice. Jakmile vyzkoušíte jednotlivé druhy zeleniny, začnete do receptů přidávat brambory. Nakonec můžete zeleninu mixovat dohromady a nabídnout tak dítěti pestřejší stravu.
  • Mrkev s bramborem a zeleným hráškem: Všechny ingredience povařte v kojenecké vodě a rozmixujte dohladka.
  • Nastrouhaná mrkev s jablkem: Do jemně nastrouhaného jablka s mrkví můžete přidat i lžičku oleje. Buďte při krmení miminka trpěliví, asi mu bude chvilku trvat, než mrkev zpracuje a spolkne.

Každý den zavádějte pouze jednu novou potravinu

Postupně zavádějte do dětského jídelníčku všechnu zeleninu i ovoce. Dávejte si jen pozor na citrusy a tropické ovoce, kvůli alergickým reakcím. Pokud zavádíte do jídelníčku zcela novou potravinu, kterou dítě ještě nikdy nemělo, dávejte v konkrétní den pouze jedno nové jídlo. Je to z toho důvodu, že pokud by vznikla alergická reakce, budete s jistotou vědět, co bylo jejím původem. Zhruba po měsíci zeleninovo-ovocných příkrmů můžete začít zařazovat i maso, které by mělo být vždy čerstvé, a hlavně libové a dobře uvařené. První masové příkrmy budete muset dítěti rozmixovat. 

Kvalitní potraviny vůbec nemusí být drahé. Sledujte například akční leták Penny, ve kterém si vybere ze skvělé nabídky potravin od lokálních dodavatelů.