Rady venkovského lékaře - OČKOVÁNÍ

Rady venkovského lékaře - OČKOVÁNÍ - obrázek
Rady venkovského lékaře - OČKOVÁNÍ - obrázek

Očkování proti některým nakažlivým chorobám je u nás povinné. Je to jinde jinak? Je. Občas se začínají objevovat hlasy, že nutit rodiče, aby dali své děti očkovat, je porušování svobody a lidských práv. 

Poukazují na to, že leckde v cizině je méně povinných očkování, někde žádná povinná očkování, navíc jsou očkování provázena určitými komplikacemi nebo i trvalými následky. Objevují se publikace různých alternativních léčitelů, a dokonce i lékařů na téma „jak dál bez očkování“. Jak se v tom mají ubozí rodičové vyznat? A očkování, kromě jednoho proti obrně (poliomyelitidě), bolí.

U nás jsou povinná očkování proti tuberkulóze, záškrtu, tetanu, černému kašli, zarděnkám, příušnicím, spalničkám a poliomyelitidě. Je možno nechat děti očkovat i proti klíšťové encefalitidě a některým infekcím bakteriálním, vyvolávaným v poslední době tolik medializovanými (fuj to je slovo) meningokoky anebo hemofily (podle mne jsou horší než meningokoky). Kromě toho je třeba podstoupit očkování proti různým tropickým chorobám, jestliže budeme cestovat do zemí, kde se vyskytují. Jde například o žlutou zimnici, choleru, malárii atd. Některé skupiny obyvatelstva mohou podstoupit i jiná očkování, třeba proti infekční žloutence typu B („přenášené krví“) jsou očkování zdravotníci, proti chřipce a učitelé a průvodčí hromadné dopravy.

Co se při očkování děje? Do těla jsou vpravováni oslabení vyvolavatelé infekce buď celí, nebo časti jejich těl. Organismus se učí na těchto modelech nepřátel, jak s nimi bojovat, až se objeví v plné síle. Vytvářejí se protilátky proti vyvolavatelům infekce, a navíc jsou vycvičeny buňky, které je budou umět vyrábět i jindy, případně je i samy přímo ničit. Samozřejmě se zlepšuje i celková, obecná obranyschopnost organismu.

Očkování je tedy nepochybně jedna z nejprospěšnějších věcí, které lidstvo vymyslelo. Nejen proto, že byly vymýcen některé infekce (celosvětově tzv. pravé neboli černé neštovice – varicela, u nás poliomyelitis – obrna), ale proto, že byly miliardy lidí ušetřeny zbytečného utrpení nemocí a jejich následků. Byly ušetřeny miliardy peněz na jejich léčení.

Komplikace? Ano, tak pět očkovaných z každé stovky může mít nezávažné komplikace (teploty, vyrážky) a tak pět ze sta tisíc očkovaných i následky horší (např. zánět mozku). Ale kdo bojuje za nepovinné očkování, je blbec. Bojuje za právo dítěte svobodně zemřít. Kdo tvrdí, že ví o něčem lepším, než je očkování, je lhář. Proto – dejme své děti očkovat, uděláme dobře.

 

 

Zdroj: Rady venkovského lékaře, kapitola 61
doc. MUDr. Ivan Novák, CSc.

Témata: