VACUUMEXTRAKTOR - dotazy z poradny

VACUUMEXTRAKTOR - dotazy z poradny - obrázek
VACUUMEXTRAKTOR - dotazy z poradny - obrázek

Téma měsíce ledna - OPERAČNÍ POROD

  otázka:      

Dobrý večer pane doktore, čekám druhé dítě a zajímalo by mne, jaká je možnost opakování porodu s vakuumextraktorem při druhém těhotenství. První holčičku jsem porodila v 38. týdnu a bohužel jsem ji nemohla vytlačit, a proto byl použit vakuumextrator. Porodní váha dcery byla 2990 kg a délka 50 cm. Moje výška je 154 cm. Ve Vašich odpovědích jsem se dočetla, že tato výška je považována za riskantní při spontánních porodech kvůli zúžené pánvi. Mohlo to souviset s mými problémy při prvním porodu? Vím, že každý porod je jiný, ale nemohly mé problémy při porodu souviset i s mojí výškou? Děkuji za odpověď. Radka

 odpověď:      

Dobrý den, nelze absolutně předvídat. Každý porod je OPRAVDU ZCELA jiný. Výška znamená riziko zúžené pánve, ale neplatí ani náhodou automaticky, mnoho žen porodí děti s porodní váhou více než 4 kg i s výškou menší. Vakuumextraktor či kleště neslouží k překonání zúžených porodních cest. Je tu od toho, aby pomohl nahradit chybějící či slabé porodní síly. Přeji mnoho štěstí.

MUDr. Michal Koucký

 


otázka:      

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s průběhem porodu, kdy jsou vzhledem k velikosti plodu hraniční rozměry pánve a lékaři zkouší místo plánovaného císaře spontánní porod. Mohlo by dojít k situaci, že plod vstoupí do pánve, kterou už nemůže dál postupovat? Nebo se do takové pánve vůbec nedostane? Chápu, že pokud se do pánve nedostane, tak následuje císařský řez, ale říkám si, co když stihne do pánve vstoupit, ale ta je pak úzká tak, že hlavička nebo ramínka prostě neprojdou, ale císařský řez už provést nejde, to je pak jediné řešení kleště nebo vakuumextraktor? Jak často se prosím Vás stávají případy nepřesných odhadů rozměru plodu k poměru k porodním cestám, které takto končí? Četla jsem, že hmotnost přesně dle ultrazvuku určit nelze, že jsou odchylky až několik set gramů, ale že hmotnost není určující. Důležitější mají být rozměry dítěte, měří se tedy rozměry hlavičky, jestli jsou k pánvi přiměřené. Mám totiž obavy, možná zbytečné, aby dítě kvůli rozměrům pánve neuvízlo někde v polovině porodních cest a dál nepostoupilo. Děkuji.

 odpověď:         

Dobrý den, vedení porodu se určuje vzájemným vztahem plodu k pánvi před porodem a eventuálně až v průběhu porodu. Jak vidíte, nikde není nic psáno o velikosti dítěte či zevních pánevních rozměrech -  v moderním porodnictví se tím již tolik neřídíme. Pokud hlavička do pánve nesestoupí, následuje císařský řez pro nepoměr mezi plodem a pánví. Pokud plod stihne do pánve vstoupit, rodíme spontánně a není potřeba dále diskutovat. Vacuumextraktor ani kleště s problémem přímo nesouvisí, tyto nástroje neslouží k překonání nepoměru. K jejich použití jsou jiné důvody než uvádíte, zejména nahrazení chybějících porodních sil ( nedostatečné tlačení a/nebo slabé kontrakce, velmi zjednodušeně řečeno ).

MUDr. Michal Koucký