Zánět dásní v těhotenství

Zánět dásní v těhotenství - obrázek
Zánět dásní v těhotenství - obrázek

Těhotenství je úžasné období života, ale také velká zátěž pro celé tělo. Hladina hormonů v těle se změní, což způsobuje zvýšenou citlivost dásní a jejich krvácení. Těhotenskou gingivitidou trpí většina maminek.

Začíná to krvácením dásní a někdy končí i ztrátou zubů

Zdravé dásně mají světle růžovou barvu a pevně obklopují každý zub. Pokud však dásně během těhotenství zčervenají, otečou a začnou krvácet, je to známka probíhajícího zánětu. Odborně se to nazývá těhotenská gingivitida (gingivitis gravidarum).

Vnik zánětu má několik příčin –  během těhotenství se v těle zvýší objem krve a dochází tak k překrvování sliznic – dásní, dále se mění hladina hormonů, která ovlivňuje i imunitní systém a v neposlední řadě také zvýšená konzumace cukrů. Soubor těchto faktorů zapříčiní krvácení dásní při čistění. Často pak nastane situace, kdy těhotná maminka se krvácení zalekne a namísto zvýšené ústní hygieny a nasazení probiotik si zakoupí ultra měkký kartáček.

Avšak s ultra měkkými kartáčky je potřeba si čistit zuby déle, odborníci a sami výrobci doporučují až 10 minut. Proč? Extra měkké kartáčky jsou jemné k dásním, ale zároveň mají nižší čistící schopnost vůči lepkavému zubnímu plaku.  To však málokdo dokáže a vzniká tak uzavřený cyklus – nedostatečně odstraněný zubní plak – krvácení z dásní – ultra měkký kartáček a krátká doba čistění – nedostatečně odstraněný zubní plak.

Vraťme se nyní k zubnímu plaku. Po každém jídle a pití se začne na zubech tvořit biofilm, komplexní mikrobiální společenství, zvané zubní plak. Zubní plak je zodpovědný za odvápnění zubní skloviny a následný vznik zubního kazu a zánětu dásní. Neléčené záněty dásní se dlouhodobě přechází v chronické onemocněné zvané parodontitida ( lidově parodontóza, paradentoza), kdy dochází k ustupování dásní a odhalování zubních krčků. V konečném důsledku onemocnění vede až ke ztrátě zubu či zubů. Riziko vzniku parodontitidy dále zvyšují dědičné faktory a kouření. Pokud budete o své zuby a dásně pečovat se správnými pomůckami a věnujete jim dostatek času, neonemocní. Čisté zuby jsou zdravé zuby!

Ústní hygiena v těhotenství

Základem prevence zánětu dásní jsou čisté zuby bez zubního plaku.

  • Čistěte si zuby po každém jídle, obzvláště po konzumaci sladkého. Anebo mlsání a sladké nápoje vynechte.
  • Používejte spíše měkké než ultra měkké zubní kartáčky. Vybírejte kartáčky s malou čisticí hlavicí, která lépe dosáhne všech plošek zubů v ústech.
  • V případě krvácení dásní používejte zubní pastu a ústní výplach s antibakteriálním účinkem, doporučujeme například s obsahem Tea Tree oleje.
  • Nezapomínejte, že zub má 6 stran a je potřeba důkladně čistit i mezizubní prostory, kam nedosáhne zubní kartáček. Ideálně čistěte zubní nití mezi  předními zuby a mezizubním kartáčkem mezi stoličkami.
  • Poraďte se se svým zubním lékařem nebo dentální hygienistkou jak správně provádět techniku čištění zubů.

Radíme:

• Během těhotenství navštěvujte zubního lékaře častěji (každý trimestr)

• Čistěte si zuby po každém jídle, nejen ráno a večer

• Používejte vhodnou zubní pastu, zubní nit a mezizubní kartáčky

• Doplňte výživu orálními probiotiky ( např. BioGaia ProDentis ), které udržují přirozenou rovnováhu v ústech, snižují tvorbu zubního plaku a redukují riziko zánětu dásní (viz studie)