Září - nejvíce stresující měsíc nejen pro rodiče

Září -  nejvíce stresující měsíc nejen pro rodiče - obrázek
Září - nejvíce stresující měsíc nejen pro rodiče - obrázek

Náhlá změna režimu po dovolené, zvýšení obrátek z minima na maximum, dřívější vstávání, vypravování i vybírání dětí ze školy a školky nebo přesčasy v práci - to je stručný seznam nejčastějších příčin zářijového náporu na naši psychiku.

Pokusme se o to, aby tento měsíc nebyl pro nás jen měsícem návratu dětí do školních lavic, ale i návratu k sobě samému! Hledejme rovnováhu mezi duševním životem a tělesným zdravím! Září nabízí jedinečnou možnost zaměřit se na nový režim - ten, který nás a naši rodinu přivede na cestu za zdravým, novým já!

Snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Ranní jídlo zásobuje mozek energií, kterou potřebuje využít efektivně. Snídaně ovlivňují také paměť a koncentraci, což je velmi důležité pro soustředění se dětí ve škole. V roce 2005 byla publikovaná studie Americkou asociací dietologů, která dokázala u dětí a dospívajících, kteří snídají, vyšší poznávací funkce spojené s pamětí (lepší dosažené známky v testech) a docházka do školy. 

Oběd vás udržuje v pohybu
Zdravý oběd také zásobuje mozek energií.  Zvyšuje paměť, náladu a koncentraci, takže děti se mohou soustředit v průběhu celého odpoledne. Dětem můžete připravit 2 kusy zeleniny nebo ovoce, spolu s celozrnnými obilninami, mléčnými výrobky a proteiny (maso, ořechy, luštěniny nebo sója).

Konzumujte ryby pro dobré myšlení
Ryby jsou často nazývané „jídlo paměti“. Víte proč? Ryby žijící v studených vodách, jako je losos, halibut a tuňák, jsou bohaté na zdraví prospěšné Omega-3 esenciální mastné kyseliny, kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dekosahexaenová (DHA). Hlavně DHA se vyskytuje ve vysokých koncentracích v mozku.

Mnoho odborníků na zdraví doporučuje dvě porce ryb týdně. Není to ale jednoduché, pokud vaše děti nemají rádi rybu.

Mnoho dětí z různých důvodů nekonzumuje dostatečné množství ryb anebo rodiče mohou mít obavy ze rtuti a dalších kontaminantů. Především jde o malé děti, u kterých je vyšší riziko vystavení rtuti. Doplnění výživy vysoce kvalitním, čištěným omega -3 doplňkem výživy může pomoci zabezpečit esenciální živiny pro děti bez rizika spojeného s konzumací ryb.

Esenciální mastné kyseliny jsou stavební a funkční části všech buňkových membrán.  Omega-mastná kyselina EPA je metabolizovaná za vzniku eikosanoidů – faktory (účinkují podobně jako hormony v nízkých koncentracích), regulující dělení a růst buněk, srážlivost krve, svalovou aktivitu, sekreci trávicích šťáv a hormonů, a také ovlivňuje chování a náladu.  Další omega-3 mastná kyselina, DHA, se nachází především v centrální nervové soustavě a je důležitou stavební součástí membrán buněk v mozku a v nervech. DHA se také nachází v sítnici oka. V dětství naroste mozek o 15 % a do šesti let je téměř úplně vyvinutý. Dostatečný přísun omega-3 mastných kyselin, zejména DHA, v dětství je nevyhnutný pro správný vývin.

Zatímco DHA má úlohu při vývoji mozku, EPA má silný vliv na chování a náladu.  V konečném důsledku, tyto omega-3 mastné kyseliny prokázaly pozitivní účinek při poruše pozornosti (ADD, anebo ADHD).  Děti s nedostatečným příjmem esenciálních mastných kyselin mají v pozdějším věku zvýšené riziko vzniku poruchy pozornosti. Příčinou přepojení mezi poruchami chování, poruchami učení a nedostatku EFA, může být změna v metabolizmu mastných kyselin u osob s ADHD.

U adolescentů s ADHD se také prokázaly abnormální hladiny esenciálních mastných kyselin, co pokazuje na rozdíl v metabolizmu esenciálních mastných kyselin v porovnání s adolescenty, kteří netrpí ADHD. Až 8 % dětí a adolescentů trpí depresemi a poruchami nálad, přičemž jejich výskyt vrcholí v období puberty. Nízký příjem polynenasycených mastných kyselin, především omega-3 mastných kyselin souvisí s vyšším rizikem výkyvů nálady. Může vést k snížení počtu receptorových míst pro serotonin, neurotransmiter, který souvisí se zvýšením nálady. Přehled studií v americkém Journal of Psychiatry (2006) poukázal na to, že nedostatek omega-3 mastných kyselin může mít vliv na poruchy nálady, co naznačuje, že omega-3 mastné kyseliny mohou být prospěšné živiny pro ty, které trápí tento problém.

Želatinové pastilky Kids' Omega-3 Gummies

Proč by měly děti užívat omega-3 esenciální mastné kyseliny?

  • DHA je důležitá pro růst a vývoj buněčných membrán v mozku, nervovém systému a očích.
  • EPA má silný vliv na náladu a chování.
  • Nízký příjem omega – 3 esenciálních mastných kyselin se pojí s poruchami chování (jako je například hyperaktivita) a také učení.
  • Mnoho dětí nejí doporučené dvě porce ryb týdně kvůli osobním důvodům anebo rodičovské obavě z příjmu zvýšeného množství rtuti anebo jiných kontaminantů z ryb žijících v nezdravých vodách.
  •  
  • Rybí olej ve formě doplňku stravy může zlepšit negativní příznaky dětského chování, jako je nepokoj, úzkost, snížená koncentrace a agresivita. Podporuje také paměť, a také lehčí a rychlejší vnímání učiva.