Ženská bariérová antikoncepce

Cílem těchto antikoncepčních metod je vytvoření mechanické překážky, tedy bariéry, v cestě spermiím do dělohy. Do pochvy se kladou tělíska různého tvaru, které se ještě dnes běžně kombinují s chemickou antikoncepcí, která obsahuje tzv. látky, které výrazně zvyšují jejich účinnost a spolehlivost.

Něco z historie

Předchůdcem ženské bariérové antikoncepce byly vaginální pesary, vyráběné ze směsi krokodýlího trusu a medu, používané ženami ve starém Egyptě. V Číně a v Japonsku si ženy přikládaly na povrch děložního hrdla kousek hedvábného papíru. Francouzky si ve středověku zaváděly do pochvy smotek látky namočený ve víně. Čistě mechanickou bariéru nakonec představoval i tolik známý pás cudnosti, když si takto zajišťovali věrnost doma osamocených žen muži, kteří odcházeli na válečné výpravy. Často nebylo jeho hlavním cílem ani tak zamezit nevěře, jako pohlavním chorobám, které byly v dřívějších dobách velmi rozšířeny.

 

Některé druhy přípravků:

 

Cervikální pesar. Jde o klobouček z gumy nebo plastického materiálu, který po zavedení přilne k děložnímu hrdlu, a tím uzavře vchod do dělohy. Jeho účinnost je malá, a proto se kombinuje s lokálně působícími spermicidními látkami.

 

Diafragma. Diafragma je jemná membrána vyrobená z latexu, která je upevněna na pružném kovovém prstenci. Zavádí se těsně před stykem v kombinaci se spermicidním gelem, do pochvy před děložní hrdlo. Její zadní část se opírá o zadní klenbu poševní, přední část se opírá o stydkou kost. Kovová spirála udržuje diafragmu rozvinutou do kruhu.

 

Vaginální hubka. Jde o polyuretanovou houbička o průměru 6 cm a síle 2 cm. Zavádí se před stykem do pochvy, před děložní hrdlo, kde do sebe nasává ejakulát. Brání pohybu spermií, a navíc je chemicky i ničí.

 

Femidom. Dámský kondom, se vkládá do pochvy před stykem a zachytí semeno jako prezervativ. Překrývá okraje poševního vchodu. Též výrazně chrání před pohlavními chorobami.

 

Ženské bariérové prostředky se ponechávají v pochvě (kromě Femidomu) alespoň 6 hodin po pohlavním styku. Ženy, které si zvolí tuto antikoncepci, je nutno přesně poučit o jejím zavádění.

 

Výhody

Metody ženské bariérové antikoncepce mají málo předností. Některé metody nevyžadují lékařské vyšetření a lékařský předpis. Do jisté míry snižují i riziko přenosu pohlavně přenosných infekcí. Jsou vhodné pro ženy, u nichž není možné podání hormonální antikoncepce nebo nitroděložního tělíska, a dále v těch případech, kdy se nelze spoléhat na mužskou antikoncepci. Bariérové metody téměř postrádají zdravotní rizika.

Nevýhody

U žen, které používají diafragmu, bývá pozorován vyšší výskyt zánětu močových cest. Při dlouhém ponechání v pochvě mohou vyvolat výtok z pochvy. Nevýhodou těchto metod je nutnost manipulace před stykem a možnosti sklouznutí pesaru při styku po nesprávném nasazení. U některých žen může dojít ke vzniku nepříjemných pocitů z cizího tělesa v genitálu nebo přecitlivělosti na umělou hmotu antikoncepčního prostředku. Kombinace s chemickými metodami je nanejvýš žádoucí - ale ani tak nedosahují spolehlivosti hormonální nebo nitroděložní antikoncepce. Počet selhání závisí na správném používání, Pearl Index pak kolísá mezi 2-20.

 

 

Přehled přípravků dostupných v ČR V ČR nejsou t.č. na trhu žádné výrobky ženské bariérové antikoncepce

 

 

MUDr. Antonín Pařízek, CSc.
Ivana Ašenbrenerová

Z připravované Knihy o těhotenství a porodu

 

 

 

Odborný článek