4.císařský řez

17. 3. 2018
otázka

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak velká jsou rizika, když bych otěhotněla po 3.CS. Hojím se výborně, žádné komplikace s předchozími těhotenstvími ani po operaci nenastaly. Přes 3 CS máme pouze dvě děti a tak bychom rádi ještě to 3tí. Můj gynekolog mi řekl, že mi to nemůže přímo doporučit, ale že už 4CS dělal a paní byla v pořádku, ale nastínil mi riziko rupnutí dělohy. Prosím i o Váš názor abych měla názor více odborníků. Děkuji za odpověď Lucie

odpověď

Dobrý den,ano,víceméně zopakuji jen obecná rizika,která už říká kolega. Takhle přednášíme medikům.  S narůstajícím počtem řezů stoupá riziko ruptury dělohy ( 1%), vrůstání placenty do jizvy ( řádově procenta = důvod k odstranění dělohy při řezu), uhnízdění těhot.v děloze (tzv.intersticiální gravidita = řešení chemoterapií a pak další těh.možné, pokud se nepovede pro život ohrožující krvácení,odstraní se děloha) . Ale ABSOLUTNĚ NELZE zjistit,koho se bude týkat a koho ne.

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 23628
Další dotazy
23. 4. 2018
otázka
Dobry den jsem v 16 týdnů těhotenství a začala jsem trochu spinet jako krvacet byla jsem u doktora a ten mi nic nevysvetlil ale píše ve zprávě v pochvě střední množství tmave krve Uz placenta na přední stěně okrajem k VB pod distalnim okrajem...
odpověď
Dobrý den, někdy se může stát,. že těhotná krvácí z dolného okraje placenty, krvácení ustane, ale vyttoří se ,,kapsa,, s nahromaděnou krví, která se časem vstřebá, jako podpůrná terapie při krvácení, můžete ještě doplnit ascorutin 3x2 tbl.  A....
23. 4. 2018
otázka
Vážený pane profesore, ráda bych znala Váš nazor na mou diagnozu, kterou jsem se nyní dozvěděla. Mám za sebou dva císarske rezy (2013 a 2016). Nyní, dva roky po tom druhém mi byl diagnostikován defekt na děloze. Byla jsem na hysteroskopii. Od porodu...
odpověď
Dobrý den, hysteroskopicky nelze ošetřit jizvu, jedině laparoskopicky se pokusit přešít popisovaný defekt, který opravdu může být důvodem nepravidelného krvácení, A.P.
20. 4. 2018
otázka
Dobrý den. Jsem na začátku těhotenství a píchám si Fraxiparin 0,4. Chtěla bych se zeptat zda si ho můžu píchat do břicha nebo se to v těhotenství nemá? Děkuji za odpověď.
odpověď
Dobrý den,břicho preferováno,lepší vstřebání z podkoží než z jiných částí těla.
20. 4. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore, Chtěla jsem se zeptat, zda by bylo možné si Vás vybrat jako porodnika, slyšela jsem na Vás výborne reference, měla bych zájem o císařský rez z několika důvodu, případně upřesnim při další komunikaci. Nyní mám termín PM 16.8...
odpověď
Dobrý den,děkuji za důvěru,no, napište mi na michalkoucky@seznam.cz a uvidíme, nicméně, vím,že mám od 4/8 tři týdny dovolenou.
20. 4. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se poradila ohledně své prekérní situace. Jsem momentálně ve 40tt, starší dcerce se přesně před týdnem vysely plané neštovice. Bohužel já jsem je neprodělala a při posledním odběru krve bylo zjištěno, že nemám...
odpověď
Dobrý den,pokud máte negativní protilátky, riziko nákazy Vás a dítěte v děloze je blízku 100%. Jediný způsob,jak vyřešit, je co nejdříve porodit,oddělit dítě od matky a pak dítěti podat protilátky proti neštovicím (varicella zoster hyperimunní...
20. 4. 2018
otázka
Vážený pane doktore, může podle Vašich zkušeností způsobit zamlklý potrat v 11. tydnu infekce nebo onemocnění jako ureoplasma, mycoplasma, chlamydie? Toxoplasmosa, HCV, CMV, hepatitida, HIV, syfilis vše negativní. Má smysl provádět jiné testy na...
odpověď
Dobrý den,ne,reálně samy o sobě uvedené infekce nejsou schopny způsobit potrat.
20. 4. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem těhotná, ve 21. týdnu. Lze vyšetřit, případně jakou zobrazovací metodou, břišní aortu, bez zvýšeného rizika pro plod? Důvodem je úmrtí mé matky na rupturu břišní aorty, při autonehodě. V pitevním protokolu není uvedeno,...
odpověď
Dobrý den,  určitě jsou vyšetření , které lze provést i v graviditě, ale musí být indikováno odborným lékařem, ne gynekologem, AP
20. 4. 2018
otázka
Dobrý den, omlouvám se za delší dotaz, bohužel se neumím vyjádřit úsporněji. Nyní jsem ve 24. tt. Před otěhotněním jsem kouřila, přestala jsem, jenže pak se mi náhle nesnesitelně zhoršily příznaky obsedantně-kompulsivní poruchy, nevydržela jsem to a...
odpověď
Dobrý den, kouření je v těhotenství nevhodné, studie jste si přečetla,takže máte přehled jaké riziko může představovat , nicméně jsou i rizika jako je zhoršený růst plod, zhoršení funkce placenty, častější předčasné odloučení placenty, předčasný...
20. 4. 2018
otázka
Dobrý den, jsem podruhé těhotná (29.tt) a má gynekoložka zjistila, že ačkoli mám krevní skupinu RH negativní a manžel nejspíše pozitivní (nikdo ho netestoval, ale rodiče pozitivní), nepodali mi po porodu prvního dítěte antigen- krevní skupinu a RH...
odpověď
Dobrý den, u Rh negativních pacientek je soporučena kotnrola protilátek v každém trimestru a pak dle dop.při opk.negativitě event podat anti D globulin. A.P.  
20. 4. 2018
otázka
Dobrý den, čekám druhé dítě... Včera jsem byla v poradně u své dr. Naměřila mi zkracujíci se děložní čípek 30 mm a tedy CS1 všechny ostatní hodnoty prý v pohodě... Predepsano magnesium lacti ci 6 denně... A klid na lůžku... Cítím pohyby v podbrisku...
odpověď
Dobrýá den, 30mm u vícerodičky je normální nález, riziko předčasného porodu, pookud je hodnota méně než 25mm před 30 g.t. a pravidelné kontrakce nebo krvácení, A.P.