MUDr. Michal Koucký

MUDr. Michal Koucký

Přední český odborník, který odpoví na vaše dotazy týkající se těhotenství a porodu.

Počet odpovědí: 24948
Dotazy pro MUDr. Michala Kouckého
17. 8. 2021
otázka
Dobrý den, ve 27tt mi byl zjištěn zkraceny děložní cipek na 21mm. Následně hospitalizace v nemocnici indukce plicních zrání plodu, magnosolv a utrogestan. Nyní 28+5tt děložní cipek 16mm, klid na lůžku, zvýšení dávky utrogestanu, hrdlo tuhé....
odpověď
Dobrý den,u nás bychom ještě doplnili ster z pochvy na hladinu fibronektinu,hodně pomůže upřesnit. Bez něj to moc nejde.Indometacin lek volby jako tokolytikum, takže za mě super.
11. 8. 2021
otázka
Dobrý den, plánujeme druhé miminko. Ještě před otěhotněním jsem se chtěla nechat naočkovat proti covidu, ale nyní váhám, protože první těhotenství skončilo předčasně v 34tt bez zjištěné příčiny. Jaký na to prosím máte názor? Mám strach, aby se...
odpověď
Dobrý den,nazor je jasný,před COVIDem jsem viděl na ventilátoru 1 těhotnou za 5 let,teď 50 za půl roku...potřeba něco dodat?
27. 7. 2021
otázka
Dobrý deň, pán doktor. V dubnu sa mi v Apolinári narodil predčasne 29+0 chlapec 560g, ktorý po 4 dňoch na následky ťažkej včasnej rast. restrikcie umrel. Užívala som od 13tt Stacyl kvoli riziku restrikcie 1:90 a preeklampsie 1:120. Od 21.tt rast...
odpověď
Dobrý den,ano,určitě,ale ošetřující gynekolog musi napsat ke mne doporučení a pak se můžete S POZITIVNÍM TEH.TESTEM objednat do ambulance.Sanci,že dobře dopadne,mate rozhodně
16. 7. 2021
otázka
Dobrý den, pane doktore, prosím o radu. Kolem 19. tt mi byla mým ošetřujícím gyn. stanovena diagnóza placenta praevia marginalis. Následně na podrobném genetickém UZ ve 21+0 (na jiném pracovišti) placenta zkontrolována, při dvojím měření naměřena...
odpověď
Dobrý den,vzdálenost placenty cm a více je ve 3.trimestru normální pozici placenty a lze rodit prirozene.
18. 6. 2021
otázka
Dobrý den ,pane doktore ,měla bych na Vás prosbu ohledně průkaznosti Amnisure testu .Od začátku těhotenství mám potíže s krvácením (v 8 týdnu 3 dny hospitalice pro hematom) , nyní jsem 25+4 ,ale celé těhotenství se potýkam se spinenim či slabším...
odpověď
Dobrý den, krvácení z  dělohy,kdy příčina ne první pohled vidět není,označujeme jako deciduální hemorrhagii. Ví ale cca jeden kolega ze 1000....Léčba není žádná,jen takto konstatujeme,že riziko porodu vyšší než nižší .Amnisure ukazuje dtto...
14. 6. 2021
otázka
Dobrý den, pane doktore. Protože jsem se dozvěděla,že se věnujete výzkumu těhotných pacientek s MBL deficitem,obracím se na Vás s dotazem. Jsem po dvou spontánních abortech v 6. a 9.tt,tenkrát zcela bez medikace,poté mi byla zjištěna mutace MTHFR...
odpověď
Dobýr den,Medrol za mě vysadit možné, ale miniheparin bych ponechal.Samozřejmě, neexistuje konsensus, tohle postavené na empirii a vzhledem k tomu,že MBL může/nemusí být spojena i rizikem předčasného porodu atd, pak u nás imunomodulaci miniheparinem...
20. 4. 2021
otázka
Dobrý den, pane doktore. Ráda bych se s Vámi poradila, možná spíš potřebuji uklidnit, i když je mi jasné, že virtuálně to dobře nelze. První těhotenství jsem prakticky proležela v nemocnici, byla jsem ve 23+0 hospitalizovaná pro tvrdnutí břicha,...
odpověď
Dobrý den, předpokládám,že máte od počátku progesteron vaginálně 2 tbl na noc = národní doporučený postup pro ženy, které porodily předčasně. Pak při normální délce děl.hrdla nízké riziko opakování předčasného porodu.
20. 4. 2021
otázka
Dobrý den, již od 18tt mám diagnostikovanou tehotenskou cukrovku, nyní jsem 32tt. Zatím jsem pouze na dietě. Hodnoty mi od minulého týdne stouply, ale překročila jsem limit pouze parkrat. Na lacno mívám většinou 4,7-5,2 a po jidle 5,5-7,5 ale parkat...
odpověď
Dobrý den,riziko úmrtí plodu je při sledování cukrovky extrémně nízké, spíše se blíží nule. Nicméně neadekvátně korigovaná cukrovka zvyšuje riziko metabolického sydromu v dospělosti, o to tu u cukrovky jde.
20. 4. 2021
otázka
Zdravím pane doktore, čekám bibi dvojčátka, obě děti podélně hlavičkou. Celétěhotenství probíhá bez jakýchkoliv komplikací. Já i děti jsme naprosto v pořádku. Chci se zeptat.. Když porod nepřijde sám do 38+6tt, je možné porod vyvolat? Nebo musí být...
odpověď
Dobrý den,ano,je možné do cca 39+0 vyvolat, ale protože z antropologického pohledu vícečetné těh.pro lidskou dělohu anomálie, pravděpodobnost neúspěšného vyvolání/císařského řezu obecně vyšší než u jednočetného těh.
20. 4. 2021
otázka
Dobrý den, pane doktore, prosím, jaká režimová opatření byste doporučil těhotné v rámci prevence preeklampsie? Věk 45 let, druhorodička, riziko prekl. 1:127, riziko růstové restrikce 1:100, zvýšený odpor v Ductus Venosus 1,91, mírně snížená hodnota...
odpověď
Dobrý den,dle nejnovějších dat je preeklampsie dána "chybnou" souhrou imunity matky a dítěte, to je již určeno před početím. Ovlivnit v prvním těh.mizivá šance.