MUDr. Michal Koucký

MUDr. Michal Koucký

Přední český odborník, který odpoví na vaše dotazy týkající se těhotenství a porodu.

Počet odpovědí: 24988
Dotazy pro MUDr. Michala Kouckého
5. 2. 2022
otázka
Dobrý den, 08/2021 jsem prodělala spontánní potrat v 20+5tt, předčasné mi odtekla plodová voda, předcházel tomu zánět močového měchýře a 2měsíční krvácení. Nyní jsem opět těhotná 15tt a na hematologii mi našli zvýšené antifosfolipidové protilátky...
odpověď
Dobrý den, ano, nízkomolekulární heparin je masivní imunomodulační prostředek, který dramaticky upravuje nepříznivý vztah mezi imunitou matky a plodu. Jediná adekvátní léčba této situace.
4. 2. 2022
otázka
Dobrý den, předchozí těhotenství bylo bez komplikací. Porod bohužel již ne. Dcera (3400g, 49cm) měla dystokii ramének - zlomili jí klíční kost, já měla přirostlou placentu k děloze - ihned po porodu jsem šla pod narkózu. Nyní jsem ve 28tt a mám z...
odpověď
Dobrý den, samozřejmě, to je obtížné hodnotit,ale kdybyste byla v naší péči, cís.řez bychom nejspíše doporučili a mj. předtím se snažili co nejlépe dle UZ zmapovat, zdali se opět nevyskytuje placenta accreta spectrum (viz google), s tím pak souvisí...
4. 2. 2022
otázka
Dobrý den pane doktore, mám za sebou 3IVF z toho 1 ZT a 1 biochemické těhotenství jinak neúspěch. Po změně centra mi byl zjištěn deficit MBL a zvýšené protilátky proti embryu. Po operaci endomertrizy mi byl nasazen Medrol a po cca 4 týdnech jsem...
odpověď
Dobrý den, MBL deficit se "léčit" nedá. Dá se ale posílit imunita. To nyní máte.  Imunoglobuliny jsou nesmírně nákladné a stojí statisíce Kč ,když už, je plně  rukou imunologa. Do toho jim samozřejmě nemluvíme.
28. 1. 2022
otázka
Dobrý den, Mám téměř 6 měsíčního chlapečka, kterého jsem porodila akutním císařským řezem. Před pár dny jsem zjistila, že jsem opět těhotná (poslední MS 18.12.2021) i přes varování lékařů, že bych měla rok počkat. Neplánovali jsme to, ale stalo se....
odpověď
Dobrý den,ano, stát se to může.Ale riziko ruptury dělohy není o moc vyšší ve srovnání s těhotenstvím po předchozím cís.řezu např. 5 let po něm.
28. 1. 2022
otázka
Dobrý den, prodělala jsem zamlklý potrat ve 21tt. Ve zprávě o výsledcích pitvy mám napsáno podezření na fokální chronickou histiocytarní intervilositidu. Pan doktor mi pouze řekl, že se to v následujícím těhotenství může opakovat a že mě budou...
odpověď
Dobrý den,ano,tohle je "tradiční" histologický projev potratu,předčasného porodu, intrauterinního úmrtí plodu. Příčina spočívá v chybné toleranci plodu mateřskou imunitou. Podání miniheparinu a progesteronu od počátku dalšího těh.dramaticky sníží...
28. 1. 2022
otázka
Vážený pane doktore, vím, že zde podobný dotaz již padl, ale nedá mi to. Před týdnem jsem byla na kombinovaném screeningu v 13tt a vyšlo mi riziko růstové restrikce před 37tt 1:40. Lékařka v Podolí mi řekla, že postačí jen častější kontroly, ale že...
odpověď
Dobrý den,ano,tady Aspirin 100 mg smysl má.
27. 1. 2022
otázka
Dobrý den pane doktore, prosím o radu a zhodnocení mé situace. Jsem nyní v 29tt a již od 25tt mě trápí časté tvrdnuti břicha (až 20-30x denně). Byla mi naměřena délka čípku 25mm (CS 3), který se již měsíc drží na stejne délce. Dle zprávy je čípek na...
odpověď
Dobrý den,složité. Neléčíme čísla,ani příznaky...vždy komplexně posuzujeme. Pro tuto chvíli bych nejspíš řešil stejně, resp.pro délku hrdla nad 25 mm včetně bych ani fibronektin nedělal, s výjimkou studie, kterou nyní provádíme, ale ne v rutinní...
24. 1. 2022
otázka
Dobry den, pane doktore. Rada bych se zeptala na nazor jeste dalsiho lekare k memu problemu. Z prvotrimestralniho screeningu mi vysel screening preeklampsie 1:102, tedy ani ne pozitivni, ale jelikoz byl blizko vrchni hranice pozitivity byl mi...
odpověď
Dobrý den,umím posoudit jen možné riziko podávání acetylsalicylové kyseliny a hematomu. A opravdu dávky pod 500 mg denně neumí ovlivnit.
18. 1. 2022
otázka
Dobrý den pane doktore. Po velkých bolestech se mi ve 14tt utvořil velký hematom o velikosti 100x100x25 mm. Nyní v 18tt se hematom zvětšil na 130x 40mm, uložení dole pod miminem. Placenta nahoře, hematom nenaléhá. Dle doktorky mám pouze odpočívat a...
odpověď
Dobrý den, vím,že frustrující, ale hematom není příčinou problémů,ale důsledek nestability těhotenství. Víceméně všechny významné komplikace dnes moderní porodnictví vnímá jako důsledek chybné tolerance plodu mateřskou imunitou, připodobňujeme to k...
18. 1. 2022
otázka
Dobrý den, vážený pane doktore. Minulý týden ve středu u mě byla diagnostikována těhotenská cholestáza (ALT 1.75, AST 1.13, GGT 0.23, ALP 2.51, celk. žluč. kyseliny 22 + svědění těla). Vzhledem k tomu, že jsem na porod registrována u Apolináře, mám...
odpověď
Dobrý den,ano, studii znám. Nicméně, je podstatně složitější než vypadá na první pohled.Tak především pracuji skoro 25 let a to, čeho se bojíte, tj.fetální úmrtí, vidíme v souvislosti s ICP v dnešní době extrémně raritně. Jinak řečeno, riziko...