MUDr. Michal Koucký

MUDr. Michal Koucký

Přední český odborník, který odpoví na vaše dotazy týkající se těhotenství a porodu.

Počet odpovědí: 24575
Dotazy pro MUDr. Michala Kouckého
22. 1. 2020
otázka
Dobrý den, hledám si nějaké informace a narazila jsem na jednu Vaši odpověď, která mě velmi zaujala. Dovolím si citovat: "zánět plodových obalů prakticky vždy potrat, předčasný porod provází, často není příčinou,ale průvodním projevem." Nedávno jsem...
odpověď
Dobrý den,ano, 99% nejen českých kolegů stále netuší,jak se věci mají....interpretace ženám jsou přesně takové,jak  uvádíte...Ale chápu, nemám jim za zle, ve světě zcela identický ..."problém". Nic podobného se už nikdy nemusí opakovat,ale pokud...
22. 1. 2020
otázka
Dobrý den, jsem 34+4 (miminko prosperuje normálně, dle Dr. je o týden napřed) a pro svědění kůže mi byla brána krev na jaterní testy. Vyšly takto: ALT 2,5, AST 2,5, ALP 3,2. Dostala jsem léky Essential forte a Flavobion a na kontrolní odběr mám...
odpověď
Dobrý den, nevidím výsledky žlučových kyselin,ty jediné dokáží odhalit tzv. těhotenskou cholestázu. Tato se řeší - po potvrzení zvýšené hladiny žluč.kyselin - podáním látky, která významně snižuje riziko komplikací pro dítě - např. Ursosan 3x1 tbl....
22. 1. 2020
otázka
Dobry den, v pondeli mi zacal samovolny potrat v 5tt a v utery mi na urologii zjistili z moci bakterii E-coli 10 na 5, ktera je tam nejspis uz nejakou dobu. Myslite si, ze tato infekce v moci mohla mit na tento ranny potrat vliv? Mela jsem ji v sobe...
odpověď
Dobrý den, teoreticky mohla, ale nelze s jistotou potvrdit/vyvrátit.
22. 1. 2020
otázka
Dobrý den. Už první těhotenství jsem absolvovala po rekonizaci. Po druhé konizaci se čípek pořádně nezahojil, zůstal odhalen a je tak dost citlivý na jakoukoli mechanickou manipulaci (bolesti, krvácení po styku, vyšetření...). Pro rychlé zkracování...
odpověď
Dobrý den,předčasný porod moc s konizací nesouvisí. Sice mírně zvyšuje jeho riziko,ale sám výkon ho nezpůsobí. Předčasný porod je v podstatě dán krátce po početí a pak do tohoto procesu ještě může a nemusí vstoupit x-proměnných, mj. konizace. Pokud...
22. 1. 2020
otázka
Dobrý den pane Koucký chtěla bych se zeptat co znamená tohle čípek na půl phalangy pro prst těsně? Dne 26.ledna mám termín a pokud do té doby neporodim tak jsem objednaná do poradny v nemocnici kde by zvažovali vyvolání skrz zralejší placentu. A...
odpověď
Dobrý den,nevím.Může a nemusí být obraz připraveného děl.hrdla, musel bych vědět víc,od toho se pak odráží další postup,tj. preindukce či indukce.
22. 1. 2020
otázka
Dobry den, nevim, zda dotaz smerovat primo na Vas, ale snad ano. Jak je to s pripadnym zakrokem u zubare v prvnich dnech/tydnech tehotenstvi, pokud trrba jeste neni ani tehotenstvi potvrzeno lekarem a cekalo by me planovame vrtani zubu apod. Je...
odpověď
Dobrý den,nevadí ani injekce,ani RTG,naopak, neléčený kolemzubní zánět významně zvyšuje riziko předčasného porodu.
22. 1. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore,jsem podruhé těhotná,v roce 2018 jsem na silvestra porodila předčasně syna ve 33+0tt, těhotenství bez problémů,brala jsem 1tabletu euthyrox na stitnou zlazu behem tehu... nezjistila se příčina... teď naopak beru 1,5prasek...
odpověď
Dobrý den,reálně neexistují, klíčové je s pozitivním testem užívat progesteron, který dramaticky snižuje riziko opakování.
22. 1. 2020
otázka
Dobrý den, ještě jedno. Psala jsem dotaz ohledně rizik hypertenze v těhotenství. Našla jsem si na internetu, že ta restrikce plodu se týká 30-40 procent těhotných s chronickou hypertenzí. je to tak? A ta preeklampsie tedy čtvrtina všech těhotných?...
odpověď
Dobrý den,ano,čísla uvádíte zhruba správně. Předejít se - zatím - úplně nedá. Sledování v rizikové poradně má za cíl včas zachytit problém tak,abychom případně načasovali dřívější plánování porodu kvůli problému na straně matky či dítěte.
22. 1. 2020
otázka
Dobrý den, vážený pane doktore,prosím o odpověď na můj dotaz. Od listopadu jsem dostala na podporu růstu sliznice Estrofem a Utrogestan. Minuly měsíc jsem takto užívala a přišla menstruace v předpokládanou dobu. Průběh m/s normální,ale dnes přes...
odpověď
Dobrý den, těhotenství je provázeno přirozeným zvýšením hladiny estrogenů, takže užívání nejen není potřeba,ale kdyby jste pokračovala a byl by kluk, nebylo by dobré...
18. 1. 2020
otázka
Dobrý den, je mi 38 let, léčím se pro hypertenzi a chci ještě otěhotnět. Znamená to automaticky, že pokud otěhotním budu muset rodit před termínem a vyvolávaným porodem? Že se TK v těhotenství ještě zhorší? A že je velmi vážné riziko preeklampsie ?...
odpověď
Dobrý den,hazard ne,ale hypertenze,pokud se nevyvine v peeklampsie (bezmála čtvrtina těhotných) nebo nebude jiný důvod, by neměly přenášet. Překvapivě mají ženy s chronickou hypertenzní celkem dobré výsledky,nicméně je zde nepředvídatelné riziko...