Clexan/godasal

30. 12. 2020
otázka

Dobry den,pane doktore, Prosim kdy zacit brat Godasal ci pichat miniheparin- se zjistenim tehotenstvi nebo uz pred KETem ?V minulem teh.jsem mela preeklampsii,syn se narodil ve 32.tydnu,mam MTHFR heterozygot. Vim,ze jste zminoval,ze vse ohledne tehotenstvi se rozhodne v pocatcich poceti,coz je v pripade KETu zrejme po vlozeni nebo uz drive?Proste abych tyto pocatky neprosvihla a udelala maximum.Dekuji!

odpověď

 

Dobrý den, v moderním chápání se dnes jeví většina komplikací těhotenství jako důsledek chybné komunikace mezi mateřským imunitním systémem a vyvíjejícím se plodem (a asi i mikroby matky). Přitom může/většinou nemusí být na straně matky "chyba" v imunitě nastavená systémově. Důsledkem chybné souhry může být předčasná aktivace procesů vedoucích k porodu ( předčasné zkracování/otevírání hrdla, kontrakce atd.) či chybná formace placenty vedoucí např. k růstovému zpomalení vývoje plodu, preeklampsii atd.  Podle všech dostupných dat se jeví tato chybná souhra jako následek "ad hoc" se vyskytnuvšího problému - naplňujíc tak zřejmě obecné přírodní zákonitosti o entropii,tj. neuspořádanosti, o evoluci..../tj. v přírodě nemá dojít k nekontrolovatelnému a bezchybnému vývoji a reprodukci u všech živých tvorů, to je prostě holý fakt/
 
Abych mluvil trochu srozumitelně, snažím se tím říci, že každé těhotenství je - NEPŘEKVAPIVĚ - zcela originální a tak jedno těhotenství může proběhnout s chybným vývojem, další už zcela bez chyb i bez našich zásahů....
Čili zatím nikde za světě není možné ženám říci, zdali se bude nebo nebude opakovat. Dá se sice něco vyšetřit, onen možný systémový problém v imunitě, o kterém píši výše,  odkazuji za vyšetření reprodukčním imunologem, např.
ale kolegové reprodukční imunologové nemusí na nic přijít (což ale problém s jistotou nevyloučí, protože medicína zatím třeba jen neumí odhalit)
Spec. u preeklampsie se předpokládá, že problém u preeklampsie dokonce ještě před početím, najdou - li se dva  partneři, který vnese svoje dispozice a pakliže se takto sejdou, vyvine se prakticky jistě preeklampsie...ale velmi složité a přesahuje rozsah možností vysvětlit laicky zde
Nicméně chcete-li studovat, odborný fulltext např. zde
https://link.springer.com/article/10.1007/s00251-017-1003-9
Miniheparin je reálně jeden z mála modulátorů nedadekvátní imunitní odpovědi matky na přítomnost těhotenství, mj. dále dramaticky oslabuje důsledky chybné komunikace, že chrání výstelku cév, zde rozumějte formující se placenty,velmi zjednodušeně řečeno. Acetysalicylová kyselina (např. Godasal, Stacyl, Aspirin....)  je látka,která ovlivní jen zlomek toho,co "umí" miniheparin,ale protože je levná a nezatěžuje lidi injekcemi a ve studii ASPRE vyšla "hezky" ....:-)...kloní se většina autorit k ní...ale viz výše efekt miniheparinu mnohem robustnější...
U Vás bych se klonil ještě před transferem...opět viz výše důvody.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24949
Další dotazy
7. 12. 2021
otázka
Vážený pane doktore. Ráda bych Vás poprosila o radu. Je mi 40 a jsem v 27.tt jako zdravotní sestra jsem byla očkovaná proti covidu v únoru. V krvi mám protilátky dle hodnot dostačující. Nicméně stále se rozhoduji o třetí dávce, jsem zastáncem...
odpověď
Dobrý den, jasné, chápu,ale booster dávka se zdá být opravdu racionální, když zjednoduším, s odstupem po druhé dávce imunita postupně vyvane, to sama jistě víte....pak sice na tom budete lépe než když očkování není vůbec, ale dle dostupných...
22. 10. 2021
otázka
odpověď
Dobrý den, ani doprton tedy poslech srdíčka ani uktrazvuk nevadí, AP
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
Pokud jste byla začátkem září 6 g.-t.-, nemohlo to být ze styku 29/8, AP
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
Ano, AP