Děkuji za odpověď na otázku 6323 ...

14. 2. 2006
otázka
Děkuji za odpověď na otázku 6323 (indexy PI 1,3 a 1,19). Trochu nás to s přítelem vylekalo, neboť pan doktor uvedl do zprávy tyto hodnoty jako patologické. Děkuji tedy za uklidnění .Shodou okolností jsem dnes narazila v čekárně na nějaký časopis, ve kterém popisujete (Vy jste snad všude ) rizikové stavy u novorozenců. Dočetla jsem se také o problému genitálních oparů. Nikdy jsem na ně netrpěla (alespoň ne na těchto místech), ale nyní mám podezření, že bych klidně něco takového mohla mít (na vnější straně stydkého pysku). Trochu mě vylekala možnost jakéhosi rozsevu na miminko s následnou virovou encefalitidou (nebo si to pletu??), která by mohla být pro něho smrtelná. Je tento kožní problém jednoznačně lékařem definovatelný? Nedá se s něčím zaměnit?Ještě jednou děkuji za všechno, co pro nastávající maminky děláte .
odpověď
Dobrý den,tak samozřejmě,toto by měl rozhodnout lékař-musíte ho na to upozornit. Opar na rodidlech reálně není problém, jediný znamená,je - li přítomen v době porodu, tedy odtéká-li voda, nebo jsou přítomny kontrakce,pak je prevencí komplikace u novorozence provedení cís. řezu.
MUDr. Michal Koucký

Přední český odborník, který odpoví na vaše dotazy týkající se těhotenství a porodu.

Počet odpovědí: 21724
Další dotazy
27. 3. 2015
otázka
Dobrý den, ráda bych se dotázala na nejasnosti okolo porodu mé kamarádky. Nevím totiž, na kolik jí kdo tvrdí pravdu a mně, jako laikovi, se ne všechny informace zdají úplné. Jí však nechci nijak děsit. Kamarádka měla rizikové těhotenství, plod byl...
odpověď
Dobrý den, bohužel vybavování nedonošeného  plodu v poloze koncem pánevním při císařském řezu, může být někdy opravdu velmi obtížné, pro laika je to asi těžko představitelné, ale děloha někdy sevře hlavičku plodu a to velmi ztíží...
26. 3. 2015
otázka
Dobrý den, již jsem od několika žen slyšela, že jim byli podány kortikoidy pro dozrání plic miminka, protože se začaly otvírat kolem 30-32tt. Všechny nakonec miminko donosily minimálně do 38tt. Chtěla jsem se zeptat, zda toto umělé preventivní...
odpověď
Dobrý den,dozrání plic kortikoidy vydrží max. dva týdny, pak jsou plíce zpět na úrovni odpovídající týdnu těhotenství. Ve studiích,které sledoval vliv jedné kůry kortikoidů na děti s odstupem let po porodu nebyl dosud zaznamenán žádný negativní...
26. 3. 2015
otázka
Dobrý den, pane doktore. Nyni jsem v 25. týdnu těhotenství. Od 14.týdne se léčím na údajnou kvasinkovou infekci (udělán jen jeden stěr pod mikroskop v ordinaci a diagnostikovány kvasinky). Po dvou neúspěšných cyklech Pimafucinu glb a krému jsem se...
odpověď
Dobrý den, Dalacin (klindamyci) s e.coli neudělá vůbec nic.Když už ,pak Macmiror. Pokud nemáte obtěžující výtok, je přítomnost mikrobů chápána jako osídlení nikoliv infekce a není nutné mikroby řešit.
26. 3. 2015
otázka
Dobrý den pane doktore, prosím o Váš názor. V 2005 jsem měla konizaci děl. čípku. Mam 4 letoun dceru, která se narodila ve 35 +1, 1950g, kdy jsem většinu těhotenství proležela. Další dvě těhotenství skončila ve 23 tt. Začala mi obtékát voda a...
odpověď
Dobrý den,ano, růstová restrikce (malé první dítě ) a dvě těh.ztráty přestavují jasný důvod k vyšetřením reprodukčním imunologem. pomoc viz zde :http://ulbld.lf1.cuni.cz/ambulance-klinicke-a-reprodukcni-imunologie
26. 3. 2015
otázka
Dobrý den, můj dotaz se týká potermínového těhotenství. Po bezproblémovém těhotenství mi začali vyvolávat porod v 41+4, 41+5 jsem porodila. Dcera se narodila s Apgar skóre 10-10-10, nyní ve 3 měsících na prohlídkách u pediatra - psychomotorický...
odpověď
Dobrý den,poznalo by se nenormálním Apgar skore v 5.minutě a abnormálními hodnotami krevních plynů z pupečníku = nic takového neuvádíte. Termín porodu = 37+0 až 42+0. Přenášení = 42+ a více. Potermínová gravidita = doba po ukončeném 40.týdnu nerovná...
26. 3. 2015
otázka
Dobrý den pane doktore, čekám druhé miminko, jsem ve 12tt a trpím bolestmi hlavy 2x-3x týdně. Vím, že v těhotenství je bezpečné brát jen paralen. Ale ze zkušenosti vím, že aby mi pomohl, musím si vzít 2 tablety naráz. Je možné takové dávkování v...
odpověď
Dobrý den,ano, do 6 tbl denně o.k.
26. 3. 2015
otázka
Dobrý den, pane doktore, prosím o Váš názor, jsem ve 22. týdnu a za poslední 2 měsíce mě opakovaně trápí výtoky. Nejprve nejspíš kvasinky, na které gynekoložka doporučila Vitagyn. Zabral asi na týden. Cca po 14 dnech po jeho dobrání jsem slabě...
odpověď
Dobrý den,nebtěžující výtok v těhotenství je normální = neléčíme.Pokud obtěžuje, po kultivaci cílená léčba. Dalacin funguje na velmi omezenou skupinu mikrobů,mj. nezabírá na kvasinky. Pokud nevím,co bylo v kultivaci,neumím posoudit, zdali je Dalacin...
26. 3. 2015
otázka
Dobrý den, mám dotaz ohledně létání v těhotenství. V květnu bych měla absolvovat let do Říma s návratem za čtyři dny. V tu dobu budu v 12tt. Může nějak let uškodit plodu, vyvolat potrat,nebo jiné komplikace? Moje lékařka s odvoláním na cestu v tak...
odpověď
Dobrý den,není prokázán žádný reálně negativní vliv letu na těhotenství, až ve vyšších týdnech - blízko termínu, mírně vyšší riziko trombozy.BOhužel, létání a těhotenství neuvěřitelná mytologie....
26. 3. 2015
otázka
Dobrý den, prosím Vás, musí být odchod hlenové zátky vždy s příměsí krve? Celé těhotenství mám výtok konstantní bíle barvy, ale dnes a před 4 dny mi odešely kousky hlenu takové gelovité konzistence a barva byla průsvitná a žlutá taková směs. Mohu to...
odpověď
Dobrý den,ona žádná "zátka" neexistuje, hlen odchází v těh.z hrdla průběžně, jen je ho na konci těh.více, občas hodiny až desítky hodin s příměsí krve.Ale nelze podle toho poznat,kdy porodíte. Pokles břicha nastává týdny před porodem přirozeně.
26. 3. 2015
otázka
Dobrý den, byla jsem na ultrazvuku u svého gynekologa a podle ms jsem měla být v 7+1 tt , ale plod odpovídal velikostně 6+5 tt, crl bylo 0,8 cm, srdeční akce byla patrná, avšak pouze 115 úderů za minutu. Ještě podotýkám, že ovulace byla potvrzená...
odpověď
Dobrý den,z jednoho UZ,který vypadá normálně, nelze činit závěry,jak bude vše v budoucnu vypadat.