Děkuji za odpověď na otázku 6323 ...

14. 2. 2006
otázka
Děkuji za odpověď na otázku 6323 (indexy PI 1,3 a 1,19). Trochu nás to s přítelem vylekalo, neboť pan doktor uvedl do zprávy tyto hodnoty jako patologické. Děkuji tedy za uklidnění .Shodou okolností jsem dnes narazila v čekárně na nějaký časopis, ve kterém popisujete (Vy jste snad všude ) rizikové stavy u novorozenců. Dočetla jsem se také o problému genitálních oparů. Nikdy jsem na ně netrpěla (alespoň ne na těchto místech), ale nyní mám podezření, že bych klidně něco takového mohla mít (na vnější straně stydkého pysku). Trochu mě vylekala možnost jakéhosi rozsevu na miminko s následnou virovou encefalitidou (nebo si to pletu??), která by mohla být pro něho smrtelná. Je tento kožní problém jednoznačně lékařem definovatelný? Nedá se s něčím zaměnit?Ještě jednou děkuji za všechno, co pro nastávající maminky děláte .
odpověď
Dobrý den,tak samozřejmě,toto by měl rozhodnout lékař-musíte ho na to upozornit. Opar na rodidlech reálně není problém, jediný znamená,je - li přítomen v době porodu, tedy odtéká-li voda, nebo jsou přítomny kontrakce,pak je prevencí komplikace u novorozence provedení cís. řezu.
MUDr. Michal Koucký

Přední český odborník, který odpoví na vaše dotazy týkající se těhotenství a porodu.

Počet odpovědí: 23663
Další dotazy
23. 5. 2018
otázka
Dobrý den můžou být příčinou hnědého občasného spineni v těhotenství kvasinky? Při steru mi byly zjištěny náhodně nemám žádné příznaky ale od 7tt mě trápí občasné hnědé spineni vzdy ale jen jednorázově a pak to přestane. Tak me napadlo jestli to...
odpověď
Dobrý den,ano,velmi častou příčinou,pokud objektivně potvrzeny,lék volby jednoduchý a volně prodejný - i v I.trimestru - clotrimazol vaginálně 6 dní 1 tbl na noc.
23. 5. 2018
otázka
Vážený pane doktore, přestože jsem si ve Vaší poradně přečetla snad všechny odpovědi na dané téma, snad abych byla dostatečně přesvědčena a v klidu, položím i já svůj dotaz. V pátek jsem byla v poradně 27+1tt, přičemž mi byl poprvé kontrolován a...
odpověď
Dobrý den, pokud měřila hrdlo cervikometrií vag.sondou, pak krátké hrdlo definováno autoritami ve světě (short cervix ) 25 mm a méně pod 30.týden.Takže pakliže 20 mm,pak může a nemusí být předobraz předčasného porodu. Progesteron o.k.,stačí 2 tbl na...
23. 5. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore, již jsem se dotazovala jiného doktora, jaká je pravděpodobnost opakujícího se předčasného porodu, ale zajímal by mě zvlášť Váš názor. Minulý rok jsem rodila ve 34+2 tt, příčina dle krevních testů - zánět, před porodem byla...
odpověď
Dobrý den,poopravím, zánět není příčinou,to je průvodní projev dosud jinak skrytého procesu.Předčasný porod je nastaven chybnou komunikací mateřská imunita vs. vyvíjející se plod vs. přirození mikrobi přítomni kolem dítěte v děloze. Dítě v děloze...
23. 5. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore, mám dotaz pracuji na čerpací stanici ( v kanceláři) jsem v 5 tt, vadí možné výpary z nafty a benzinu popřípadě z olejů? V kanceláři mám i různé plastové lišty, stojany atd, které “pachnou” po plastu. Dále v místnosti je...
odpověď
Dobrý den,ano,bohužel vadí, více k tomu říci neumím.Ale to neznamená automaticky problém,jen prostředí nevhodné.
23. 5. 2018
otázka
Dobry den pan Koucky. Prepacte, ze otravujem s takouto temou. Rada by som sa spytala ci je podla Vas riziko nakazy toxoplazmozou ked mi casnicka priniesla medium pripraveny burger (maso bolo ruzove) i napriek tomu ze som ju prosila o prepecene maso...
odpověď
Dobrý den,riziko neumím posoudit,ale obecně platí,že nejčastější zdroj nákazy je neomytá kořenová zelenina.
23. 5. 2018
otázka
Vážený pane Koucký, ráda bych Vás požádala o radu. Mám 1 dceru narozenou předčasně ve 35 týdnu (vše v pořádku). Poté zjištěna na genetice Leidenská mutace-heterozygot.Následoval v sedmém týdnu samovolný potrat (od začátku injekce Clexan). Dále v...
odpověď
Dobrý den,ano,můžete,mám čtvrtky.
23. 5. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore, obracím se na Vás s dotazem na ukončení medikace před termínem porodu. Nyní jsem 33+4tt, TP 30.6.2018. Od 24+5tt jsem byla hospitalizována pro časté tonizace a zkracování čípku 20mm + nálevka tvaru "U". Během hospitalizace...
odpověď
Dobrý den,progesteron vysazujeme 36.týden, magnesium také
21. 5. 2018
otázka
Dobrý den, paní doktorko, minulý rok jsem rodila ve 34 tt. Příčinou byl zánět. Celé těhotenství proběhlo v pořádku, kromě malého hematomu ve 13 tt, který sám odtekl. Přemýšlíme o druhém miminku, ale obáváme se opětovného předčasného narození. Jaká...
odpověď
Dobrý den,především viz http://www.porodnice.cz/predcasny-porod-zname-priciny-dotaz-poradny  Ano,šance, že se to zopakuje  tu je, doporučuji užívat progesteron vaginálně ( Utrogestan 0-0-2 od počátku do cca 36.týdne ) ad 2 - vyloučit vrozenou...
21. 5. 2018
otázka
Dobrý den, před rokem jsem prodělala akutní SC pro nepostupující porod, zakalenou plodovou vodu a hrozící hypoxii plodu. Nyní plánujeme druhé dítě. Chtěla bych se zeptat, zda ještě před otěhotněním lze zjistit, zda jizva je dostatečně silná pro...
odpověď
Dobrý den, pokdu máte úzkou pánev , to se v dalším těhot.nezmění, nicméně to nemusel být důvod císařského řezu, takže pokud byl důvod jiný, nemusí se to opakovat. Posoudit jizvu lze běžným ultrazvukovým vyšetřením, s pozdravem A.Pašková
21. 5. 2018
otázka
Dobry den, mela jsem v 8 tt opar na genitaliich ale krevni testy tenkrat odhalily pouze HSV1, zrejme se jednalo o primoinfekci HSV2. Brala jsem 6 dni Zovirax 5x200mg. Nyni jsem 16 tt 1.screening byl v poradku. Chci se zeptat, pikud by by byl plod...
odpověď
Dobrý den, jenom podrobné screeningové UZ vyšetření 20-22 g.t., s pozdravem A.Pašková