Děkuji za odpověď na otázku 6323 ...

14. 2. 2006
otázka
Děkuji za odpověď na otázku 6323 (indexy PI 1,3 a 1,19). Trochu nás to s přítelem vylekalo, neboť pan doktor uvedl do zprávy tyto hodnoty jako patologické. Děkuji tedy za uklidnění .Shodou okolností jsem dnes narazila v čekárně na nějaký časopis, ve kterém popisujete (Vy jste snad všude ) rizikové stavy u novorozenců. Dočetla jsem se také o problému genitálních oparů. Nikdy jsem na ně netrpěla (alespoň ne na těchto místech), ale nyní mám podezření, že bych klidně něco takového mohla mít (na vnější straně stydkého pysku). Trochu mě vylekala možnost jakéhosi rozsevu na miminko s následnou virovou encefalitidou (nebo si to pletu??), která by mohla být pro něho smrtelná. Je tento kožní problém jednoznačně lékařem definovatelný? Nedá se s něčím zaměnit?Ještě jednou děkuji za všechno, co pro nastávající maminky děláte .
odpověď
Dobrý den,tak samozřejmě,toto by měl rozhodnout lékař-musíte ho na to upozornit. Opar na rodidlech reálně není problém, jediný znamená,je - li přítomen v době porodu, tedy odtéká-li voda, nebo jsou přítomny kontrakce,pak je prevencí komplikace u novorozence provedení cís. řezu.
MUDr. Michal Koucký

Přední český odborník, který odpoví na vaše dotazy týkající se těhotenství a porodu.

Počet odpovědí: 21120
Další dotazy
18. 7. 2014
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se Vas zeptat na dotaz ohledně ureoplasmy ve 32.týdnu, ležím už pět týdnů v nemocnici u Apolináře (měla jsem štěstí, že jste mě přijimal:-) , jsem šílená strachy, aby bakterie neublížila miminku, kdyby se narodilo...
odpověď
Dobrý den, no, svý mladý učím,že ureaplasmata má 50% žen i můžů a většinou je dnes už neřešíme,jsou jen dvě výjimky a to předčasný odtok plod.vody a bezprostřední riziko předčasného porodu před 30.týdnem - toto objektivně přijímané závěry většiny...
18. 7. 2014
otázka
Dobry den pane doktore, mam na Vas dotaz ohledne predcasneho porodu. Jsem na zacatku (v 5.tydnu) druheho tehotenstvi, prvni dcera se mi narodila pred 2 lety v 32+2tt, na pricinu nikdo neprisel, spontanni predcasny porod. Nyni by mne zajimalo, co...
odpověď
Dobrý den, vhodné vyšetřit imunologii,více viz http://ulbld.lf1.cuni.cz/ambulance-klinicke-a-reprodukcni-imunologie Progesteron (např. Utrogestan )  je v současné době jediný lék,který prokazatelně snižuje riziko předčasného porodu. Že...
18. 7. 2014
otázka
Dobrý den, v červenci 2013 jsem porodila dceru císařským řezem - akutní císař kvůli vcestné placentě. Pět měsíců po císařském řezu jsem znovu otěhotněla, nyní jsem 32. tt. Moje gynekoložka mně od počátku těhotenství tvrdila, že přirozený porod je po...
odpověď
Dobrý den ,v podstatě záleží na síle jizvy na děloze a velikosti dítěte.Pokud jizva dle UZ o.k.a nebude plod větší jak 4000 g, nebude-li Vás jizva bolet,pak není důležitý předchozí odstup od řezu.
18. 7. 2014
otázka
Dobry den pane doktore. Nejprve chci podekovat za tuto poradnu a za vas cas. Behem tehotenstvi jsem si od sameho pocatku aplikovala Clexan pro MTHFR homozygot s castou elevaci faktoru V a VIII. Jine rizikove faktory se me netykali (koureni, vysoky...
odpověď
Dobrý den,riziko tu samozřejmě je,ale číselně vyjádřit nelze. Bylo by vhodné vyšetřit imunologii,více viz http://ulbld.lf1.cuni.cz/ambulance-klinicke-a-reprodukcni-imunologie,pokud bude negativní, pak si myslím, že by  těhotenství za výše...
18. 7. 2014
otázka
Dobrý den měla bych takový dotaz. Dnes při UZ ve 20+3tt byly naměřeny tyto hodnoty BPD 48.6mm HC 183.3mm AC 153.9mm FL 35.2mm EFW 379g. Ve všech tabulkách i knížkách jsem se dočetla že by měla být délka cca 250 mm.A celkem mě to znepokojilo.Pan...
odpověď
Dobrý den,a kde ve zprávě čtete info o délce plodu? chápu,že tomu nemůžete rozumět....z uvedených hodnot mi nevychází abnormalita.
18. 7. 2014
otázka
Dobrý den, minulý rok jsem ve 38+1tt podstoupila CS pro hypoxii plodu, miminko se však nepodařilo zachránit. Den před tím jsem byla na kontrole - měření ozev a dle Dr. bylo vše v pořádku.Příčina nezjištěna. Všechna následující vyšetření - genetika,...
odpověď
Dobrý den,ne,zatím je vše,jak bychom dělali např. u nás. Nicméně koncem těh.vhodné častější monitorování plodu, tj. pravidělně monitor plodu např. od 36.týdne.
18. 7. 2014
otázka
Dobrý den, mam dba dotazyy. Byla jsem na vyšetření USG-TSA. Pan doktor mi dal papír, který si má založit do hěh.průkazu. USG-TSA: v děloze 1 plod v instabilní poloze, BPD 47mm, AC 147mm, FL 31mm, odp 19+4, AS+prav., norm.frekvence, 4-CV, 2, placenta...
odpověď
Dobrý den, z uvedené zprávy mě nevychází abnormalita.
18. 7. 2014
otázka
Vážený pane doktore, jsem ve 14. tt, již jsem podstoupila prvotrimestrální screening na certifikovaném pracovišti a to s negativním výsledkem. Lékař ale během UTZ zjistil přítomnost pouze dvou pupečníkových cév. Dále tento týden mému otci zjistili...
odpověď
Dobrý dne,pokud má být spina bifida vidět ( u mě se zjistila pro zajímavost také až při žádosti o zproštění voj.služby a to jsem hrál závodně x-let hokej....), tak až v období UZ 20-22.týdne:Pak jistě důležité info a při UZ by se měli kolegové na...
18. 7. 2014
otázka
Dobrý den, jsem v 40+4 týdnu tedy již v potermínové graviditě. V 38+0 mělo moje dítě odhadem velikost 3700 g, nyní chodím již do předporodní péče do nemocnice, kde mi od té doby dítě nikdo měřit nechce, že to se to prý již může značně lišit. Mám...
odpověď
Dobrý den,obvykle děláme UZ v potermínovém období před event.vyvoláním porodu a pokud plod více jak 4000 g, pak směřujeme porod k vyvolání,pokud více jako 4500g,u prvorodiček obvykle plánujeme cís.řez. Existuje však x-mezivariant, např. dítě 3800-...
18. 7. 2014
otázka
Dobrý den pane doktore, prosím vás moc o radu a názor. Za dva týdny se mám dostavit na soud a mám projít také detektorem kovu (takové ty rámy na soudě), jenomže jsem těhotná. Škodí to nějak ? Můžu v klidu projít tímto rámem na detekci kovu na soudě...
odpověď
Dobrý den,nijak nevadí.