Děkuji za odpověď na otázku 6323 ...

14. 2. 2006
otázka
Děkuji za odpověď na otázku 6323 (indexy PI 1,3 a 1,19). Trochu nás to s přítelem vylekalo, neboť pan doktor uvedl do zprávy tyto hodnoty jako patologické. Děkuji tedy za uklidnění .Shodou okolností jsem dnes narazila v čekárně na nějaký časopis, ve kterém popisujete (Vy jste snad všude ) rizikové stavy u novorozenců. Dočetla jsem se také o problému genitálních oparů. Nikdy jsem na ně netrpěla (alespoň ne na těchto místech), ale nyní mám podezření, že bych klidně něco takového mohla mít (na vnější straně stydkého pysku). Trochu mě vylekala možnost jakéhosi rozsevu na miminko s následnou virovou encefalitidou (nebo si to pletu??), která by mohla být pro něho smrtelná. Je tento kožní problém jednoznačně lékařem definovatelný? Nedá se s něčím zaměnit?Ještě jednou děkuji za všechno, co pro nastávající maminky děláte .
odpověď
Dobrý den,tak samozřejmě,toto by měl rozhodnout lékař-musíte ho na to upozornit. Opar na rodidlech reálně není problém, jediný znamená,je - li přítomen v době porodu, tedy odtéká-li voda, nebo jsou přítomny kontrakce,pak je prevencí komplikace u novorozence provedení cís. řezu.
MUDr. Michal Koucký

Přední český odborník, který odpoví na vaše dotazy týkající se těhotenství a porodu.

Počet odpovědí: 22832
Další dotazy
8. 12. 2016
otázka
Dobrý den, jsem ve 20. týdnu těhotenství a v kultivaci z pochvy jsem měla stafylokoka a dále stafylokoka aurea v pomnožení. Můj gynekolog mi předepsal vaginální tablety Entizol na 7dní. Chtěla bych se zeptat jednak zdali tento lék nemá negativní...
odpověď
Dobrý den,Entizol bezpečný i v I.trimestru.
8. 12. 2016
otázka
Dobrý den pane doktore, nyní jsem v 5. tt a asi 17 dní po oplození jsem užila tabletu Vermox (s těhotenstvím jsem vůbec nepočítala a musela jsem otěhotnět ihned po menstruaci). Dočetla jsem se, že rizikově se jeví užití Vermoxu zejména a v 1....
odpověď
Dobrý den,Vermox  se nevstřebává ze střeva = jeho účel,není známo v praxi,že by měl teratogenní dopady u lidí.
8. 12. 2016
otázka
Dobry den pane doktore, nyni jsem ve 12tt s dvojvajecnymi dvojcatky. Od potvrzeni tehotenstvi me trapi strach z predcasneho porodu. Pred 2 lety jsem lezela od 31tt v nemocnici pro velmi caste tvrdnuti bricha a zkraceny cipek (cervikometrie v 31tt...
odpověď
Dobrý den,není o tom,jestli čípek něco unese, pokud se má stát problém,stane se a dáno pár dní po početí a když se nezasáhne včas, může dojít k x-problémům.Dvojčata s sebou nesou vyšší riziko předč.porodu = pro lidskou dělohu nenormální stav.
8. 12. 2016
otázka
Dobrý den pane Koucký, před 2 lety jsem Vám psala ohledně 2 předčasných porodů - 27týden zkalená plodová voda dcera zemřela po porodu za 5 h a další před. porod hematom na placentě a skončíme to CS. Naštěstí 2 děti máme, ale ještě jsme si řekli...
odpověď
Dobrý den,velmi obtížné - ale zjednoduším - Duphaston patří mezi syntetické gestageny , pravděpodobně nemají reálně takový vliv,jako čistý progesteron = Utrogestan = imunodulační vlivy. Takže progesteron a nízkomolekulární heparin a vitamín D, dle...
8. 12. 2016
otázka
Dobrý den, pane doktore! Jsem v 38 tt. a stejně jako v prvním těhotenství jsem SAG pozit. První porod jsem měla velmi rychlý, proto mně nestihla vykapat infúze s atb. Velmi se obávám, že se situace bude opakovat. Proto mě má páni gynekoložka...
odpověď
Dobrý den,pokud výtok není obtěžující, neléčíme - pouza ochrana dítěte k porodu - antibiotika v infůzi. ad 3 - pokud se nestihne,je dítě bedlivě sledováno  - v podstatě stačí evidovat informace o přítomnosti mikroba a neměli bychom očekávat...
8. 12. 2016
otázka
Vážený pane doktore, chtěla bych vás požádat o radu. Jsem v 6. měsíci třetího těhotenství a trápí mě vystřelující bolest do pravé hýždě, zejména při vstávání ze sedu, ze dřepu, zřejmě je to od páteře. Dnes jsem byla u praktické lékařky a ta mi řekla...
odpověď
Dobrý den,velmi pravděpodobně důsledek útlaku nervu vycházejícího z oblasti křížové páteře - ischiadického nervu - resp.dalších - bohužel se s tím nedá nic dělat,po porodu odezní´= důsledek změn pánve v těhotenství.
8. 12. 2016
otázka
Dobrý den pane doktore, prosím ještě o odpověď, zda může kys.listová zabránit i chromozomálním vadám u plodu? Děkuji*
odpověď
Dobrý den,ne.
8. 12. 2016
otázka
Dobrý den pane doktore. Jsem 16tt ,je mi 39 let.Je to mé druhé těhotenství. Jezdím do Liberce na genetiku a chtěla bych se s Vámi poradit. Prvotrimestrální ultrazvuk dopadl dobře, výsledky v pořádku. Nyní při odběru krve ve 14 týdnu, hodnoty na...
odpověď
Dobrý den,skríning = jen jakési síto = "hra s čísly" - říká jediné: doupřesněte další metodou. Pokud neabsoluvujete amniocentézu, dobré zkusit např. Prenascan - více viz google.
8. 12. 2016
otázka
Dobrý den, když v laboratoři vyšetření Moč + sediment vyjde negativní i s ohledem na přítomnost bakterií, může kultivace této moči prokázat zánět? Děkuji.
odpověď
Dobrý den,omlouvám se,ale trošku nelogická otázka...ale asi se ptáte, může-li být i při negativní kultivaci moči být přítomen zánět moč.cest.Ano: cca 30% kultivačně negativních výsledků u zánětu moč.cest - diagnosa je komplexnější než je "léčba"...
29. 11. 2016
otázka
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je délka čípku 4,5cm ve 22 týdnu těhotenství normální? Děkuji za odpověď!
odpověď
Dobrý den,ano.