Děkuji za odpověď na otázku 6323 ...

14. 2. 2006
otázka
Děkuji za odpověď na otázku 6323 (indexy PI 1,3 a 1,19). Trochu nás to s přítelem vylekalo, neboť pan doktor uvedl do zprávy tyto hodnoty jako patologické. Děkuji tedy za uklidnění .Shodou okolností jsem dnes narazila v čekárně na nějaký časopis, ve kterém popisujete (Vy jste snad všude ) rizikové stavy u novorozenců. Dočetla jsem se také o problému genitálních oparů. Nikdy jsem na ně netrpěla (alespoň ne na těchto místech), ale nyní mám podezření, že bych klidně něco takového mohla mít (na vnější straně stydkého pysku). Trochu mě vylekala možnost jakéhosi rozsevu na miminko s následnou virovou encefalitidou (nebo si to pletu??), která by mohla být pro něho smrtelná. Je tento kožní problém jednoznačně lékařem definovatelný? Nedá se s něčím zaměnit?Ještě jednou děkuji za všechno, co pro nastávající maminky děláte .
odpověď
Dobrý den,tak samozřejmě,toto by měl rozhodnout lékař-musíte ho na to upozornit. Opar na rodidlech reálně není problém, jediný znamená,je - li přítomen v době porodu, tedy odtéká-li voda, nebo jsou přítomny kontrakce,pak je prevencí komplikace u novorozence provedení cís. řezu.
MUDr. Michal Koucký

Přední český odborník, který odpoví na vaše dotazy týkající se těhotenství a porodu.

Počet odpovědí: 21194
Další dotazy
27. 8. 2014
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může Utrogestan ovlivnit váhu v těhotenství.. Děkuji:)
odpověď
Dobrý den,při dlouhodobém užívání může docházet k většímu zadržování těl.tekutin ,tedy k většímu váhovému přírustku, s pozdravem A.P.
27. 8. 2014
otázka
Dobry den pane doktore,uz tri dny mam nepravidelne kontrakce,jsem 37+1Dnes jsem byla na gynekologicke pohotovosti,aby me skontrolovali.Nataceli mi ozvy a hkidali kontrakce ake jko naschval jsem zadny nemela,az kdyz jsem vylezla z nemocnice:-).Me by...
odpověď
Dobrý den, pro Vás je závěr, ten , žese jheště neotvíráte, miminku se daří a pravděpodobně se jedná o poslíčky, další postup dle doporučení, s pozdravem A.P.
27. 8. 2014
otázka
Vážený pane docente, obracím se na Vás se žádostí o radu. Včera mě svědila oblast konečníku, ve stolici jsem později našla jednoho živého cca 1cm (možná i o něco větší) bílo-průhledného tenkého červa. Domnívám se, že by se mohlo jednat o roupa...
odpověď
Dobrý den,  základem vymýcení roupů je důkladná osobní hygiena vodou a mýdlem, krátce ostříhané nehty, častá výměna prádla, oblečení, ložního prádla – nejlépe vše vyvařit, event. vyprat a vyžehlit (možno použít např. přípravky Sanytol nebo...
24. 8. 2014
otázka
Dobrý den pane doktore, mám jedno dítě, těhotenství bez problému, porod císařským řezem. Se stejným partnerem jsem otěhotněla ještě několikrát. 1x bylo UPT v 20tt pro neprospívání plodu, plod byl geneticky v pořádku, závěr zní placentopathie....
odpověď
Dobrý den,jeden důležitý lék mi tam chyběl, miniheparin,jinak jste měla vše....zde kontakt na mojí kolegyni,věřím,že pak dobře dopadne. http://ulbld.lf1.cuni.cz/ambulance-klinicke-a-reprodukcni-imunologie
24. 8. 2014
otázka
Dobrý den, jsem v 10 tt a před týdnem jsem absolvovala vyšetření z krve na listeriozu, vyšly mi hraniční hodnoty normy - 160 titr. Důvodem vyšetření byla moje zvýšená konzumace plísňových sýrů v době, kdy jsem ještě nevěděla, že jsem těhotná, dále...
odpověď
Dobrý den,no , zajímavá otázka, ale spíše neurčitý zisk informací z plod.vody či CVS. Při podezření bych rovnou podal antibiotika (peniciliny ) a obavy by byly pryč, spíše než týdny čekat na diagnosu.
24. 8. 2014
otázka
Dobrý den, pane doktore. Tisíceré díky za Vaši poradnu, ušetřila mi spoustu nervů v prvním těhotenství před pár lety i v tom současném (hlavně Váš přístup ke klasickým těhotenským dilematům typu koupaliště, klíště, listerióza, dvojka červeného :o)...
odpověď
Dobrý den,no,krvácení projevem nestability (rozumějte, projevem "boje" mezi Vaší imunitou a z pohledu lidské imunity vetřelcem = plodem )  jistě vhodné počkat až na cervikometrii (třeba kolem 18-22.týdne)  a pak bych při...
24. 8. 2014
otázka
Dobry den, chcela by som Vas velmi pekne poprosit o odpoved - aku liecbu je mozne podat v prvych tyzdnoch tehotenstva, ak zena dostane pasovy opar? Mozu sa podavat antivirotika a antibioticke maste v 1. trimestri? Su pre plod mensie riziko lieky,...
odpověď
Dobrý den,ano, antivirotika jak lokálně tak celkově bezpečná celé těh. Pásový opar projevem viru planých neštovic, máte protiltátky a tak je plod chráněn každopádně.  Acyklovir, Vectavir patří mezi léky místní , celkově pak Herpesin.
24. 8. 2014
otázka
Dobrý den chtěla jsem se zeptat, Zda není možný že jsem těhotna pár dní mě dost bolí záda a mám takové divné křeče v podbřišku, bolí mě 3 den prsa a při zmáčknutí na bradavku mi vytéká jako by žluklé mléko, a často potřebuji na toaletu, test jsem si...
odpověď
Dobrý den,může být jak porucha cyklu , tak těhotenství - příznaky jsou v podstatě totožné,pokud nezobrazíme těhotenství v děloze. Ze dvou negativních tesetů mám např.já dvě krásný holčičky, těh.test není průkaz těhotenství, bez kontroly lékařem...
24. 8. 2014
otázka
Dobrý den pane doktore, zajímal by mě váš názor na můj nález. Dnes jsem 33+5tt, děložní čípek mi OG měří cca od 16.tt kdy jeho funkční délka byla 38mm, v 17.tt 39mm a ve 22.tt 39,2mm. Pak nastal skok ve 26.tt 31mm s tím že musím nonstop ležet na...
odpověď
Dobrý den,hrdlo má smysl měřit max.do 30.týdne, měření cervikometrií předpovídá riziko předč.porodu před 33.týdnem, dále nevidíme. Norma do 30.týdne 25 mm a více. Po 30.týdnu se hrdlo mění u každé ženy jinak a je holým nesmyslem ho měřit ultrazvukem...
24. 8. 2014
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem 9 den po porodu, plně kojím a mám pocit, že mi odchází krvavější očistky, než když jsem odcházela z porodnice. Je jich ale zato mnohem méně. Doktor mě prohlédl, děloha se zavinuje, bez residuí, dutina šíře 10mm, adnexa...
odpověď
Dobrý den,Metergin nevadí,pokud vyloučeny zbytky plod.obalů a objem krve není velký,není ani nutný,takto ještě varianta normy.