Děkuji za odpověď na otázku 6323 ...

14. 2. 2006
otázka
Děkuji za odpověď na otázku 6323 (indexy PI 1,3 a 1,19). Trochu nás to s přítelem vylekalo, neboť pan doktor uvedl do zprávy tyto hodnoty jako patologické. Děkuji tedy za uklidnění .Shodou okolností jsem dnes narazila v čekárně na nějaký časopis, ve kterém popisujete (Vy jste snad všude ) rizikové stavy u novorozenců. Dočetla jsem se také o problému genitálních oparů. Nikdy jsem na ně netrpěla (alespoň ne na těchto místech), ale nyní mám podezření, že bych klidně něco takového mohla mít (na vnější straně stydkého pysku). Trochu mě vylekala možnost jakéhosi rozsevu na miminko s následnou virovou encefalitidou (nebo si to pletu??), která by mohla být pro něho smrtelná. Je tento kožní problém jednoznačně lékařem definovatelný? Nedá se s něčím zaměnit?Ještě jednou děkuji za všechno, co pro nastávající maminky děláte .
odpověď
Dobrý den,tak samozřejmě,toto by měl rozhodnout lékař-musíte ho na to upozornit. Opar na rodidlech reálně není problém, jediný znamená,je - li přítomen v době porodu, tedy odtéká-li voda, nebo jsou přítomny kontrakce,pak je prevencí komplikace u novorozence provedení cís. řezu.
MUDr. Michal Koucký

Přední český odborník, který odpoví na vaše dotazy týkající se těhotenství a porodu.

Počet odpovědí: 21258
Další dotazy
22. 9. 2014
otázka
Dobrý den,mam takový dotaz byla sem jako dítě operovana na Syndaktilii a chci se zeptat zda je to geneticky přenosné na dítě a zda se to pozna u gynekologa na ultrazvuku neboz krve?? všechny výsledky mám zatím ok
odpověď
Dobrý den,ano,j e zde vyšší pravděpodobnost,že bude mít i Vaše dítě a na UZ být poznat nemusí.
22. 9. 2014
otázka
Dobrý den mam otázku přítelkyně my z dělila že je 9 dní těhotná že jí to zjistili v nemocnici je to možné zjistit tak rychle? Nebo je to jen její vímysl
odpověď
Dobrý den, těhotenský hormon z krve lze zjistit již 8.den po početí,ale to jsou ženy ještě ve fázi,kdy nemohou vědět,že jsou těhotné,tj. nemají žádné obtíže a nemají vynechanou menstruaci. Takže nemám ponětí,co přítelkyni sdělili.
22. 9. 2014
otázka
Dobry den pane doktore,dnes jsme byla na planovane kontrole a dr mi rekla,ze mam cs 1v 16tt.Nakazala klidovy rezim jinak mozna hospitalizace.Ale mam prcka skoro 2leteho,takze to 100%klid byt ani nemuze a nejde.Kolika %je riziko predcasneho porodu?a...
odpověď
Dobrý den,podle cervixskore nelze soudit na riziko předčasného porodu ,takže neumím posoudit .Riziko předčasného porodu lze adekvátně posoudit dle ultrazvukové délky děl.hrdla - cervikometrie.
22. 9. 2014
otázka
Co si myslíte o dnešní vakcíně proti TBC, je stále tak kvalitní, jak v té době kdy byla povinná? Děkuji
odpověď
Dobrý den, nevím žádné detaily, to by jste se musela zeptat neonatologa a/nebo odborníka na vakcinologii - otázka vážně nepatří porodníkovi....
21. 9. 2014
otázka
Dobrý den, 07/2012 - porod 1.dítěte (dcera). Otěhotněla jsem po 2-letém snažení, problém na straně manžela - špatný spermiogram, diagnoza varikokela, po operaci došlo ke zlepšení, výsledek kontrolního spermiogramu ale podle CAR nebyl stále ani na...
odpověď
Dobrý den,dnes  už v podstatě hlavně kvalitní imunologické vyš. - viz zde  http://ulbld.lf1.cuni.cz/ambulance-klinicke-a-reprodukcni-imunologie Kojení nijak nevadí ničemu.HOrmonální profil nemá žádný přínos.
21. 9. 2014
otázka
Dobrý den, chtěla bych Vás moc poprosit o radu...Je mi 28let,před 3 lety se mi narodilo první dítě,těhotenství bez komplikaci (jen jsem nabrala hodně kg-22kg a to jsem vážila před otěhotněním 56kg/160 cm,cukrovku jsem neměla).Porod probíhal 8hodin...
odpověď
Dobrý dne,tohle je těžké posoudit, většina utrazvukových specialistů se spíše kloní ke konz.postupu,tj. "nechat být" bez opatření, pokud není vyloženě "díra v děloze". Pokud ano - neumím virtuálně posoudit - co kolega viděl - pak vhodná kombinace...
21. 9. 2014
otázka
Dobrý den pane doktore, z diskuzí vím, že se zavedením pesaru v těhotenství příliš nesouhlasíte, ale mně byl výrazně doporučen kvůli zkrácení čípku ve 28. týdnu těhotenství a myslím, že svou funkci prozatím plní. Teď jsem na začátku 36. týdne a paní...
odpověď
Dobrý den,pokud Arabinův pesar - nyní renesance tohoto typu pesaru, pak o.k., starší typy v 80-90.letech nebyly v zabránění předč.porodu efektivní. Pesar či cerklážový steh se skutečně vyjímá obvykle  36.38. týden těh., z mnoha důvodů jež...
21. 9. 2014
otázka
Dobry den, prosim Vas o radu a Vas nazor. Som v 5tt /mozno uz 6tt/ tehotenstva a trapi ma uz asi 5 dni tmavo hnede a tmavo cervene spinenie az slabe krvacanie, ako by slaby menzes, bolesti nemam. Polihujem, Beriem Duphaston 2x denne, kontrolu mam o...
odpověď
Dobrý den,krvácí cca 20% těhotných,aniž cokoliv nakonec znamená. Na druhou stranu, krvácení je rizikovým faktorem pozdějších komplikací,je v souvislosti s ním  až 3x vyšší riziko pozdějších komplikací, hlavně předčasného porodu. Léčba...
21. 9. 2014
otázka
Dobrý den, pane doktore, chtěla jsem se prosím zeptat: je teoreticky možné, že jsem cca týden těhotná .... mohu pro léčbu defektu (kousla jsem se do tváře a trochu se mi to rozbolavělo) použít Tantum verde kloktadlo (benzydamin)? Automaticky jsem po...
odpověď
Dobrý den,nemělo by nijak případnému těh.vadit.
21. 9. 2014
otázka
Dobrý den pane doktore, mám krev. sk. 0 Rh negativní. Po prvním porodu mi anti D byl aplikován, po druhém ne (pozitivní Coombsův test), obě děti i manžel krev. sk. A+. Můžete mi prosím napsat, co je nutné z důvodu mé negativní krevní skupiny a dvou...
odpověď
Dobrý den,ano, standardní sledování, není potřeba nic jiného,tj. ale sledovat protilátky u Vás 12,20,28.týden a budou-li negativní, pak aplikovat antiD.