Děkuji za odpověď na otázku 6323 ...

14. 2. 2006
otázka
Děkuji za odpověď na otázku 6323 (indexy PI 1,3 a 1,19). Trochu nás to s přítelem vylekalo, neboť pan doktor uvedl do zprávy tyto hodnoty jako patologické. Děkuji tedy za uklidnění .Shodou okolností jsem dnes narazila v čekárně na nějaký časopis, ve kterém popisujete (Vy jste snad všude ) rizikové stavy u novorozenců. Dočetla jsem se také o problému genitálních oparů. Nikdy jsem na ně netrpěla (alespoň ne na těchto místech), ale nyní mám podezření, že bych klidně něco takového mohla mít (na vnější straně stydkého pysku). Trochu mě vylekala možnost jakéhosi rozsevu na miminko s následnou virovou encefalitidou (nebo si to pletu??), která by mohla být pro něho smrtelná. Je tento kožní problém jednoznačně lékařem definovatelný? Nedá se s něčím zaměnit?Ještě jednou děkuji za všechno, co pro nastávající maminky děláte .
odpověď
Dobrý den,tak samozřejmě,toto by měl rozhodnout lékař-musíte ho na to upozornit. Opar na rodidlech reálně není problém, jediný znamená,je - li přítomen v době porodu, tedy odtéká-li voda, nebo jsou přítomny kontrakce,pak je prevencí komplikace u novorozence provedení cís. řezu.
MUDr. Michal Koucký

Přední český odborník, který odpoví na vaše dotazy týkající se těhotenství a porodu.

Počet odpovědí: 23380
Další dotazy
18. 11. 2017
otázka
Dobrý den, jsem těhotná v 5 tt (5+0 lékařské označení) požila jsem včera po jídle půl deci 12'piva, teď mám strach a výčitky, že to mohlo poškodit miminko...že se bude špatně vyvíjet nebo bude mít následky. Asi to moc řeším, ale nemůžu se zbavit...
odpověď
Dobrý den. Sklenička piva vašemu miminku opravdu ublížit nemohla. Hezký den. Kateřina Meeganová
17. 11. 2017
otázka
Dobry den, aktualne jsem ve 28+3 tt. Pri zavadeni cipku jsem mela pocit, ze jsem si nahmatala hlavicku miminka. Je to v tomto tydnu mozne? Nevim co jineho by to uvnitr pochvy bylo. Je to v poradku? Moc dekuji za odpoved.
odpověď
Dobrý den,ano,všechno je možné.
17. 11. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, Obracím se na Vás s prosbou o názor. Od neděle jsem byla hospitalizovaná pro občasné tlaky a stahy. Paní doktorka řekla,že mám zkrácený čípek. Neřekla ale hodnotu. V léčbě inf. s magnesiem,Utrogestan na noc. Při kontrolním UZ...
odpověď
Dobrý den,pokud je,jak uvádíte, sorry za přímočarost,ale z toho,co uvádíte, nevidím "ex post" důvod k hospitalizaci,Utrogestanu a klidovému režimu. Délka hrdla normální nad 25 mm (Utrogestan podat pod tuto hranici),klidový režim mírně riziko...
17. 11. 2017
otázka
Dobrý den. Momentálně jsem ve 22.tt a při nedávné kontrole kvůli krvácení po zavádění vaginálních tablet Klion 100 D jsem byla vyšetřena i vaginálním UTZ. (7.11.) Tam se zjistilo,že se začínám malinko otvírat zevnitř. Byl mi nařízen "klidový režim...
odpověď
Dobrý den,bez měření délky děl.hrdla ultrazvukem - cervikometrie - vůbec nelze posoudit riziko předčasného porodu.
17. 11. 2017
otázka
Dobrý den, jsem nyní ve 3. trimestru (34+2) a byla jsem v krátkém kontaktu s asymptomatickou matkou, která má doma dítě s pátou nemocí. Je reálné se obávat nákazy a ohrožení plodu a měla bych informovat na další kontrole svého gynekologa o tomto "...
odpověď
Dobrý den,ano,je to možné. Riziko však velmi malé. Pakliže, sledovat bedlivě dítě ultrazvukem.Když už,nákaza se projeví až pozdně,tj. hydropsem plodu. Virus může způsobit anémii, která se hydropsem - celkovým otokem - projeví.Léčí se nitroděložně...
17. 11. 2017
otázka
Dobrý den, pane doktore, dnes jsem se dozvěděla o této možnosti u Vás. jelikož jsme z daleka, nebylo mi doporučeno k Vám cestovat co 14 dní do rizikové poradny několik hodin. Jak prosím probíhá supervize? (Četnost) Mimo několika potratů mám...
odpověď
Dobrý den,supervize se rozumí kontrolou mimo běžnou péči oš.gyn.Pokud jste plátcem pojištění, pak není nijak zpoplatněno. Nicméně, musíte položit konkrétní dotaz, o co přesně Vám jde.
17. 11. 2017
otázka
Dobrý den, pane doktore, čekám identická dvojčátka, 27+6tt, jsem již 3týdny hospitalizovaná ve FN pro zkrácení děl.čípku při příjmu 23 po včerejším měření 20mm(při zátežovém testu 16mm) Byl mi nabídnut PartoSure test, který vyšel pozitivně. Čípek je...
odpověď
Dobrý den,pokud byste byla u nás, pak bych preferoval ambulantní přístup, samozřejmě Utrogestan vaginálně a cervikometrie á 1-2 týdny.Pokud jste bez obtíží, hospitalizace nepřináší nic navíc proti ambulantnímu režimu.
17. 11. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore,v 2/2015 jsem U Apolináře porodila vaginálně syna 3630g a 49cm ve 40tt. Jsem poměrně dost štíhlá a porod se začal komplikovat ve fázi tlačení. Po 2 hodinách marného tlačení zavolala paní dr.docenta,že bude nutný sc,ale pan...
odpověď
Dobrý den,pánevní rozměry o.k.,ale vedení porodu virtuálně nelze posoudit.Nevím,kde budete rodit,ale lze až na konci těh.v poradně porodnice.
17. 11. 2017
otázka
Dobrý den, v 24tt mi diagnostikovali trombózu. Byla jsem týden hospitalizována na oddělení Rizikového těhotenství v Podolí. Od té doby jsem si 2x denně dle instrukcí lékaře píchala 0,6 Clexan. Po třech týdnech se mi začaly objevovat velké červené...
odpověď
Dobrý den,omlouvám se,ale otázka spíše pro hematologa, za mě existuje ještě několik druhů nízkomolekulárních heparinů (Fragmin,Zibor...),které lze zaměnit. POkud alergie přetrvává, na místě kortikoidy - úkol pak spíše pro kožního lékaře.
17. 11. 2017
otázka
Dobrý den, jsem ve 34. tt a mám placentu umístěnou na zadní stěně (pravá hrana) 35 mm od vnitřní branky (původně byla vzdálenost 14 mm). Může to způsobit nějaké komplikace při přirozeném porodu, nebo je vhodný císařský řez? děkuji moc za odpověď.
odpověď
Dobrý den,pokud placenta více jak 20 mm vnitřní branky,vedení porodu přirozenou cestou.Riziko krvácení v těh. a za porodu nízké.