Děkuji za odpověď na otázku 6323 ...

14. 2. 2006
otázka
Děkuji za odpověď na otázku 6323 (indexy PI 1,3 a 1,19). Trochu nás to s přítelem vylekalo, neboť pan doktor uvedl do zprávy tyto hodnoty jako patologické. Děkuji tedy za uklidnění .Shodou okolností jsem dnes narazila v čekárně na nějaký časopis, ve kterém popisujete (Vy jste snad všude ) rizikové stavy u novorozenců. Dočetla jsem se také o problému genitálních oparů. Nikdy jsem na ně netrpěla (alespoň ne na těchto místech), ale nyní mám podezření, že bych klidně něco takového mohla mít (na vnější straně stydkého pysku). Trochu mě vylekala možnost jakéhosi rozsevu na miminko s následnou virovou encefalitidou (nebo si to pletu??), která by mohla být pro něho smrtelná. Je tento kožní problém jednoznačně lékařem definovatelný? Nedá se s něčím zaměnit?Ještě jednou děkuji za všechno, co pro nastávající maminky děláte .
odpověď
Dobrý den,tak samozřejmě,toto by měl rozhodnout lékař-musíte ho na to upozornit. Opar na rodidlech reálně není problém, jediný znamená,je - li přítomen v době porodu, tedy odtéká-li voda, nebo jsou přítomny kontrakce,pak je prevencí komplikace u novorozence provedení cís. řezu.
MUDr. Michal Koucký

Přední český odborník, který odpoví na vaše dotazy týkající se těhotenství a porodu.

Počet odpovědí: 23269
Další dotazy
20. 9. 2017
otázka
Dobrý den, mam otazku, dneska jsme byli na chvilinku na dnech NATO a bohuzel pri cekani na auto jsem zrovna vychytala tu nejhlasitejsi bestii, hluk vadil i me, pomalu sezem otrasala, byl to vazne velky hluk. Muze to miminku ublizit?:-( ted se toho...
odpověď
Dobrý den, nebojte se. Miminku určitě hluk nevadil. S pozdravem Katka
20. 9. 2017
otázka
Dobrý den. Dnes jsem byla na 4D ultrazvuku. Miminko je natočené obráceně, bylo velmi špatně vidět. Při vyšetření mi doktor velmi silně tlačil na břicho, prý aby se miminko narovnalo, cele to bylo dost bolestivé. Při odchodu z vyšetření mě tak silně...
odpověď
Dobrý den, asi došlo k podráždění dělohy, je to celkem běžné při větším tlaku na dělohu, o miminko strach nemusíte mít, hezký den A.Pašková
20. 9. 2017
otázka
Dobry den pane doktore, dneska jsem byla na vysetreni (18+3) a nasli mi (miminku) 2 cysty na mozku (Cysty choroidálního plexu), na kazde strane jednu, ta jedna byla pomerne velka, rozmer se mi bohuzel vytratil z hlavy jak jsem byla z toho v soku. +...
odpověď
Dobrý den, většinou se jedná o přechodný nález při vývoji mozku u plodu, většinou nejpozději do 24 g.t., cysty vymizí, s pozdravem A.Pašková
20. 9. 2017
otázka
Dobrý den paní doktorko, jsem podruhé těhotná a ve 13 týdnu jsem absolvovala kombinovaný screening,který vyšel v pořádku,ale na další kontrole mi bylo zděleno,že mám vyšší hodnotu hcg,když jsem se zeptala svého doktora tak mi řekl,že to občas...
odpověď
Dobrý den, záleží jak moc zvýšené hodnoty jsou, pokud např. 3x vyšší než je průěrná populační hodnota, může to být doporučením pro genetickou konzultaci, I.trim screening má přesnost 90 %, 10 % postižených plodů není schopen odhalit, s pozdravem A....
20. 9. 2017
otázka
Dobrý den, pane profesore, chtěla bych požádat o Váš názor. Jsem 36+2 (dítě odpovídá 37+5, cca 3250g po včerejším UTZ), mám plánovaný 3.CS. Posledních 14 dní jsem poměrně dost otekla, nohy, prsty u rukou, obličej, mám ucpaný nos, lesklé oči, bušení...
odpověď
Dobrý den, náhle zhoršení otoků a snížený výdej tekutin / tedy močení / můžou být varovným signále,,. proto raději konzultovat ošetřujícího gynekologa, to samé nemusí být překážkou podání regionální anestezie, spozdravem AP
20. 9. 2017
otázka
Dobrý den. Ráda bych se zeptala na indikaci k císaři. První porod byl ukončen vexem, skončila jsem s rupturou 4.stupně. Nyní jsem v 37tt a příští týden jdu k panu primáři dohodnout způsob porodu. Ráda bych rodila sekcí,syn je autista, já po té...
odpověď
Dobrý den, stačí velké poporodní poranění, ale jistě bude přihlížet i na průběh porodu, s pozdravem AP
20. 9. 2017
otázka
Vážený pane doktore, chtěla bych se zeptat na Váš názor. Minulý týden (12+6tt) jsem absolvovala prvotrimestrální screening. Všechny hodnoty jako šíjové projasnění, přítomnost nosní kůstky i biochemický screening dopadly dobře - vše ve středních...
odpověď
Dobrý den, screening jako takový dopadl velmi dobře a rizika i pro růstovou restrikci jsou velmi nízké, samostatné hodnocení průtoků ductus venosus na průběh gravidity není úplně jasný, proto bych počkal až na další podrobné Uz vyšetření 20-22.g.t...
20. 9. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, měla bych otázku ohledně pomůcky Aniball či Epi-no. Je možné, že díky používání této pomůcky nedojde k opětovnému stažení svalstva? Je možné, že se nějaká negativa, jako je rozvolnění svalstva, související s použitím této...
odpověď
Dobrtý den, vazivo pochvy a hráze je elastické, co má dlouhodobý vliv na svaly pánevního dna kromě genetických faktorů je i kostituce ženy, způsob porodu, velikost plodu a to mnohem více než krátkodobé používání těchto pomůcek, s pozdravem AP
20. 9. 2017
otázka
Dobrý den pane profesore, předně bych Vám ráda moc poděkovala za zodpovězení minulých dotazů a obracím se na Vás s dotazem ohledně nikotinu v prvním trimestru. Jsem nyní na konci 8 týdně těhotenství. Že jsem těhotna, jsem zjistila na konci 5 týdne /...
odpověď
Dobrý den, je pravdou, že rizikovým faktorem vzniku rozštěpových vad jei  kouření a alkoholismus těhotné , vhodné je co nejdříve ukončit kouření a dostatečný příjem kyseliny listové, závažné vrozené vady lze odhalit již podorbným UZ vyšetřením...
20. 9. 2017
otázka
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, včera jsem byla na UTZ ve týdnu 19+4, a bylo mi sděleno že plod je o 2 až 3 týdnu opožděný, biometrie BIP 42mm (18+6), HC 134 mm (16+6), AC 103 mm (16+2), FL 23mm(17+0). Dělali odběry mě i partnerovi na genetické...
odpověď
Dobrý den, těžko se k tomu vyjádřit z jednoho ultrazvukového vyšetření, pokud ultrazvuk v prvním trimestru byl negatživní a neupravoval se termín porodu, pak kromě genetické vady se může jednat i  časnou růstovou restrikci z důvodu nefungující...