Délka čípku

10. 10. 2018
otázka

Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně mého výsledku z cervikometrie. Jedná se o mé 1. těhotenství, celou dobu mi je výborně, chodím do práce. Teď na poradně 24+0 mi byl naměřen čípek 3 cm, dle mého lékaře je to spodní hranice pro tento týden. Mám Utrogestan 0-0-2 vag., Magnesko 3x denně (občas mi tvrdne břicho). Mám se šetřit, netahat těžké věci, a máme s manželem zákaz sexu (netuším, zda vadí pouze styk, nebo vadí i mé vyvrcholení kvůli stahům?) Za 14 dní kontrola, pokud bude čípek o něco kratší, tak prý hned nemocenská. Kdyby byl kratší o dost, tak prý dokonce hospitalizace. Ve Vašich odpovědích zde čtu, že limit je 25mm. Opravdu je nutno se tolik obávat? A vyvarovat se sexu úplně, včetně všech metod? Předem moc děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den,10 percentil 30 mm,ale obecně se většina autorit shoduje,že dolní hranice normy o pár mm méně, tj. 25 mm. Klidový režim neumí zabránit předč.porodu,záleží ale na tom,co děláte.Sex bych neomezoval,není prokázáno,že spustí porod. Utrogestan,dejme tomu ano.Jinak prostě za dva týdny kontrola,ale osobně si myslím,dle dat,že velmi malé riziko předč.porodu.

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24096
Další dotazy
23. 2. 2019
otázka
Ještě jednou dobrý den, pane doktore, předem moc děkuji za Vaši odpověď na můj dotaz (únik plodové vody po amniocentéze). Nerada obtěžuji s dalšími dotazy, ale chtěla jsem Vás poprosit, zda byste se mohl ještě vyjádřit k problematice vlastního...
odpověď
O.k,pokud takto,pokračoval bych v teh.s malým(ale není možné upresnit) rizikem,že pokud teh.vydrzi,bude problém s plícemi.I tak nejvyšší pracoviště v zemi vhodné,touto problematikou se zabýváme hlavně my Pokud vydrží, po 22.týdnu můžeme převzít my,...
22. 2. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore, zaujaly mě Vase odpovedi ohledne doporucenych vysetreni po porodu mrtveho ditete. Je mozne tato vysetreni udelat jeste pred dalsim otehotnenim? A jak mam postupovat? Je mozne jit rovnou za doporucenou imunolozkou? Ohledne...
odpověď
Pokud jde o Leidenskou mutaci ,tak můžete, pravděpodobně jí má až deset procent populace. Pokud jde o porod mrtvého dítěte v anamnéze ,je potřeba zdůraznit že imunologická vyšetření mají za cíl vyloučit především hrubé odchylky v imunity, ale i když...
22. 2. 2019
otázka
Dobry den,pane doktore,rada bych vas poprosila o vas nazor a srovnani neinvazivnich prenatalnich testu (Harmony,Panorama,Prenascan). Vzhledem k individualnimu vyssimu riziku zvazuji,ze bych nektery z techto testu podstoupila. Docetla jsem se,ze...
odpověď
Dobrý den v podstatě Jde především o komerci Z mého pohledu není mezi testy žádný praktický rozdíl
22. 2. 2019
otázka
Pěkný den pane doktora, mám trošku obavy. Jsem ve 32tt a přišla jsem do kontaktu s kamarádem který má podezření na mononukleózu. Bolí ho v krku a má bouly za uchem. Napadly mě i příušnice. Hned jak jsem se to dozvěděla tak jsem od nich z domu radši...
odpověď
Dobrý den Reálně by neměla mít ani jedna z uvedených infekcí žádný praktický dopad na těhotenství
22. 2. 2019
otázka
Vážený pane doktore, jsem 29+3 tt a zatím vše probíhá dobře. Až na časté boulení, pohyby, tlaky a tuhnutí břicha, které mě již 2x přivedlo ke gynekoložce na předčasnou kontrolu (beru na to Utrogestan a magnesium 6 tb.). Nevím, zda jsou takové pohyby...
odpověď
Dobrý den .Tak především je dobře že máte základní opatření a to je Utrogestan. A jestliže je v 30 týdnu délka děložního hrdla,jaká je, tak už se děložní hrdlo ani posléze neměří -tabulkové hodnoty za hranicí 30 týdne žádné nejsou k dispozici. Takže...
22. 2. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore, prosím o vyjádření k mému dotazu. Před čtyřmi dny jsem byla na amniocentéze, podle UZ jsem byla 15+4 tt, následně za cca 5 hodin mi odteklo určité množství PV, od té doby až doposud již nic neteklo. Byla jsem ten den krátce...
odpověď
Dobrý den .Ono to je daleko složitější, když odtéká plodová voda a je jedno jestli spontánně nebo po odběru plodové vody, před 20. týdnem těhotenství ,je zde poměrně vysoké riziko tzv. hypoplazie plic ,to znamená ,že se sice dítě může narodit klidně...
22. 2. 2019
otázka
Dobry den, mozna mam uplne hloupy dotaz, ale chtela bych znat vas nazor. Myslite, ze je realne nakazit se toxoplazmozou, pokud clovek, ktery jedl tatarak,ode me mou lzici ochutnal polevku? Dekuji predem za odpoved.
odpověď
Dobrý den ano samozřejmě že teoreticky možné to je ale daleko pravděpodobnější je nákaza z neomyté kořenové zeleniny
22. 2. 2019
otázka
Dobrý den. Jsem ve 26.týdnu těhotenství a byla mi zjištěna těhotenská cukrovka. Hodnoty po hodině na oGTT - 12,22 mmol/l, po dvou hodinách - 12,76 mmol/. Takže dost vysoké hodnoty, navíc ta druhá ještě stoupla. Již chodím na diabetologii, měřím si...
odpověď
Dobrý den těhotenská cukrovka není žádná smrtící diagnóza pro dítě v děloze ale jedná se o situaci kdy se úplně přepogramuje metabolismus dítěte v děloze a může tak vzniknout výchozí pozice pro tak zvaný metabolický syndrom v budoucnu. Takže k...
22. 2. 2019
otázka
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat,jak moc je škodlivé použití antibiotického přípravku Zineryt a Duac gel v počátcích těhotenství takdo 5 tt. Děkuji za váš čas a odpověď.
odpověď
Dobrý den, během těhotenství není doporučeno používat Zineryt, pokud to není nezbytně nutné, nicméně uplně v začátcích gravidity je to vše nebo nic, pokud by došlo k poškození plodu, pak je to poznat hned a těhot, se nebude dále vyvíjet, AP
22. 2. 2019
otázka
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jsem v 9tt těhotenství a od soboty již 3. den mírně špiním (ale nekrvácím). Jedná se o běžný jev nebo je vhodné navštívit nějakou z ambulancí? V pátek před tím, než jsem začala špinit proběhl pohlavní styk, nevím ale...
odpověď
Dobrý den, pokud je to jenom slabé špinění, není potřeba vyhledat lékařskou pomoc, v případě přetrvávání nebo zesílení krvácení ano, s pozdravem AP