Dobrý den, pane doktore.Již několik dní ...

5. 3. 2006
otázka
Dobrý den, pane doktore.Již několik dní si pročítám Vaše rady a věřím, že pomůžete i mi. Je mi 29 let a nyní jsem v 5tt. Mám již devítiletou dceru/bezproblémové těhotenství/ a před rokem jsem podstoupila miniinterupci/vážné rodinné důvody/. Nyní mé těhotenství bylo plánované. Před deseti dny jsem začala krvácet a okamžitě jsem jela na pohotovost. Pan doktor mi řekl, že jsem samovolně potratila a v případě, že nemám bolesti a horečku, tak mám jít domů a za týden na kontrolu ke svému gynekologovi.Dostala jsem akorát injekci na vytvoření přirozeného prostředí v děloze/takto mi to sdělil lékař/.Nedostala jsem neschopenku a psychicky jsem byla na dně. Krvácení bylo slabé a nepravidelné. Po týdnu jsem byla u svého lékaře a ten mi sdělil, že k samovolnému potratu nedošlo a těhotenství postupuje, tak jak má. Kravní testy na hcg porostly z 300 za pět dnů na 3000. Dostala jsem 3x2 tablety denně Utrogestanu, 2x1 tabletu kyseliny listové a 1xdenně jodid.Dostala jsem neschopenku a ležím v klidu doma. Včera se zase dostavilo silnější špinění a bolí mě na levé straně v podbříšku.Bolest je citlivá třeba na kýchnutí, nebo pootočení v posteli. Taky mám pocit, že si v těch místech někdy nahmatám zduřeninu dlouhou cca 5cm,širokou 1,5cm a vyvýšenou 3mm nad okolní tkání, která po zatlačení zmizí.Tyto bolesti mám již od počátku a lékař mi poprvé sdělil, že je to od páteře a při další kontrole se i po mém dotazu již k tomuto problému nevyjádřil. Může to být třeba zánět vaječníku nebo kýla?Na kontrolu mám jít 9.3. a zvažuji, zda nejít již dříve. Taky se u mě objevují nepravidelné křížové bolesti a stavy jako před menstruací. Myslíte, že s takovými problémy mám šanci donosit zdravé dítě? Moc Vám děkuji za odpověď a jsem ráda, že existují lidé jako vy, připraveni pomoci.
odpověď
Dobrý den,tak především si přečtěte v archivu článků na porodnice.cz článek "Tvrdnutí a bolesti břicha v těhotenství". Tolik k obtížím. Vyboulenina může být cokoliv, virtuálně neposoudím, pomohl by pohmat lékaře, UZ, máte-li pochybnosti, virtualita této poradny lékařské vyšetření nenahradí,běžte tedy dříve. Jinak vidím normální průběh těh.,ke kterému špinění mj.patří.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 21663
Další dotazy
1. 3. 2015
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem v 31 +2,doted probihalo tehotenstvi v poradku,jiz druhe,u prvniho zadny problem,porod ve 40 tydnu spont.Dnes mi ale doktor rekl,ze je mimi moc nizko,i ja to citim,obcas hrozny tlak na podbrisek pri namaze a napinani...
odpověď
Dobrý den,opět, mám pocit,že u řady těhotných "zamrzla péče v 90.letech.Plod nízko je nicneříkající pojem ve vztahu k riziku předč.porodu,rozumějte,samo o sobě,pokud je normální stav porodních cest a pokud žena nemá časté křeče břicha,nekrvácí,...
1. 3. 2015
otázka
Dobrý den, ráda bych věděla, jak je to s fyzickou aktivitou při fyziologickém průběhu těhotenství. Je nějaká maximální tepová frekvence, kterou bych neměla přesáhnout? Mohu jezdit na kole, abych neohrozila miminko? Je vhodná rychlá chůze nebo běh? A...
odpověď
Dobrý den,těhotenství není nemoc.Bohužel, soudobé těhotné řeší věci,které by naše babičky ani nenapadly...
1. 3. 2015
otázka
Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu. Jsem po 2 CS a nyní jsem v 8tt a nález ultrazvuku: dehiscence jizvy myomatria 5mm, nad plikou ovoidní kolekce 28x17mm, děl.AVP, CRL 18mm, AS+. Nikdy mi nebyla udělána a ani doporučená kontrola jizvy...
odpověď
Dobrý den,uvedený nález velmi častý,ale aniž si dovolím zlehčovat, dovolím si říci,že šanci na donošení těh.máte velmi vysokou.
1. 3. 2015
otázka
Dobrý večer, tak jsem asi moc dobře nedopadla zatím. Po 14 dnech se mi čípek zkrátil na 13 mm s funnelingem (otevírám se zevnitř.) Končím 23 tt. Jsem od střed v nemocnice kde mi nasadili léčbu a to gynipral na 48 hodin, to už mám za sebou, teď mi...
odpověď
Dobrý den,z cerkláže,soudě dle objektivně přijímaných informací,mají profit ženy jen pod cca 26.týden a pokud už předčasně rodily či potratily ve II.trimestru, tuto filozofii drží naše pracoviště také. Když už,Utrogestan 2 tbl na noc, přes zkrácení...
1. 3. 2015
otázka
Dobrý den, jsem ve 14tt, bez komplikací. Všechny dosavadní vyšetření dopadla dobře včetně krevních testů, screeningu v 1. trimestru i genetické konzultace. Je mi 34 let, v době porodu mi bude 35 let. Moje gynekoložka mi s odkazem na věk doporučila...
odpověď
Dobrý den,ano, doporučovat amniocentézu jen dle věku "nad 35 let"  (kdy není zásadní rozdíl mezi rizikem např. 32-leté a 39-leté těhotné) patří do 90.let,nikoliv do moderní péče.
1. 3. 2015
otázka
Dobrý den. Jsem čerstvě těhotná (5+7) a mám zánět močového měchýře, kultivace moče dělaná nebyla. Prakt.lékařka mi napsala Nitrofurantoin. Chtěla bych znát Váš názor na zvolená antibiotika v tomto stadiu těhotenství. Děkuji Veronika
odpověď
Dobrý den,nevadí.
1. 3. 2015
otázka
Dobrý den, pane doktore. Děkuji za Váš článek o tvrdnutí břicha, velmi pěkně a srozimetelně napsaný. Přesto si však dovolím položit otázku. Jsem ve 20 tt gravidity dvojčetného těhotenství a často, prakticky někdy celý den mám pocit jakoby ztěžklého...
odpověď
Dobrý den,dvojčata a "vícečata" jsou pro všechny vyšší primáty, mj. nás a příbuzné  (šimpanzy, gorily...) těžká anomálie, tj. děloha není stavěna na více jak jedno dítě. Pak se prostě více brání,vidíme mnohem více komplikací a nijak jim...
1. 3. 2015
otázka
Dobrý den, jsem 4 roky po akutním cs. Porod mi vyvolávali, první den se to zastavilo a druhý den ráno další tabletka s tím, že jsem za tu dobu byla otevrená pouze na 3 cm. Malé už vycházeli špatné ozvi srdíčka, proto byl akutní cs. Po císařském řezu...
odpověď
Dobrý den,ano, pokud nejste přesvědčena,že by jste ráda rodila přirozeně ,pak mohu jen podpořit.
1. 3. 2015
otázka
Dobrý den, prosím Vás, používala jsem cca 1xtýdně jodisol na čištění drobných ranek. Nakonec jsem se dověděla, že by se v těhotenství neměl užívat, že může způsobit miminku problémy se štítnou žlázou. Já sama se léčím s autoimunitní reakcí štítné...
odpověď
Dobrý den,nárazově,ve formě desinfekce,nijak nevadí. Gastroezofageální reflux,který popisujete,je přirozeným doprovodným jevem v těh., pokud i zvracení,pak už ne - poté vhodné léky s účinnou látkou omeprazol,např.Helicid.
27. 2. 2015
otázka
Dobrý den, děkuji za odpověď, která mi přišla dnes ohledně Prestaria a odběru plodové vody. Odběr jsem zatím nepodstoupila, když jsem viděla výsledky screeningu v 1 trimestru , kde mám hodnoty trizomie 21 - 1: 4536, trizomie 18 - 1:11657, trizomie...
odpověď
Dobrý den, myslím, že rozhodnutí je správné. gestační váček vidíme ultrazvkem až při hodnotách 1000 IU HCG a více, s pozdravem A.Pašková