Dobrý den, pane doktore.Již několik dní ...

5. 3. 2006
otázka
Dobrý den, pane doktore.Již několik dní si pročítám Vaše rady a věřím, že pomůžete i mi. Je mi 29 let a nyní jsem v 5tt. Mám již devítiletou dceru/bezproblémové těhotenství/ a před rokem jsem podstoupila miniinterupci/vážné rodinné důvody/. Nyní mé těhotenství bylo plánované. Před deseti dny jsem začala krvácet a okamžitě jsem jela na pohotovost. Pan doktor mi řekl, že jsem samovolně potratila a v případě, že nemám bolesti a horečku, tak mám jít domů a za týden na kontrolu ke svému gynekologovi.Dostala jsem akorát injekci na vytvoření přirozeného prostředí v děloze/takto mi to sdělil lékař/.Nedostala jsem neschopenku a psychicky jsem byla na dně. Krvácení bylo slabé a nepravidelné. Po týdnu jsem byla u svého lékaře a ten mi sdělil, že k samovolnému potratu nedošlo a těhotenství postupuje, tak jak má. Kravní testy na hcg porostly z 300 za pět dnů na 3000. Dostala jsem 3x2 tablety denně Utrogestanu, 2x1 tabletu kyseliny listové a 1xdenně jodid.Dostala jsem neschopenku a ležím v klidu doma. Včera se zase dostavilo silnější špinění a bolí mě na levé straně v podbříšku.Bolest je citlivá třeba na kýchnutí, nebo pootočení v posteli. Taky mám pocit, že si v těch místech někdy nahmatám zduřeninu dlouhou cca 5cm,širokou 1,5cm a vyvýšenou 3mm nad okolní tkání, která po zatlačení zmizí.Tyto bolesti mám již od počátku a lékař mi poprvé sdělil, že je to od páteře a při další kontrole se i po mém dotazu již k tomuto problému nevyjádřil. Může to být třeba zánět vaječníku nebo kýla?Na kontrolu mám jít 9.3. a zvažuji, zda nejít již dříve. Taky se u mě objevují nepravidelné křížové bolesti a stavy jako před menstruací. Myslíte, že s takovými problémy mám šanci donosit zdravé dítě? Moc Vám děkuji za odpověď a jsem ráda, že existují lidé jako vy, připraveni pomoci.
odpověď
Dobrý den,tak především si přečtěte v archivu článků na porodnice.cz článek "Tvrdnutí a bolesti břicha v těhotenství". Tolik k obtížím. Vyboulenina může být cokoliv, virtuálně neposoudím, pomohl by pohmat lékaře, UZ, máte-li pochybnosti, virtualita této poradny lékařské vyšetření nenahradí,běžte tedy dříve. Jinak vidím normální průběh těh.,ke kterému špinění mj.patří.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 21576
Další dotazy
29. 1. 2015
otázka
Dobrý den, prosím o radu. Od loňského března mám stopkatý subserózní myom o velikosti cca 3 cm. Myom neroste, nezpůsobuje žádné problémy, ani dle lékařů nezasahuje do dutiny děložní. Nyní jsem ve 13 týdnu těhotenství myom je stále pořád stejně velký...
odpověď
Dobrý den,no,reálně by myom vadit neměl.Manévry s vlasy v těh.také nevadí.
29. 1. 2015
otázka
Dobrý den, měla bych k Vám prosbu. Jsem nyní v 21+5 tt a začlo mně popíchávat v pochvě. Opakuje se to, břicho mi nebolí ani netvrdne. Kontrolu mám až za 17dnů. Měla bych pro jistotu jít na kontrolu dříve, nebo je to normální jak se roztahuje děloha...
odpověď
Dobrý den,pokud je ,jak popisujete, je součástí normálního obrazu napínajících se závěsných vazů dělohy jejím růstem.
29. 1. 2015
otázka
Vážený pane doktore, 1) Chtěla jsem se zeptat, zda je bezpečné užívat v těhotenství _ 14tt Entizol zavádění do pochvy, byla mi z kultivace potvrzená bakteriální vaginoza. 2) V únoru jdu k vám k Apolináři na UTZ screening v 1. trimestru a chtěla jsem...
odpověď
Dobrý den,ad 1 - ano,patří mezi léky první linie volby = bezpečný. ad 2 - určitě lepší mít prázdný moč.měchýř, v těhotenství lepší přehled.
29. 1. 2015
otázka
Dobrý den pane doktore, můj dotaz jak uz název napovídá, se týká úzkosti v těhotenství. Jsem ve 22tt a objevila se u mne úzkost a jak to popsat, možná vnitřní stres. Poprvé se u me objevila ( po stresové situaci) cca v 6-7tt, po cca 14 dnech přešla...
odpověď
Dobrý den,tak reálně by vliv mít neměly,ale tohle opravdu může být problém,který lépe posoudí/pořeší psychiatr....
29. 1. 2015
otázka
Zdravím, před časem jsem se ptala na délku pupečníku. Již vím, že délka se nedá zjistit.Udivuje mě ale vaše odpověď, že je to nepodstatné.Pardon, ale jak můžete říci nepodstatné?Proboha kvůli krátkému pupečníku jsou indukce k sekci a to Vám přijde...
odpověď
Dobrý den, přemýšlivá žena...asi....,omlouvám se,ale tohle musím zveřejnit....zdá se,že tomu rozumíte více než já....tak si nedovolím nic než jen "akademicky" polemizovat. Zajímalo by mě,jak myslíte,že naložíme s informací o délce pupečníku,...
29. 1. 2015
otázka
Dobry den pane doktore, jiz delsi dobu bojuji se zkracenym cipkem. Nyni jsem ve 32tt a lezim v nemocnici. Nasazen utrogestan 0-0-2, magnesium a prisny klid na luzku. Vim, ze zastavate nazor, ze klidovy rezim predcasnemu porodu nezabrani (neoddali...
odpověď
Dobrý den,....a jsme opět u toho...já nezastávám názor,že klidový režim nezabrání předč.porodu, jen tlumočím tuto objektivně (moderním porodnictvím)  přijímanou informaci....českým těhotným. Lékařům nemá smysl, už jsem ztratil ambice...
29. 1. 2015
otázka
Dobrý den, jsem ve 30 tt. Při poslední kontrole minulý týden mi z důvodu podezření na vaginózu předepsal doktor užívání Macmiroru 500. Asi čtvrtý den užívání jsem při zavádění globule ucítila nějaký jakoby tvrdý výstupek. Je možné, že to bylo...
odpověď
Dobrý den,jistě chápete,že nemohu zjistit,co jste cítila,mohl být děložní čípek např. Těhotenství není nemoc a nechápu,jak by běžné aktivity měly těhotenství "ublížit", resp.co jsou "nevhodné pohyby"....
29. 1. 2015
otázka
Dobrý den ještě jednou, omlouvám se, že mám na vás tolik dotazů :-). Tu odpověď co jste mi poslal ke kultivaci moče a streptokokovi v pochvě jsem moc dobře nepochopila. Tak možná jinak, na toho streptokoka v pochvě mi dali clotrimazol AL 100, ten je...
odpověď
Dobrý den,výtok je v těh.přirozený a pokud nesvědí,nepálí, neléčíme , jinak řečeno, normu neřešíme,ne? "neléčíme" ani tehdy, je-li součástí neobtěžujícího výtoku streptokok skupiny B  - nelze ho vymýtit . Clotrimazol léčí jen kvasinky,nic...
29. 1. 2015
otázka
Dobrý den, prosím Vás, jím hodně syrového oveoce a zeleniny a tak mám velký strach z listeriozy. Jak nejlépe se této bakterii bránit? Snažím se ovoce a zeleninu důkladně omývat vždy z teplé vodě. Nikdy nejím syrové maso, vejce, lahůdkářské výrobky...
odpověď
Dobrý den,není mi známo,že by zrovna v syrovém ovoci či zelenině nějak pobývaly listerie. Nejlepší je na to nemyslet....za x-let zpětně je výskyt listeriosy stále stejný, jen mediální "masáž" udělala své.
29. 1. 2015
otázka
Dobrý den, děkuji za odpověď k dotazu rizika DS v případě dárcovství oocytů a přenosu embrya. Myslela jsem si, že to tak bude, ale protože se mi nepodařilo na toto téma nic nahledat a nemám medicínské vzdělání, dovolila jsem si položit dotaz a...
odpověď
Dobrý den,ano.