Dobrý den, pane doktore.Již několik dní ...

5. 3. 2006
otázka
Dobrý den, pane doktore.Již několik dní si pročítám Vaše rady a věřím, že pomůžete i mi. Je mi 29 let a nyní jsem v 5tt. Mám již devítiletou dceru/bezproblémové těhotenství/ a před rokem jsem podstoupila miniinterupci/vážné rodinné důvody/. Nyní mé těhotenství bylo plánované. Před deseti dny jsem začala krvácet a okamžitě jsem jela na pohotovost. Pan doktor mi řekl, že jsem samovolně potratila a v případě, že nemám bolesti a horečku, tak mám jít domů a za týden na kontrolu ke svému gynekologovi.Dostala jsem akorát injekci na vytvoření přirozeného prostředí v děloze/takto mi to sdělil lékař/.Nedostala jsem neschopenku a psychicky jsem byla na dně. Krvácení bylo slabé a nepravidelné. Po týdnu jsem byla u svého lékaře a ten mi sdělil, že k samovolnému potratu nedošlo a těhotenství postupuje, tak jak má. Kravní testy na hcg porostly z 300 za pět dnů na 3000. Dostala jsem 3x2 tablety denně Utrogestanu, 2x1 tabletu kyseliny listové a 1xdenně jodid.Dostala jsem neschopenku a ležím v klidu doma. Včera se zase dostavilo silnější špinění a bolí mě na levé straně v podbříšku.Bolest je citlivá třeba na kýchnutí, nebo pootočení v posteli. Taky mám pocit, že si v těch místech někdy nahmatám zduřeninu dlouhou cca 5cm,širokou 1,5cm a vyvýšenou 3mm nad okolní tkání, která po zatlačení zmizí.Tyto bolesti mám již od počátku a lékař mi poprvé sdělil, že je to od páteře a při další kontrole se i po mém dotazu již k tomuto problému nevyjádřil. Může to být třeba zánět vaječníku nebo kýla?Na kontrolu mám jít 9.3. a zvažuji, zda nejít již dříve. Taky se u mě objevují nepravidelné křížové bolesti a stavy jako před menstruací. Myslíte, že s takovými problémy mám šanci donosit zdravé dítě? Moc Vám děkuji za odpověď a jsem ráda, že existují lidé jako vy, připraveni pomoci.
odpověď
Dobrý den,tak především si přečtěte v archivu článků na porodnice.cz článek "Tvrdnutí a bolesti břicha v těhotenství". Tolik k obtížím. Vyboulenina může být cokoliv, virtuálně neposoudím, pomohl by pohmat lékaře, UZ, máte-li pochybnosti, virtualita této poradny lékařské vyšetření nenahradí,běžte tedy dříve. Jinak vidím normální průběh těh.,ke kterému špinění mj.patří.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 22362
Další dotazy
12. 2. 2016
otázka
Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně porodu SC. První syn (6,5let) byl KP - porod přirozený (3100g a 50cm). Nyní jsem 39tt a opět poloha KP a navíc mám placentu na přední straně zasahující do DS - 3,5cm od branky. Moje gynekoložka mi pro...
odpověď
Dobrý den, pokud je placenta vzdálená více než 2cm od hrdla děložního, lze rodit spontánně, zvláš´t pokud jste již jednou spotnánně KP rodila, s pozdravem A.Pašková
12. 2. 2016
otázka
Dobrý den,byla jsem na prvním ultrazvuku podle MS 8+0.Lékař mi sdělil,že to vypadá na neprosperující těhu,velikost odpovídá 6+0 a bez srdeční akce.Poslal mě na kontrolu ještě ten den do nemocnice,tam taky bez akce,prý vypadá na 6+3,vel.5mm.Protože...
odpověď
Dobrýn den, vzhledem k žádoucí graviditě, určitě doporučuji ultrazvukové vyšetření ještě zopakovat, v případě, že se potvrdí diagnoza spontánního potratu, pak je vhdoné genetické vyšetření páru, s pozdravem A.Pašková
12. 2. 2016
otázka
Dobrý večer paní doktorko, nyní jsem týden před termínem porodu a v posledním týdnu mám teploty od 37,1 do 39 stupňů. Při pobytu v nemocnici teploty klesly, ale dnes mi opět teploty vystoupily na 38 stupňů. Lékařem mi bylo sděleno, že provedenými...
odpověď
Dobrý den, pokud se cítíte dobře, je nutné vyloučit event infekci močových cest. Pokud jste měla markry infekce negativní / normální hladina bílých krvinek a CRP/  je rioziko infekce plodu velmi nízké, s pozdravem A.Pašková
12. 2. 2016
otázka
Dobrý den, podstupuji IVF a v pátek v 7 ráno se mám dostavit na odběr folikulů. Injekci Pregnylu jsem si měla aplikovat včera, tj ve středu v 21:00, omylem jsem si ji ale aplikovala již v 19:00, tj o dvě hodiny dříve. Zajímalo by mě, zda mám začít...
odpověď
Dobrý den, ne, ale musíte na to upozornit lékaře před odběrem, aby jste šla jako první v pořadí na odběr vajíček, s pozdravem A.Pašková
12. 2. 2016
otázka
Dobrý den, paní doktorko, mám na Vás takový dotaz. Snažili jsme se s přítelem o miminko půl roku a stále nic. Rozhodla jsem se změnit práci a chtěli jsme ve snažení pokračovat až po zkušení lhůtě v zaměstnání. Týden po nástupu do zaměstnání jsem...
odpověď
Dobrý den, pokud pracujete na rizikovém pracovišti, musí Vás zaměstnavatel ze zákona přeřadit na jiné pracoviště, s pozdravem A.Pašková
12. 2. 2016
otázka
Chtěla bych Vás touto cestou požádat o radu. Jsem těhotná, ve 26. týdnu. Má krevní skupina je AB- a kolem 28. týdne mám být očkována anti-D globulinem myslím. Jde mi o to, zda je to nezbytné. Nejprve jsem měla potrat, poté se mi narodil syn s rh...
odpověď
Dobrý den, Váš lékař postupuje dle doporučeného postupu gynekol.společnosti, s pozdravem A.P.
12. 2. 2016
otázka
Dobry den pane doktore Samovolne jsem potratila ve 12tydnu a k tomu mam asi 3myomy o velikosti 3cm. Bydlim v zahranici kde revizi moc delat nechcou. Zacla jsem krvacet,prvne sly kousky podobne jatre,pak vysel cely plod a placentu mi pote vytahly,ale...
odpověď
Dobrý den, myslím, že postup lze považovat za správny, někdy dáváme k výkonu jednorázově antiibiotika, ale není to nezbytně nutné, pokud se děloha po léčbě, kterou jste nyní dostala,,dočistí", jinka lze podat antibiotikum z cefalosporinové řady /...
12. 2. 2016
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat kdy doslo přibližně k oplodnění pokud jsem dle UZ 8+6 a dle PM 8+4. Datum prvniho dne posledni menstruace je 4.12.2015 . Děkuji
odpověď
Dobrý den, asi 14 dnů od prvního dne poslední menstruace, s pozdravem A.P.
12. 2. 2016
otázka
Dobrý den, pane doktore, mám následující dotaz. Jsem na začátku 6 měsíce těhotenství, na dovolené jsem šla na WC, kde byl aplikován jakýsi čistící prostředek ve WC míse. WC jsem nejdříve spláchla a následně jsem na něm strávila několik minut (5, max...
odpověď
Dobrý den, myslím , že Vaše obavy jsou zbytečné, s pozdravem A.P.
11. 2. 2016
otázka
Dobrý den, je možné aby běhání (2 x necelých 10km v 5tt) způsobilo, že se do 7tt + 3 vyvinul pouze gestační váček a nikoliv žloutkový váček ani plod? HCG roste taktéž pomalu.. Moc děkuji za odpověď
odpověď
Dobrý den,ne,není prokázáno,že by běžná fyzická aktivita, což je např. běhání, způsobilo komplikace těhotenství.