Dobrý den, pane doktore.Již několik dní ...

5. 3. 2006
otázka
Dobrý den, pane doktore.Již několik dní si pročítám Vaše rady a věřím, že pomůžete i mi. Je mi 29 let a nyní jsem v 5tt. Mám již devítiletou dceru/bezproblémové těhotenství/ a před rokem jsem podstoupila miniinterupci/vážné rodinné důvody/. Nyní mé těhotenství bylo plánované. Před deseti dny jsem začala krvácet a okamžitě jsem jela na pohotovost. Pan doktor mi řekl, že jsem samovolně potratila a v případě, že nemám bolesti a horečku, tak mám jít domů a za týden na kontrolu ke svému gynekologovi.Dostala jsem akorát injekci na vytvoření přirozeného prostředí v děloze/takto mi to sdělil lékař/.Nedostala jsem neschopenku a psychicky jsem byla na dně. Krvácení bylo slabé a nepravidelné. Po týdnu jsem byla u svého lékaře a ten mi sdělil, že k samovolnému potratu nedošlo a těhotenství postupuje, tak jak má. Kravní testy na hcg porostly z 300 za pět dnů na 3000. Dostala jsem 3x2 tablety denně Utrogestanu, 2x1 tabletu kyseliny listové a 1xdenně jodid.Dostala jsem neschopenku a ležím v klidu doma. Včera se zase dostavilo silnější špinění a bolí mě na levé straně v podbříšku.Bolest je citlivá třeba na kýchnutí, nebo pootočení v posteli. Taky mám pocit, že si v těch místech někdy nahmatám zduřeninu dlouhou cca 5cm,širokou 1,5cm a vyvýšenou 3mm nad okolní tkání, která po zatlačení zmizí.Tyto bolesti mám již od počátku a lékař mi poprvé sdělil, že je to od páteře a při další kontrole se i po mém dotazu již k tomuto problému nevyjádřil. Může to být třeba zánět vaječníku nebo kýla?Na kontrolu mám jít 9.3. a zvažuji, zda nejít již dříve. Taky se u mě objevují nepravidelné křížové bolesti a stavy jako před menstruací. Myslíte, že s takovými problémy mám šanci donosit zdravé dítě? Moc Vám děkuji za odpověď a jsem ráda, že existují lidé jako vy, připraveni pomoci.
odpověď
Dobrý den,tak především si přečtěte v archivu článků na porodnice.cz článek "Tvrdnutí a bolesti břicha v těhotenství". Tolik k obtížím. Vyboulenina může být cokoliv, virtuálně neposoudím, pomohl by pohmat lékaře, UZ, máte-li pochybnosti, virtualita této poradny lékařské vyšetření nenahradí,běžte tedy dříve. Jinak vidím normální průběh těh.,ke kterému špinění mj.patří.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 21402
Další dotazy
21. 11. 2014
otázka
Dobrý den, jsem v 34+3 týdnu těhotenství a na gynekologii v poradně mi bylo řečeno, že by p. doktroka u mě vyděla císařský řez. Jsem po operaci horního polu L ledviny při zdvojení pánvičky i močovodů (reflux moč. měchýře.) mám tedy dvě jizvy a p....
odpověď
Dobrý den, pokud urolog neidikuje z urologického hlediska porod císařským řezem, nevidím k operaci důvod, vaše operace , kerou jste prodělala v minulosti by spontánnímu vedení porodu neměla vadit, s pozdravem A.P.  
20. 11. 2014
otázka
Dobrý den, je mi 32 let a čekám třetí dítě. Předchozí déti jsou donošené, porody bez komplikací. V minulém těhotenství mi doktoři od 32 tt řekli, že se mi zkracuje čípek,nic bližšího. A musela jsem dodržovat klidový režim. Nakonec jsem rodila v...
odpověď
Dobrý den,normální délka čípku je 25 mm a více po 30.týdnu, u Vás tedy skoro norma..ale budiž, pokud tedy Utrogestan,pak JEDINĚ vaginálně, tabletová forma ústy 10% množství vstřebané látky....
20. 11. 2014
otázka
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o konzultaci. Jsem na začátku 35. týdne prvního těhotenství. Do 29. týdne probíhalo těhotenství úplně bez problémů (v tomto týdnu jsem byla i na kontrole a vše bylo ok - dostala jsem pouze na 3 dny čípky do pochvy...
odpověď
Dobrý den,ad 1 - raději ano - do 36.týdne,ad 2 - spíše ne, ad 3 - cestování není o tom,že by samo zvýšilo pravděpodnost porodu,ale stát se může kdekoliv cokoliv,nezávisle na tom,zdali budete cestovat autem po dlažebních kostkách či pendolinem. Víme...
20. 11. 2014
otázka
Dobrý den, pokud je to možné poprosila bych o informaci - mám téměř rok nehormonální tělésko. Pokud bych byla i přes něj těhotná, jaký je další postup, pokud bych si chtěla miminko ponechat? Tělísko se vyjímá nebo ponechává na místě do porodu? "...
odpověď
Dobrý den,tělísko se nechá a prostě se vyjme  při porodu.
20. 11. 2014
otázka
Dobrý den, jsem v 18+3 tt, počtvrté těhotná, žádné miminko, poslední potrat v 17+6 pro odtok plodové vody, bez infekce. Nyní mám čípek 3 cm, ale jsem otevřená. Beru utrogestan 3x1 a zavádím gynopevaryl kvůli kvas.infekci, na které hodně trpím. V...
odpověď
Dobrý den,s Arabininým pesarem (Dr.Arabin osobně neznám,ale stále žije) nemám zkušenosti,ale pokud je,jak uvádíte,tj. anamnéza více ztrát a nyní se děl.hrdlo už jeví na hranici normy (tato 25 mm a více po 20.týdnu) , cerkláž bych osobně preferoval.
20. 11. 2014
otázka
Dobrý den, o mém těhotenství jsem se dozvěděla ve vyšší fázi, takže než jsem se rozkoukala chvilku to trvalo. Vůbec jsem netušila kdy si mám najít porodnici, takže jsem na to nespěchala. Termín mám 1. března a všechny porodnice v Praze jsou plné,je...
odpověď
Dobrý den,neumím poradit dokonale,ale systém registrací není "zvůle" porodnic,ale snaha zajistit maminkám adekvátní péči,tj.hlídat kapacitu,jakou si můžeme dovolit. Kdyby registrace nebyly, jak my,tak samosebou Podolí by praskaly ve švech a nemohli...
20. 11. 2014
otázka
Dobrý den, pane doktore chtěla bych se zeptat na otázku týkající se těhotenství v souvislosti z Rh faktorem. Mám krevní skupinu O Rh neg. a manžel B+. Prodělala jsem zamklé těhotenství, kdy nevím, zda mi po kyretáži píchli injekci na zastavení...
odpověď
Dobrý den,ano ,doporučený postup /což ale neznamená,že lékař MUSÍ dodržet/ ,jest u Rh-neg.žen nabrat protilátky na počátku a pak 28.týden, a pokud jsou pak posledně negativní,je vhodná ochranná aplikace protilátek.
20. 11. 2014
otázka
Dobrý den, pane doktore, chtěla jsem se s vámi poradit zda může mít nějaké vážné následky braní Ciprinolu na začátku těhotenství. Lékař mi zjistil zánět močových test. Ptal se mě jestli nejsem těhotná. Řekla jsem mu že jsem 4 měsíc po vysazení...
odpověď
Dobrý den,dle nejaktuálnějších informací by neměl být problém.
20. 11. 2014
otázka
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat, jsem ve 33tt a již týden mě bolí záda v kříži. Dnes ráno jsem měla silný hlenovitý výtok. A začala mi silná bolest kolem pupíku. Když ležím bolest je mírnější, ale jakmile vstanu, kolem pupíku mám velké bolesti...
odpověď
Dobrý den,uvedené obtíže mohou být normální, ale podmínkou je normální stav porodních cest - jinak řečeno,pakliže je normální nález na por.cestách, děloha přirozeně pracuje a sice ,do cca dvou tří epizod bolestivých křečí do hodiny je v této fázi...
18. 11. 2014
otázka
Hezký den, pane docente ! Letos v únoru jsem v těhotenství potratila v 9 týdnu, plod se přestal vyvíjet dle uz v 7 tt + 2. Potrat doprovázelo velmi silné krvácení, bohužel jsme museli volat pohotovost a do hodiny od přijetí do nemocnice proběhla...
odpověď
Dobrý den, riziko opakování je asi kolem 30 %. Většinu spontánních potratů provází růně intenzivní krvácení. Pokud bude prokázána akce srdeční v 8 ukončeném týdnu, riziko potratu  významně klesá, hodně štěstí A.P.