Dobry den.Som v 34.tt a od ...

30. 10. 2004
otázka
Dobry den.Som v 34.tt a od 10.tt uzivam denne 50mg kys.acetylsalicylovej(ASA), lebo mi moj gynokolog zistil v krvi zvysene trombocyty (doteraz sa hodnoty pohybovali v rozmedzi 600.000-700.000/mikroliter). To, ci som mala trombocyty zvysene aj pred tehotenstvom neviem, posledny krvny obraz pred tehotenstvom mi bol robeny v roku 2001 (trombocyty 475.000/mikroliter). Doteraz v priebehu tehotenstva som nemala ziadne problemy, dieta rastie primerane, placenta, prietoky,plodova voda su v poriadku, ziadne predcasne kontakcie,krvacanie, edemy, varixy.Moj gynekolog hovori, ze ASA vysadime 1 tyzden pred terminom porodu. Ja som v odbornej farmac. literature (ROTE LISTE) nasla informaciu, ze ASA je po 36.tt kontraindikovana aj v malych davkach, pre riziko oneskorenia a predlzenia porodu (dosledok blokady syntezy prostaglandinov), blokadu kontrakcii , zvysene riziko strat krvi a u novorodenca moze viest k predcasnemu uzavretiu Ductus arteriosus a k intrakranialnemu krvacaniu.Aky mate nazor vy pan doktor na vysadenie ASA iba 1 tyzden pred porodom?Je davka 50mg ASA natolko bezpecna, aby som sa vymenovanych komplikacii nemusela obavat a s jej uzivanim prestat 1 tyzden pred predpokladanym terminom porodu?Dopredu velmi pekne dakujem.
odpověď
Dobrý den,tak já vám nyní kopíruji část svého článku,který jsem psal do jednoho našeho odborného časopisu. Téma znělo "Banální léky v těhotenství". Kyselina acetylsalicylová ( např. Acylpyrin, Aspirin ) patří mezi nejčastěji užívané léky v těhotenství. Je řazena do kategorie C podle FDA. Běžně je užívána jako analgetikum, především však jako antipyretikum. Účinky kyseliny acetylsalicylové jsou závislé na dávce, spektrum možných žádoucích i negativních účinků je široké. Mechanismus působení spočívá v neselektivní ireversibilní inhibici všech cyklooxygenáz ( existují tři, tkáňově specifické – COX 1-3 ) . Dochází k převaze tvorby vasokonstrikčně a proagregačně působících prostaglandinů ( tromboxan TxA2, produkován trombocyty ) nad vasodilatačními a antiagregačními ( prostacyklinu PGI2, produkován endotelovými buňkami ). Tromboxan je důležitou součástí koagulační kaskády, ovlivňuje agregaci trombocytů. V současné době je známo, že nízké dávky kolem 80 mg/den mohou mít příznivé účinky na systémový lupus erytematodes v graviditě ( zmírnění důsledků imunokomplexy navozené trombofilie ). Dávky 40-150 mg/den mohou ( dle různých studií ) příznivým způsobem ovlivnit rheologické poměry u těhotných s dvojčaty, diabetes mellitus a chronickou hypertenzí, můžeme předejít rozvoji preeklampsie a IUGR, k ověření je však potřeba dalších studií. Chronické či intermitentní podávání plných dávek ( 500 mg ) může nepříznivě postihnout plod i matku. Lék může ovlivnit hemostázu, užívá-li ho těhotná v období kolem porodu, existuje vyšší riziko mateřské hemorrhagie, dojde-li k předčasnému porodu, je popisováno vyšší riziko intrakraniální hemorrhagie u nezralých novorozenců. Mezi nejznámější nepříznivé peripartální účinky patří předčasný uzávěr ductus Botalli ( který vede k primární plicní hypertenzi novorozence ), je známo i prodloužení těhotenství ( tokolytické účinky ) .V současné době neexistuje důkaz o teratogenicitě kyseliny acetylsalicylové v I.trimestru, při vyšších dávkách ji však nelze zcela vyloučit. Měli bychom se jí však vždy vyhnout ve III.trimestru. Během kojení není sice kontraindikována, vzhledem k pomalejší clearance z mléka se doporučuje dát přednost paracetamolu. Takže suma sumárum, zjednodušeně řečeno ( vyčerpávající co? )Takhle nízké dávky nehrozí vámi výše popsanými komplikacemi, nicméně, tohle je již otázka pro hematologa, lékaře,který se mj. zabývá poruchami srážlivosti krve. Já osobně spíše než podávání nízkých dávek kys. acetylsalicylové se přimlouvám za případné podávání miniheparinu ( např. lék Clexane ) podkožně 1x denně,ale nejprve by jste měla být dále zevrubně vyšetřena na další parametry srážlivosti krevní (doslova : deficit protrombinu,proteinu C,S, Leidenskou mutaci faktoru V /pět/, atd. ... ) Podle toho následuje další postup,budou-li tyto parametry v normě, dávka 50 mg je opravdu velmi nízká a bezpečná až do konce gravidity,ale znovu opakuji, chtělo by to konzultaci hematologa, i my se na něj vždy v těchto případech obracíme.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24746
Další dotazy
22. 7. 2020
otázka
Dobrý den, chtěla bych se poptat na hodnoty HCG, které mám nyní z krve. 16 den po ovulaci 742j a 18 den po ovulaci mám 1500j HCG. Doktor na UTZ stále nic nevidí a nemůže takto vyloučit mimodelozni, jelikož mě sem tam poboliva podbřišek a za delohou...
odpověď
Dobrý den, pokud nebude možné potvrdit graviditu i při hladine HCG 2000, je podezření na mimoděložní těhot., AP
22. 7. 2020
otázka
Dobrý den, chtěla bych se informovat, zda může mít negativní vliv na přirozený porod fakt, že jsem si asi před 12 lety zlomila kostrč tak, že je zlomený konec v nepřirozeném tvaru - mezi ním a kostrčí se vytvořila chrupavka (zlomený konec je...
odpověď
Dobrý den, může dojít během spont.porodu k opětovnému posunu nebo v krajném případě i fraktuře kostrče, musí posoudit porodník v porodnické ambulanci , kde budete rodit, AP
22. 7. 2020
otázka
Dobrý den, dnes jsem 35+0 a byla mi zjištěna těhotenská hepatopatie s těmito hodnotami (Bili-26,2 ; bili přímý 11, ALT 8,47, AST 4,65) jsou tyto hodnoty pro miminko ohrožující nebo je nutná hospitalizace? Děkuji za odpověď
odpověď
Dobrý den, záleží na dalších krevních testech a hladině žlučových kyselin a vášho klinického stavu , AP
22. 7. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, prosim o radu zda doporucujete přerušení těhotenství. Menzes pravidelné, posledni 2.6.2020. Dne 19.6. jsem se nehorazne opila druhy den kocovina, zvracení, jeden ibalgin. Od 22. jsma travili dovolenou na jižní moravě - uz...
odpověď
Dobrý den, ne, AP
22. 7. 2020
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, tchýně má pasovy opar na obličeji , červený flek se ji udělal včera. V kontaktu jsme byly jen venku a minimálně. Otázka zní jsem v 35tt jestli můžu být nějak ohrožena nebo miminko a pasovy opar dostat? Nestovice...
odpověď
Dobrý den, pásový opar je reaktivace viru, proto se nelze nakazit, v graviditě i případný výsev herpesu nevadí, AP
22. 7. 2020
otázka
Dobrý den. Jdu za vámi s dotazem. Všechno se odvíjí od mé malé. Ta je už pět týdnů nemocná (kašel, rýma, nic víc) ale stále se jí to vracelo a nedalo mi šli jsme na výtěr. Tak jí našli pneumokoka mnohočetne. Problém je že tři týdny jsem nemocná s ní...
odpověď
Dobrý den, pokud nemáte zvýšené markry zánětu, infekce dýchacích cest není nutno přeléčit antibiotiky, ale lze tlumit dráždivý kašel, jsou léky bezpečné i v prvním trimestru gravidity, s pozdravem AP
22. 7. 2020
otázka
Dobry den, Mam dotaz, dnes jsem byla u svy doktorky. Jsem 37+0tt a bylo mi oznameno, ze mi starne placenta. Zkontrolovala mi prutoky (0,84) rikala, ze je to dobry, vody mam pry taky akorat. Mala v brisku je akcni, cs mam hodnotu 3. Ale furt me...
odpověď
Dobr den, při normání váze  plodu a průtocích v pupečníku, není důvod k obavám, AP
22. 7. 2020
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je rizikové létání ve 23 týdnu těhotenství. V těhotenství žádné potíže nemám, jen jsem slyšela něco o možném předčasném odtoku plodové vody během vzlétání, tak mě to vyděsilo. Je zde velké riziko, že během letu...
odpověď
Dobrý den, není důkaz o škodlivosti létání v graviditě, AP
22. 7. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore. Čekám své páté dítě, termín porodu mám až v lednu, nicméně vzhledem k vývoji situace kolem Covid-19 si nedělám iluze, že v lednu bude "lépe", a tudíž řeším své obavy již teď. Předpokládám, že nyní stále platí, že se v...
odpověď
Dobrý den, nyní je to předčasní řešit, vše lze domluvit aktuálně dle situace, přímo v porodnici, AP
22. 7. 2020
otázka
Dobry den, byla jsem na ultrazvuku 7+1 tydne po posledni mestruaci a 5+1 tydne po uspesnem KET 5-denniho embrya v ramci stimulovaneho cyklu Estrofemem. Gestacni a zloutkovy vacek jsou v norme bez patologii, CRL 3.9 mm, srdecni akce jasne viditelna,...
odpověď
Dobrý den, podle rychlostí tepové frekvence embrya v časné graviditě nelze stanovit prognozu, důležitá bude ultrazvuková kontrola, AP