Dobrý večer,mám takový problém,strach z dalšího ...

19. 2. 2004
otázka
Dobrý večer,mám takový problém,strach z dalšího těhotenství.první neprobíhalo zrovna nejlépe.Bylo mi špatně,v 16.týdnu při od.krve-poz.nález)roštěp páteře)naštěstí se nepotvrdil,od 28t. klidový režim-začala jsem se otevírat,ve 32t.jsem přestala cítit pohyby,už se nedalo nic dělat chlapeček se narodil mrtví(obtočená pup.šňůra kolem krku).Druhé těh.ve 3.měsíci mírný výtok lečený furantoinem.dále bez problému až Ve 28t.hospital.znovu jsem se začala otevírat.30t.na 2cm.lékař nahmatal hlavičku,předpověděl porod nejpozději do 3dnů.Bylo to velmi náročné psychicky,ale vydržela jsem až do 33t.malá je v pořádku.Ale teď bych chtěla další miminko a bojím se aby se to neopakovalo.U druh.těhoten.byla zjištěna infekce,léčeno ant. z názvu jsem pochytila pouze fekalis.Můžete mi to trochu osvětlit a popř.doporučit jak mám postupovat.Moje gyn.mi nic spec.neřekla.moc děkuji za odpověď Vlad.Pistrichová
odpověď
Dobrý den, k prvnímu těhotenství můžu říct jen to, že to byla náhoda, věřte mi,taková situace se stane,aniž se jí dá nějakým způsobem zabránit... Je to pouze a jenom dílo náhody. Druhé těhotenství - otevírání předčasně a předčasný porod, tak na to mám skoro podobnou odpověď. Na naší klinice se této problematicke věnuju o něco víc, než ostatním problémům a musím říct,že problematika infekce v těhotenství je naprosto nedořešená kapitola, myslím tím celosvětově. Často nám nezbývá než jen kostatovat, že předčasný porod byl způsoben infekcí,ale prevence existuje jen minimální. Jedinou ochranou je podchytit ty maminky, které už předčasný porod měly a bedlivě je sledovat, myslím tím stěry z por. cest zaměřené na přítomnost bakterií , měření délky hrdla děložního atd. Infekce se pravděpodobně podílí na předčasném porodu cca 60-80 % .Bakterie, kterou popisujete, je asi Enteroccocus faecalis ( čti fekalis ) , je to bakterie která je přítomna ve stolici a často proniká do por.cest aniž ovšem vůbec nějakou neplechu udělá.... předčassný porod ale způosobit může, to víme. Jedinou radou tedy je, nevím ale odkud jste,aby jste byla sledována v nějakém velkém centru, např. u nás u Apolináře,ale nevím, jestli nejste z dálky, rozhodně je při každém krajském městě, tam je riziková poradna, kde se maminky s tímto problémem soustřeďují a budou se Vám náležitě věnovat.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24584
Další dotazy
27. 1. 2020
otázka
Dobrý den, jsem ve 20tt už asi měsíc mě trápí časté nucení na močení bez pálení a řezání. V půlce ledna byla jsem u doktora a test z ranní moči na papírku byl negativní. Bylo mi doporučeno hodně pít. Ve čtvrtek mě začalo při močení řezat a z...
odpověď
Dobrý den, nemohu tušit, jak dlouho případně byl/nebyl zánět moč.cest a jestli vůbec byl, pálení při močení dělají i kvasinky v pochvě, bakterie na papírku nejsou optimální metodou hodnocení zánětu moč.cest, někteří mikrobi se v běžné kultivace...
27. 1. 2020
otázka
Dobry den, chtela bych znat vas nazor na nasledujici postup pri porodu plus dotaz ohledne nastrihu V 1 hodinu prvni slaboucke kontralce, ve 3 hodiny stale slabe, ale uz po 4-5 minutach. Ve 4 hodiny prijem v porodnici, kontrakce po 2-3 minutach,...
odpověď
Dobrý den,od hodnocení postupu jiných kolegů tu nejsem. Mohl a nemusel být důvod postupovat takto, musel bych u toho být ,abych dokázal hodnotit. Problém spíše jinde = komunikace - nutnost každý krok vysvětlit, obhájit.   Také složité, musel bych...
27. 1. 2020
otázka
Dobrý den, ráda bych znala Váš názor. Jsem potřetí těhotná, je mi 38 let, předchozí porody byly ve 36+2 a ve 40+0. Ve 21+2 mi moje gynekoložka kontrolovala čípek a byl 48 mm, poté byl ve 27+2 34mm a moje gynekoložka říkala, že zkracování probíhá...
odpověď
Dobrý den, kdyby měl Streptokok skupiny B (GBS ) vliv na zkracování čípku, máme bezmála 40% předčasných porodů= procentu výskytu GBS ve světě (je jich cca jen do 10 % ve vyspělých zemích.  Takže sorry,ale nitrofurantoin zbytečný, GBS se nelze zbavit...
27. 1. 2020
otázka
Dobrý den, může 21 hodin hladovění ve 12. týdnu poškodit plod? Např. z důvodu vylučovaných ketolátek? (Poslední jídlo bylo v šest hodin večer, potom až suché pečivo druhý den ve 3 hod odpoledne.) Děkuji!
odpověď
Dobrý den,krátkodobě nevadí.Plod se chová jako parazit.
24. 1. 2020
otázka
Dobrý den, na prohlídce u gynekologa v 10+0 mi bylo sděleno, že je na ultrazvuku patrný šíjový otok u miminka, ale nepodařilo se jej změřit. Za 3 týdny jdu na speciální pracoviště na prvotrimestrální screening, kde se dozvím víc. Mám se znepokojovat...
odpověď
Dobrý den, rád bych odpověděl, ale to je obecný pojem a musel bych vědět, kolik ten "otok" či šíjové ztluštění vypadá,co tím kolega myslí
24. 1. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, byla mi diagnostikována avulze musculus levator ani. Četla jsem tady od Vás odpověď, že se bohužel jedná o stav "Forever". Chtěla bych se zeptat, není žádné možné řešení? Třeba sval sešít? Zatím mám jen mírný pokles poševní...
odpověď
Dobrý den,ano,samozřejmě, tím "forever" se rozumí,že pokud se neřeší chirurgicky. Řeší urogynekologové.
24. 1. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore. Čeká mě očkování proti tetanu. Plánuji těhotenství. Je potřeba po očkování nějaký čas počkat nebo se o miminko můžeme dál snažit? Děkuji!
odpověď
Dobrý den,neřeba,očkuje se zde i v I.trimestru.
24. 1. 2020
otázka
Dobry den, mohu se prosim zeptat, zdali slozka alkohol denat neškodí v tehotenstvi? Mam pocatecni hemeroidy a pouzivam gel z dubove kury, ve ktere se alkohol denat nachazi. Pouzivam 2x denne. Dekuji
odpověď
Dobrý den,nevadí.
24. 1. 2020
otázka
Dobrý den, Měla bych na Vás dotaz ohledně dalšího těhotenství. Moje první těhotenství dopadlo špatně pro špatné průtoky. Ve 24tt bylo ukončeno pro malý a nerostoucí plod 250g. Brala jsem jen anopyrin a utrogestan. Moje druhé těhotenství bylo sice...
odpověď
Dobrý den,hm,tak se omlouvám,ale tady byly využity uplně stejné možnosti,jaké bych zvolil já a zatím z neznámých důvodů se nesprávně formuje placenta. Dovolím si říci, že je zde obrovské riziko ( nikoli jistota) ,že by se opakovalo.
23. 1. 2020
otázka
Dobrý den, pane profesore, jsem ve 37 tt a poslední týdny mě trápila bolest (spíše tlak) pod pravým žebrem, zejména při ohnutí. Poslední tři dny se však bolest zesílila - není nijak pravidelná, chvíli bolí, chvíli ne. Na omak ani zmáčknutí nebolí....
odpověď
Dobrý den, týdny HELLP syndrom ,,nevydrží,, jeho projevu jsou akutní v řádu dnů, udává bolest je velmi častým jevem u těhotných dané nejčastěji polohou plodu, s pozdravem AP