Druhé další těhotenství po zánětu dělohy a sepsi

4. 5. 2015
otázka

Pěkné odpoledne pane doktore, obracím se na Vás s velkou prosbou. Potřebovala bych poradit jak moc riskantní by bylo pro mě druhé těhotenství - respektive hlavně porod vzhledem k velkým komplikacím po prvním porodu - březen/2006, kdy se mi narodila plánovaným císařským řezem na konci 40. týdne těhotenství zdravá dcerka - miminko se ven ještě nechystalo (důvod císařsk. řezu: hraničně úzká pánev a dále rozštěp na sítnici). Bohužel mě špatně odcházely očistky již v porodnici a i když jsem na to upozorňovala paní doktrorku, že se mi to nezdálo, bylo mi řečeno, že je vše v pořádku. Byla jsem se zvýšenými teplotami propuštěná domů. Kolem 14. dne od porodu mi však stouply teploty k 38C a více mě bolelo břicho. Jeli jsme na gynek. pohotovost pro šestinedělí a tam mi dělala paní doktorka sono s tím, že je tam nějaký hematom. CRP bylo 11 - tedy nízké a na kontolu jsem měla přijít za 2 dny. Teploty stále přetrvávaly, nález na sonu byl stejný a tak mi byla nasazena ATB s tím, abych nedostala zánět dělohy. V noci se však dostavily již horečky ke 40C a zimnice. Horečka nešla paralenem srazit a ráno jsem tedy znovu jela do nemocnice, kde si mě již nechali se zánětem dělohy a večer jsem šla na revizi dělohy, kdy mě pak bylo řečeno, že tam bylo ještě velké množství krve a děloha byla "hnilá". Hospitalizovaná jsem byla týden s tím, že se už rozjela sepse a po pravdě mi tahle zle v životě před tím nebylo.. , nemohla jsem se ani pak vyčůrat, zánět se rychle šířil. Ze zprávy propouštěcí opisuji Diagnozu: Lochiometra post partum per sectionem caesarem, Endometritis, dif. dg. parametritis incipiens. Kultivace pochva byla negativní, z histologie: hlen s hnisem - žádná bakterie se nevykultivovala, zabrala mi až třetí dvojkombinace ATB, která se nasazovala na slepo. CRP bylo v průběhu hospitalizace 155,7 nejvyšší. Bohužel potíže ve formě opakujících zánětů mi ptřetvrávaly další 4 měsíce po porodu, kdy jsem byla skoro neustále na antibiotikách, ale zvládalo se to již doma bez další nutné hospitalizce. Po konzultaci s imunologií mi byly píchány 3 měsíce imunogloubulíny a situace se pak již zklidnila. Hrozilo, že mi dělohu budou muset vzít. Po letech od porodu mi byla ještě diagnostikována Crohnova choroba, kterou jsem musela mít vzhledem k operaci střev v mládí (téměř neprůchozí část duodena - dělala se resekce) již v době těhotenství a tedy i porodu, jen jsem o tom nevěděla. Postižené mám tenké střevo a v současné době jsem naštěstí v klidové fázi (Loseprasol, Pentasa). Můj dotaz zní, jak moc by bylo rizikové druhé těhotenství, respektive porod? Po komplikacích, když mě propouštěli z nemocnice jsem se sama ptala a bylo mi druhé těhotenství již nedoporučeno. Jsem rozvedená a mám přítele, takže bychom si miminko moc společně přáli, ale na druhou stranu chceme být radši opatrní a poradit se o možných rizicích a komplikacích, které by s sebou druhý porod mohl přinést. Zbytečně riskovat bychom určitě nechtěli. Jen bych ráda ještě dopsala, že mi bylo řečeno po výsledcích histologie, kdy se nevykultivovala žádná bakterie, že se děloha tedy podráždila od nástrojů a že to bylo špatnou reakcí organismu. Nevím jestli by šlo určitá větší rizika obejít přirozeným porodem, ale je mi jasné, že miminko může být koncem pánevním nebo mohou nastat komplikace, kdy by bylo nutné udělat opět císařský řez. Mnohokrát Vám děkuji pane doktore za Váš názor a čas. Pavlína, 36 let

odpověď

Dobrý den, infekční komplikace po operativním porodu jsou četnější než po spont.vedení porodu, z nich nejačastější jsou zánět dělohy a infekce močových cest nebo jizvy. Ve vašem případě spíše později diagnostikované, antibiotika bych nasadil mnohem dříve. To by další gravditu nemělo ovlivnit, pokud nemáte poruchu imunity, to by bylo vhodné dovyšetřit i s ohledem na  m.Crohn. Těhotenství plánovat určitě v remisi - klidové fázi onemocnění, rodit by se dalo i spontánně, za dodržení pravidel pro spontánní porod po porodu per SC, pokud nebude indikace ze strany m.Crohn, s pozdravem A.P.

Prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc.


Počet odpovědí: 3318
Další dotazy
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den pane doktore, přes Vánoce jsem brala 5 tablet Macmiroru. Poslední zavedena 27.12. a 3.1. mi byly nabrány kultivace na streptokoka (37tt). Nemohou vyjít výsledky zkreslené? Léta na streptokoka agalactiae trpím a téměř pokaždé byl nález...
odpověď
Dobrý den, ano mohou být zkreslené , pokud opakovaně ve výtěrech v graviditě,je lepší podat atb profylaxi k porodu, AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, chtěla bych se Vás prosím zeptat, zda je velké riziko užít v tabletu Vermox v prvním trimestru těhotenství? Bohužel syn se ve školce nakazil a roupy (už je to měsíc co jsme to zjistili a užili první tabletu Vermoxu) a u sebe jsem roupy...
odpověď
Vermox lze užívat i v graviditě. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobry den pane profesore, jdu jsem s dotazem. Po dvou raných potratech 6 a 7 tyden mi na genetice zjistily ze mam trombofilni mutaci f2 heterozygot. Gynekolog mi predepsal clexan 0,4ml od prvniho dne pozitivniho tehu testu . Na hematologii pred...
odpověď
dobrý den, min do 12 g.t. je léčba miniheparinem indikována. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, jsem potřetí těhotná, mám heterozygot Leiden, migrény s aurou a před otěhotněním jsem brala Thyrozol 5 dnů v týdnu, nyní sledována, zatím bez medikace. 1.těhotenství: hematom od 6tt, vstřebán, 16tt střevní viroza a za 2 dny odtok vody a...
odpověď
Dobrý den, určitě Clexane nevysazujte je to podpůrná léčba k udržení těhotenství. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala na aktuální problém. Jsem ve 21 tt a u miminka nám byla zjištěna cysta. Přepis z lékařské zprávy: v levé postranní komoře hladkostěnná anechogenní cysta vel. 10 mm, bez posunu středových struktur, plod...
odpověď
dobrý den, většinou se jedná o choroidální cysty , což je vývojová fáze mozku a do 24 g.t. vymizí. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, předem vám chci poděkovat za odpovězení mého dotazu. Je mi 26 let, mám již 2 leté dvojčátka narozena v 32 týdnu CS. S manzelem bychom chtěli další dítě. Ale, jak nad tím přemýšlím, tak se moc bojím. Vím, jaká jsou rizika při dalším...
odpověď
Dobrý den, riziko jakýkoliv komplikací spíše velmi nízké. Dá se předpokládat, že pokud jste neměla jiní těhot.onemocnění, tak porod byl předčasný hlavně z důvodu vícečetného těhotenství a to se nemusí opakovat, nisméně je tam vyšší šance opakování...
27. 1. 2023
otázka
odpověď
5. 1. 2023
otázka
odpověď
Dobrý den, OGTT je v normě, AP
5. 1. 2023
otázka
odpověď
5. 1. 2023
otázka
odpověď
je to velmi málo pravděpodobné, AP