Prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc.

Prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc.

Přední český odborník, který odpoví na vaše dotazy týkající se těhotenství a porodu.

Počet odpovědí: 2396
Dotazy pro Prof. MUDr. Antonína Pařízka, CSc.
3. 7. 2018
otázka
Doby den. Jsem po 2 porodech CS, poslední před 6 lety. Chtěly by jsme s manželem 3 dítě, mám ale obavy z ruptury dělohy. Jaka je tedy procentuální šance že se to stane? A zda-li je možné zkontrolovat stav jizvy na děloze před otěhotněním? Děkují
odpověď
Dobrý den, výskyt ruptury dělohy při pokusu o vaginální porod se pohybuje v rozmezí 0,2–1,5 %. U vás po dvou císařských řezech, Vám bude doporučen porod opět císařským řezem, kromě rizika ruptury , je dalším možným rizikem například nepříznivé...
3. 7. 2018
otázka
Dobrý den. Jsem v 15.tydnu těhotenství. Dnes do rána se mi udělal malý opar, rovnou jsem si to začala mazat krémem z Justu. Opary jsem mívala i dříve před otěhotněním, i když dlouho předtím. Může to nějak uškodit miminku?? Děkuji za odpověď
odpověď
Dobrý den, pokud to není poprvé, máte již v těle protilátky, které chrání i miminko,  s pozdravem AP
28. 6. 2018
otázka
Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně ATB azitromicyn sandoz 500. Jsem tretirodicka. Od cca 11 tt do skoro presne 16 tt jsem spinila. Mezi 14 - 15 tt Stery negativni, mozna malicko kvasinek, krev 2x crp v poradku takze zanet nebyl zadny, dle UZ...
odpověď
Dobrý den, nyní doporučujeme léčbu poz.stěru na mykoplasmata jenom v případě předčasného odtoku vody plodové, ale pokud by lékař trval na léčbě v indikovaných případech je tento lék v těhot.bezpečný, AP
26. 6. 2018
otázka
Dobry den, pri prvnim tehotenstvi jsem porodila dceru v 34+0 a to z duvodu inkompetence del.hrdla. Rada bych se zeptala, zda je pravda, ze druhe dite nebudu schopna donosit dele, nez do zmineneho tydne 34+0? Velmi dekuji! S pozdravem.
odpověď
Dobrý den, riziko předčasného porodu bude u vás zvýšené a bude potřeba pravidelně kotnrolovat délku dělož.čípku a dop. podávání utrogestan 2 tbl.vag na noc do 34-36 g.t., s pozdravem AP
26. 6. 2018
otázka
Dobrý den jsem ve 21 týdnu těh. abyla jsem na ultrazvuku , kde mě pan doktor řekl, že je vše v pořádku jen, že mám myom 31mm a nic víc o to větší zděšení, ze kterého se nejsem schopna vzpamatovat, jelikož mi dnes má paní doktorka oznámila že mám...
odpověď
Dobrý den, myom je relativně malý, velmi často ženy s myomy v těhot. nemají žádné komplikace, ale může se stát, že dojde ke zhoršení prokrvení myomu a to často provází velmi silná bolest v podbřišku a někdy si to vyžaduje i hospitalizaci, nyní pokud...
26. 6. 2018
otázka
Dobrý den, chtěla bych znát Váš názor na mě výsledky z 1.screeningu. srdeční frekvence - 169 úderů za minutu temenokostrční vzdálenost (CRL) - 71,4 mm šíjové projasnění (NT) - 2,0 mm biparietální rozměr (BPD) - 24,0 mm ductus venosus PI - 1,130...
odpověď
Dobrý den, screening je negativní, nicméně přesnost  tohoto vyšetření je 90%, riziko je zhoršení pro nízkou hladinu PAPP A, který je nespecifický marker, 35 let je již považován za vyšší riziko také, nicméně, celkově test dopadl negativně....
26. 6. 2018
otázka
Dobrý den, prosím o informaci ohledně rizik při porodu dítěte pomocí vacuumextrakce. Naše dcera měla vetší porodní váhu a porod probíhal velice rychle. Můj porod začal kontrakcemi po třech minutách a než jsme dojeli do porodnice, měla jsem je po...
odpověď
Dobrý den, komplikace vakuumextrakce jsou poměrně malé, většinou se jedná o drobné oděrky kůže a o již zmiňovaný otok na hlavičce dítěte. Pokud má dítě po porodu problémy s adaptací, není to důsledek použití nástroje, ale prvotní...
21. 6. 2018
otázka
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na komplikace při čtvrtém těhotenství. Mám za sebou tři úspěšná těhotenství, která však nebyla úplně bez komplikací. U prvního těhotenství začali problémy v 37. týdnu těhotenství - vysoký krevní tlak, který nešlo...
odpověď
Dobrý den, velmi praděpodobně se situace může opakovat, jako komplikace může být opět vysoký krevní tlak, preeklampsie event porucha růstu plodu A.P.
21. 6. 2018
otázka
Dobrý den, pane profesore, prosím o radu, dostávám nesourodé informace ohledně přikládání baněk v těhotenství. Používám je při bolestech ramen, hlavně na trapézové svaly, samozřejmě že nebaňkuji oblast beder, nejníže přikládám na lopatky. Jsem ve 14...
odpověď
Dobrý den, nemělo by vadit, A.P.
21. 6. 2018
otázka
Dobry den, pane doktore, pani doktorko, pres 2 roky uzivam Trittico na uzkostne stavy a nespavost. Nyni jsem na davce 75mg z puvodnich 150mg, ovsem nejsem opet uplne bez potizi. Chodim soucasne na psychoterapii. Davku jsem snizila, protoze planuji...
odpověď
Dobrý den, určitě nevysazujte, užívejte minimální dávku, která bude pro Vás optimální, hezký den A.P.