Prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc.

Prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc.

Přední český odborník, který odpoví na vaše dotazy týkající se těhotenství a porodu.

Počet odpovědí: 2985
Dotazy pro Prof. MUDr. Antonína Pařízka, CSc.
11. 1. 2021
otázka
Dobrý den, pane doktore, dnes jsem snědla asi dvě lžičky zkaženého jogurtu (nebyl prošlý ani neměl poškozené víčko), ale chutnal i zapáchal velmi divně (chemicky). Jaké je prosím riziko, že se tam mohly vyskytovat například bakterie listerie či jiné...
odpověď
Dobrý den, dvě lžičky snad by to nemělo vadit, maximálně můžete mít střevní obtíže, AP
11. 1. 2021
otázka
Dobrý den, pane profesore. Ráda bych znala Váš názor. Jsem po 3. porodech, 1.přirozený, 2. CS, třetí přirozený. Na jizvě po posledním porodu se mi objevil drobný defekt, minitrhlinka na jizvě na vnitřní straně dělohy a po 20 měsících tam stále je....
odpověď
Dobrý den, vzhledem k tomu, že máte 2x přirozený porod a jednou SC, tak riziko je spíše malé, musel by se jednat o velký defekt v jizvě po SC, AP
8. 1. 2021
otázka
Dobrý den, když se mluví o císaři, často je zmiňován fakt, že se na dítě nepřenesou vaginální mikroby a kvůli tomu hrozí snížená imunita a sklony k obezitě. V některých zemích prý tento problém řeší potřením novorozence vaginálním sekretem matky....
odpověď
Dobrý den, v průběhu císařského řezu neodebíráme ani nepotíráme novorozence vaginálním sekretem, AP
8. 1. 2021
otázka
Dobrý den, jsem v 15tt a dneska jsem si k práci (na PC) v troubě rozpekla balenou bylinkovou bagetu. Snědla jsem 3 plátky a pak jsem se na ní podívala, protože se mi něco nezdálo, a byla navrchu plesnivá. Nemůže to nějak vadit miminku? Co mám dělat...
odpověď
Dobrý den, jednorázová konzumace zkažené potraviny Vám může způsobit střevní obtíže, AP
8. 1. 2021
otázka
Dobrý den, malý má předepsané od paní doktorky kapky do oka - Kanamycin -POS, protože ho má zarudné. Manžel mu tam chtěl ráno nakapat, ale bohužel se přechytnul a do obou očiček mu kapnul Kanavit. Může mu to poškodit zrak? Jak mám postupovat dále....
odpověď
Dobrý den, otázka mi nepatří, ale stačí oko vypláchnout, AP
8. 1. 2021
otázka
Dobrý den pane doktore, mám dotaz na chlamydie a jejich vliv na těhotenství. K potencionálně rizikovému kontaktu došlo cca 2 roky před otěhotněním. Těhotenství zatím probíhá v pořádku (18tt). Dlouhodobě (roky) mne trápí občasné pálení při močením,...
odpověď
Dobrý den, při obtížích je vhodné vyštření na chlamydie cestou oš.gynekologa provést, tyto bakterie nejsou citlivé na penicilinovéí antibiotika, AP
8. 1. 2021
otázka
Vážený pane doktore, ráda bych se Vás zeptala, zda je bezpečné plánovat těhotenství právě po prodělaném Covid-19 (mírnější průběh - ztráta čichu, zažívací potíže)? Je vhodnější nechat tělo "odpočinout" či je vhodné se již o miminko snažit? Mohou tam...
odpověď
Dobrý den, není důvod., přoč by jste graviditu po COVID infekci nemohla plánovat, AP
4. 1. 2021
otázka
Dobry den. Rada bych se zeptala. V lednu jsem potratila v 7tt. Momentalne jsem opet tehotna a jsem ve 30tt. Krevni skupinu mam A negativni, manzel B pozitivni. Po potratu jsem zadnou injekci nedostala. Testy krve na protilatky mi vysly ve 28tt...
odpověď
Dobrý den, pozitivní protilátky u RH negativních žen v průběhu gravidity je potřeba vždy dovyšetřit a zkontrolovat i plod podrobně UZ. Pokud jste ale dostala injekci anti D nyní v graviditě. pak jsou protilátky vždy pozitivní a to je v pořádku a dál...
4. 1. 2021
otázka
Dobrý den,měla bych k vám dotaz. Je mi 32 let.Jsem po třech SC. První bylo v roce 2009, ukončeno v 24 tt kvůli preklampsii. Miminko po 17ti dnech zemřelo na prasklý zánět ve střevech. Druhý SC byl v roce 2011 a třetí v 2014 (obě těhotenství bez...
odpověď
Dobrý den, obecně se doporučuje max. 3x SC, stává se, že žena podstoupí i 4. císařský řez, ale i když těhotenství nemusí být komplikovanáno, tak v průběhu operace je velmi velké riziko poranění okolích orgánů, je to vždy velmi rizikové, AP
4. 1. 2021
otázka
Dobrý den, Jsem ve 22tt a trápí mě asi čtvrtý den hustý výtok měnící barvu, nažloutlý, nazelenalý, bělavý, lehce narůžovělý výtok bez zápachu a svědění či pálení. Na noc si raději zavádím boraxove tablety, kontrolu u svého gyn.mam 5.1. Pohyby...
odpověď
Vzhledem k anamnéze předčasného porodu, raději se nechte zkontrolovat co nejdříve, AP