Prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc.

Prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc.

Přední český odborník, který odpoví na vaše dotazy týkající se těhotenství a porodu.

Počet odpovědí: 2907
Dotazy pro Prof. MUDr. Antonína Pařízka, CSc.
6. 10. 2020
otázka
Dobrý den, pane profesore, jsem v 8. týdnu těhotenství a dostala jsem teploty a suchý kašel. Moje lékařka mi napsala neschopenku a doporučila teplotu srazet když bude nad 38 Paralenem, jinak zábaly a hodně pít. Měla jsem vždy 37,5 až 37,8. Přes 38...
odpověď
Dobrý den, virozy jsou časté i u těhotných maminek, nedá se jim předejít, určitě doporučení vaší lékařky jsou v pořádku, AP
6. 10. 2020
otázka
Dobry den, obracim se na vas s dotazem. V soucasne dobe jsem 34+0 a dnes na kontrole mi lekar sdelil, ze mam plodovou vodu na minimalni mozne hranici. Po cely den mi prijde, ze mam jakoby vytok, nemuze se jednat o odtok plodove vody? Za tyden mam...
odpověď
Dobrý den, odtok vody plodové bývá většinouvětší množství a není to jenom jednorázový únik, může být i lehce s krví. Pokud je na ultrazvuku popsané hraniční množství vody plodové a biometrie plodu i průtoky jsou v normě, není třeba se znepokojovat,...
17. 9. 2020
otázka
Dobry den pane doktore, rada bych vas pozadala o vas nazor na vyjadreni meho gynekologa, ze hlavicka plodu, kterou nahmatal pri vaginalnim vysetreni delozniho cipku je prilis nizko a do tehot.prukazky zapsal hodnotu CS 2. Dle vyjadreni je dle UZ...
odpověď
Dobrý den, pokud nemáte pravidelné kontrakce, krvácení, anamnézu předčasného porodu, je přesnější ultrazvukové měření délky děložního hrdla, pokud není hodnota méně než 25 mm, můžete být v klidu. Toto měření lze zopakovat v intervalech 14 dnů. AP
17. 9. 2020
otázka
Dobrý den. Prosím o radu. Včera jsem byla u své lékařky na ultrazvuku ve 3.trimestru, presne jsem byla 30+6. Hodnoty mi do zprávy nenapsala, nicméně BPD hodnota byla na den přesná, HC byla ale o 5 dní napřed, AC hodnota byla o 9 dní menší a FL...
odpověď
Dobrý den, pokud není rozdíl ve velikosti obvodů bříška a délky stehenní kosti větší než 2 týdny a průtoky v pupečníkové arterii jsou v normě, stačí kontrolní biometrie za 3-4 týdny. AP
21. 8. 2020
otázka
Dobrý den, Jsem prvorodička ve 28 týdnu těhotenství. Mám krevní skupinu 0- a partner je 0+. Ráda bych se zeptala, zda jsou nějaká rizika pro miminko, pokud očkování anti d ve 28 týdnu odmítnu a počkám s ním až po porodu pro případy dalšího...
odpověď
Dobrý den, důležité je hlavně aplikovat anti D po porodu, v přípdě , že dítě bude mít pozitivní RH faktor, AP
21. 8. 2020
otázka
Dobrý den, chci se zeptat nebo se spíše ujistit, zda bude vysazení Progesteronu v pořádku. Jsem po IVF, dnes 10+3tt. Beru Progesteron Besins 200mg 2 - 0 - 2 a Estrofem 2mg 1 - 1 - 2. Na kontrole v 9+2tt bylo vše v pořádku, jen placenta byla na zadní...
odpověď
Dobrý den, léky vysaďte dle doporučení, AP
21. 8. 2020
otázka
Dobry den pane profesore. Ve 28tt jsem byla hospitalizovana v nemocnici kvuli castemu tvrdnuti bricha a zkracenemu del.cipku 1,5cm. Nasazena magnesium i.v. a utrogestan 1xdenne. Nyni v domaci peci. 6xmag, 1xutrogestan.Prisny klidovy rezim. Na...
odpověď
Dobrý den, Utrogestan se zavádí v dávce 200 mg vaginálně, pokud je délka děločního čípkeu méně než 15mm dle ultrazvukového měření, nebo je přítomné krvácení nebo kontrakce, s pozdravem AP
17. 8. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore,chci se zeptat trpím na genitální herpes jsem ve 13tt těhotenství dnes ráno jsem si všimla že se mi udělal pupínek v těhotenství ho mám poprvé chci se zeptat můžu to mazat jen přírodními mastičkami nebo je pro plod, aby se...
odpověď
Dobrý den, pokud jste již genitální herpes měla, pak se může opakovat  v průběhu těhotenství. Do oka se zanést nedá, puchýřky jsou většinou vždy v tom samém místě a dítě je chráněné protilátkami již po proběhlé infekce. Lze užívat běžně...
17. 8. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore,jsem ve 13tt těhotenství a už měsíc mně trápí ekzém na genitáliích. Léčila jsem to nejdříve Bepanthen sensiderm ale moc to nepomohlo má Dr. mi předepsala mast Elocom 1mg/g ale v příbalovém letáku píší že na ekzém na...
odpověď
Dobrý den, krátkodobé používání nevadí, ale existují i jiné druhy krémů s kortikoidy na atopický ekzém, AP
17. 8. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, cca v 18. tt jsem snědla kousek plesniveho chleba, byl to kousek. Všude čtu, ze se nesmí jist plísňove sýry. Mohla jsem miminku ublížit? Děkuji za odpověď
odpověď
Dobrý den, po jednorázovém užití Vám nic nehrozí, AP