Prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc.

Prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc.

Přední český odborník, který odpoví na vaše dotazy týkající se těhotenství a porodu.

Počet odpovědí: 2827
Dotazy pro Prof. MUDr. Antonína Pařízka, CSc.
15. 5. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, mám prosbu. Aktuálně jsem 30tt a plod je již od 21tt stále v poloze koncem pánevním s nataženými nohami před obličejem. Je to normální? Pohyby cítím, i když nijak výrazně, ale mám obavu, jestli je plod v pořádku, když polohu...
odpověď
Dobrý den, poloha se může měnit až do 37 g.t., genitální opary si vyžadují celkové přeléčení antivirotiky v graviditě a od 37 g.t. 3x denně profylaxi až do porodu, s pozdravem A.P.
15. 5. 2020
otázka
Dobrý den, náhodou zjistila jsem že hodnity gukozy v krvy mi v 11 týdnu vyšly 5,6 mmol/l (na lačno). Nyní jsem už v 15 tt. Zcela náhodou jsem se nyní dozvěděla, že tato hodnota je vysoká a že limit u těhotných je hodnota 5,1. Doktor mě neinformoval...
odpověď
Dobrý den, již několik let je upravena hodnota hladiny cukru na lačno u těhotných do 5,1mmol/l, pokud  je vyšší, je potřeba opakovat co nejdříve, pokud je 2x vyšší , pak je již potvrzena diagnoza těhotenské cukrovky a těhotná je odeslána na...
15. 5. 2020
otázka
Dobrý den, z ultrazvuku v 21+0 mám ve zprávě: Placenta na přední stěně k plice vesikouterinní, marginální úpon pupečníku při dolním polu placenty, t.č. vcestný pupečník. Bylo mi řečeno jen, že se to bude hlídat a že možná nebudu rodit přirozenou...
odpověď
Dobrý den, placenta změní svou polohu a do příští kontroly bude již nad úrovní močového měchýře a úpon pupečníku je na okraji placenty a ten se posune taky výše, proto žádné omezení z této situace neplynou, AP
7. 5. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore, čekám dvojvaječná dvojčata (bi-bi, začínám 23.tt.), před 3 lety jeden spontánní porod, loni následovaly 2 potraty v prvním trimestru-jeden velmi časný spontánní, následně ZT v 11.tt s revizí. V současné době se zdá být vše s...
odpověď
Dobrý den, palpační vyšetření 2,5cm uzvařený čípek je normální, přesnější je ale ultrazvukové měření děl.čípku, tedy cervicometrie. Obecně je procento předčasných porodů u dvoučetného těhot.vyšší, s pozdravem AP
7. 5. 2020
otázka
Dobry den, pane profesore, obracim se na vas s dotazem. V unoru 2020 se mi v porodnici U Apolinare narodil syn ve 36. tydnu, mela jsme preeklampsii. Chtela bych vam i timto podekovat za perfektni peci! Nyni jsem znovu tehotna, podle MS 16+3, kdyz...
odpověď
Dobrý den, ideálně  od 15 g.t. nasadit Anopyrin 100 mg užívat jednu tabletu na noc až do 34 g.t., s pozdravem AP
7. 5. 2020
otázka
Dobrý den, měla bych dotaz. Jsem 3. týden po císařském řezu. Stále mám jizvu citlivou i nad jizvou. Nyní jsem si všimla, že jak mám na konci jizvy ,,hrbolek", že je do růžova. Myslím si, že mě to bolí stejně jako předtím. Myslíte, že to mám řešit...
odpověď
Dobrý den, je to ještě čerstvé a tkáň se hojí, vyčkejte kontroly u svéhoé ošetřujícího gynekologa, AP
7. 5. 2020
otázka
Dobrý den, paní doktorko, moc bych Vás chtěla poprosit o informaci, zda je opravdu bezpečné vzhledem k obsaženým látkám používat v těhotenství lubrikační gel Ty & Já od značky Dr. Müller, složení je: Aqua, Glycerin, Hydroxyethylcellulose, Sodium...
odpověď
Dobrý den, není důvod proč nepovažovat lubrikační gel za bezpečný, s pozdravem AP
7. 5. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore měla bych dotaz jsem u vás registrovaná k porodu objednaná jsem 14.5 Chtěla jsem se zeptat asi před 3 dny jsem spozorovala že po utreni mi začala odcházet něco jako hlenova zátka nejsem si tím jistá protože jsem si myslela že...
odpověď
Dobrý den, zatím vyčkejte alespoň do vyšetření EEG, pak v případě kontrakcí nebo odtoku VP, v případě, že plod bude v poloze ppKP se ukončí gravidita kdykoliv císařským řezem, AP
7. 5. 2020
otázka
Dobrý den, je možné, aby mimoděložní těhotenství uložené v břišní dutině neprodukovalo hCG? Že by hCG vyšlo na testu z krve negativní?
odpověď
ne, AP
29. 4. 2020
otázka
Dobrý den. Už jsem jednou psala kvůli dušnosti. To jsem ještě neměla výsledky z echa. Jen pro rekapitulaci. Jsem nyní v 25.tydnu. Na začátku února u mě začaly epizody dušnosti- nešlo jakoby se dodychnout, častější zívání a to i v klidu. Jsem...
odpověď
Dobrý den, všechny vyšetření máte v pořádku, může se opravdu jednat o psychickou nadstavbu, dítě nedostatkem kyslíku netrpí, i přehnaná úzkost může být průvodním jevem vysazení psychofarmak, zkuste psychoterapii, s pozdravem AP