Prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc.

Prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc.

Přední český odborník, který odpoví na vaše dotazy týkající se těhotenství a porodu.

Počet odpovědí: 2144
Dotazy pro Prof. MUDr. Antonína Pařízka, CSc.
19. 6. 2017
otázka
Dobrý den pane profesore, dovoluji si Vás oslovit se svým problémem. Je mi 32 let a v současnosti jsem podruhé těhotná 15+5. Před dvěma dny jsem měla náročný den (velký úklid, sběr jahod, projížďka na kole s 12 kg dcerou v dětské sedačce). Následně...
odpověď
Dobrý den, možná by bylo nejlepší, kdyby to klinicky posoudil Váš ošetřující gynekolog, nemusí se jednat o sestup dělohy,pokud by  to náhodou lékař potvrdil, v graviditě není spojen s vyšším rizikem infekce , neexistuje žádná léčba, jenom...
19. 6. 2017
otázka
Dobrý den, Jsem v 16tt+2 a dnes nevím co mě to napadlo, pustila jsem se do renovace nábytku. V dobře větráné místnosti jsem použila sprej balakryl univerzální barva, po dobu asi půl hodiny v přerušovaných intervalech, kdy jsem šla k oknu.Teď si...
odpověď
Dobrý den, při tak krátké expozici ještě ve větrané místnosti se  nemusíte obávat ohrožení plodu. AP                       ...
19. 6. 2017
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na dvě věci - jsem v 9.tt (8+5) a dnes ráno jsem našla ve stolici roupa :-( Mám se nějak obávat, může taková to "infekce" nějak ublížit miminku? A dá se teď něčím léčit, něčím, co malému neublíží? Mnohokrát děkuji a...
odpověď
Dobrý den, antiparazitární léky  se nevstřebávají do oběhu,mají působit jen ve střevech,takže je lze v podstatě užívat v těhotenství bez obav. AP
19. 6. 2017
otázka
Dobry den pane profesore, jsem ve 21. tt,pricemz se jedna o me prvni tehotenstvi. Aniz bych si tuto skutecnost uvedomila,snedla jsem mozzarellu z nepasterizovaneho mleka. Muze to miminku nejak uskodit,prip. jaka jsou rizika a jak to poznam? Dekuji...
odpověď
Dobrý den ,pokud se výrobek správně skladuje, je riziko nákazy minimální, s pozdravem AP
10. 6. 2017
otázka
Dobrý den, na screeningu ve 13tt mi byla zjisteno riziko růstové retardace plodu 1:22, což mi přijde hrozně vysoké. Ostatní výsledky mám v pořádku ( preeklampsie 1:1444 ) Napadá mě, jestli to nemůže nějak souviset s mým odjakživa nízkým tlakem ( 90/...
odpověď
Dobrý den, s tlakem to nesouvisí, pravděpodobně byla ve Vašem screeningu nízká hladina hormonů např.PAPP-A, může to být dané Vaší výškou, nebo údajem o kouření v anamnéze. Anopyrin / k.acetylsalicylová/ je prevencí růstové restrikce. Doporučuji tedy...
4. 6. 2017
otázka
Dobrý den, jsem po radikální operaci RV septa,nízké resekci tlustého střeva s protektivní ileostomií. Jsem nyní ve 24 tt a chtěla jsem se zeptat,zda je lepší rodit přirozeně nebo v mém případě cisařským řezem?Každý gynekolog má na to jiný názor....
odpověď
Dobrý den, záleží jak rozsáhlý výkon byl v rektovaginálním septu, ideálně by  bylo konzultovat vedení porodu s gynekologem, který operoval endometriozu, samotný výkon v RV septu není indikací k císařskému řezu, s pozdravem AP
2. 6. 2017
otázka
Dobry den, jsem ve 26.tt a minuly tyden mi pri prohlidce zjistili, rozestup jizvy na deloze po predchozi sekci 14x12 mm. Pan doktor mi naridil absolutni klid, pokud mozno, jen lezet. Je opravdu nutne toto doporuceni dodrzovat? Dekuji za odpoved.
odpověď
Dobrý den pokud nemáte, žádne obtíže tak ,,dehiscence ,, rozestup je velmi málo pravděpodobná, většinou pokud je jizva v místě zetnčená , je to místo palpačně bolestivé, citlivé a pokud je prokázaný defekt jizvy doporučujeme i preventivní...
2. 6. 2017
otázka
Dobrý den, pane profesore, ve 20: týdnu těhotenství mi byl diagnostikovám amniální pruh v pravé části dělohy předozadně. Je prý silnější, takže pravděpodobně sám nepraskne. Chtěla bych se zeptat, zda ještě po 20: týdnu může způsobit dítěti nějaké...
odpověď
Váš dotaz byl v poradně již zodpovězen, AP
29. 5. 2017
otázka
Dobrý den, po opakovaném slabém krvácení (jeden den návstěva ambulance, poslána domů s magnéziem a ascorutinem), další den pouze špinění k večeru opět zakrvácení jsem hospitalizována. Dle UZ je miminko v pořádku, voda neodtéká, čípek uzavřený, pouze...
odpověď
Dobrý den, vše se odvíjí od týdne těhotenství, při nízko uložené placentě , může docházet k občsnému zakrvácení, bez ohrožení plodu, s pozdravem AP
29. 5. 2017
otázka
Dobrý den, pane docente Pařízku! Omlouvám se, pokud je můj dotaz hloupý. Ve 24 tt s dvojvajecnyni dvojcaty jsem byla s přítelem na obhlidce našeho noveho bytu, kde v te chvili bylo polozene nové lino (cca 4 dny před tím). V bytě jsme byli zhruba 3...
odpověď
Dobrý den, v prostědí byla ventilace a doba pobytu byla velmi krátká a tak ohrožení miminek je nepravděpodobné, používání čistících přípravků s ohranou rukou, tak , aby jste nebyla v přímém kontaktu,s pozdravem AP