Druhý porodbpo abrupci

11. 9. 2019
otázka

Dobrý den, Chci se zeptat... první těhu ukončeno cs v 34tt kvůli abrupci placenty- neví se důvod. Dcera nedonošená, avšak zdravá. Nyní jsem 37+4, těhotenství ukázkové, bez komplikací, malá má odhad 2500g( jsem menší, drobnější) v rodině u nás děti přes 3 kila neměli nikdy. Má gynekoložka mě celou dobu říkala, že nevidí důvod, abych nerodila přirozeně v termínu, po případně cs. V průkazce mám dokonce do termínu psány i poradny. Bohužel se malá ve čtvrtek vrtěla, doktorka špatně změřila a vyšlo jí, že malá nepřibrala, následující den se to v porodnici vyvrátilo a potvrdil se přírustek +300g za týden. Avšak v nemocnici mi ihned dali termín na vyvolání na 38+1, že se to tak po předchozí abrupci dělá, abych tu abrupci neměla znovu.. já se zmohla jen na posun termínu jinak jsem měla slzy v očích a souhlasila...jenže pročítám a většina žen rodila přirozeně, bez vyvolání v termínu. Mám to takto i ve zprávě z porodnice, jiný důvod tam uveden není. Pane doktore, opravdu musím podstoupit vyvolání, nebo je to nesmysl a mohu i já zažít kontrakce doma, příjezd do porodnice s partnerem a následný, ničím vyvolávaný porod? Samozřejmě, kdyby bylo potřeba podstoupím cs( přenášení, problém při porodu) . Děkuji, krásný den. Nikola

odpověď

Dobrý den,nerad bych byl jízlivý,ale raději nechci vědět,kde jste v péči, pro mě porod vyvolat v této situaci je zcela nesmyslné...Samozřejmě, že nikdy nevíme,jak těh.může dopadnout s jistotou,ale pokud nejsou známky ohrožení matky/plodu, u stavu po řezu postupujeme stran přístupu k těh. a porodu velmi zdrženlivě,čili není důvod z mého pohledu vyvolávat...
 

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24946
Další dotazy
30. 7. 2021
otázka
Dobrý den, pane profesore, prosím o názor ohledně preventivního nasazení nízkodávkového Aspirinu ve druhém trim. Důvod pro doporučení je věk + gen. výpočet riz. preeklampsie 1 z 213. Naměřený TK hodnoty 120/85, 133/82, nekuřačka, chronická...
odpověď
Dobrý den, ano doporučujem dávku 150 mg do ukončeného 36 g.t., AP
30. 7. 2021
otázka
Dobrý den, pane doktore, jsem těhotná 34 týden a při dnešní kontrole byla zjištěna délka děložního hrdla 25mm. Paní doktorka naordinovala klidový režim a utrogestan. Je podle vás nutne tablety užívat? Při prvním těhotenství naordinovala stejnou...
odpověď
Dobrý den, pokud nemáte potíže, pak již cervicometrie a UTG není v 34 g.t. indikován, AP
30. 7. 2021
otázka
Dobrý den, proč by se atosiban neměl podávat po 33tt? Jaký je důvod? Je nějaké riziko, když mi bylo podán na konci 34tt pro lehce zvýšený fibronektin a měkké hrdlo? Nyní jsem v termínu a k porodu a nic se nechystá, je možné, že to zastavil atosiban...
odpověď
Atobisan je tokolytikum, je indikováno k utlumení děložní činnosti při hrozícím předčasném porodu do 35 ukončeného g.,t., AP
27. 7. 2021
otázka
Dobrý deň, pán doktor. V dubnu sa mi v Apolinári narodil predčasne 29+0 chlapec 560g, ktorý po 4 dňoch na následky ťažkej včasnej rast. restrikcie umrel. Užívala som od 13tt Stacyl kvoli riziku restrikcie 1:90 a preeklampsie 1:120. Od 21.tt rast...
odpověď
Dobrý den,ano,určitě,ale ošetřující gynekolog musi napsat ke mne doporučení a pak se můžete S POZITIVNÍM TEH.TESTEM objednat do ambulance.Sanci,že dobře dopadne,mate rozhodně
16. 7. 2021
otázka
Dobrý den, pane doktore, prosím o radu. Kolem 19. tt mi byla mým ošetřujícím gyn. stanovena diagnóza placenta praevia marginalis. Následně na podrobném genetickém UZ ve 21+0 (na jiném pracovišti) placenta zkontrolována, při dvojím měření naměřena...
odpověď
Dobrý den,vzdálenost placenty cm a více je ve 3.trimestru normální pozici placenty a lze rodit prirozene.
18. 6. 2021
otázka
Dobrý den ,pane doktore ,měla bych na Vás prosbu ohledně průkaznosti Amnisure testu .Od začátku těhotenství mám potíže s krvácením (v 8 týdnu 3 dny hospitalice pro hematom) , nyní jsem 25+4 ,ale celé těhotenství se potýkam se spinenim či slabším...
odpověď
Dobrý den, krvácení z  dělohy,kdy příčina ne první pohled vidět není,označujeme jako deciduální hemorrhagii. Ví ale cca jeden kolega ze 1000....Léčba není žádná,jen takto konstatujeme,že riziko porodu vyšší než nižší .Amnisure ukazuje dtto...
14. 6. 2021
otázka
Dobrý den, pane doktore. Protože jsem se dozvěděla,že se věnujete výzkumu těhotných pacientek s MBL deficitem,obracím se na Vás s dotazem. Jsem po dvou spontánních abortech v 6. a 9.tt,tenkrát zcela bez medikace,poté mi byla zjištěna mutace MTHFR...
odpověď
Dobýr den,Medrol za mě vysadit možné, ale miniheparin bych ponechal.Samozřejmě, neexistuje konsensus, tohle postavené na empirii a vzhledem k tomu,že MBL může/nemusí být spojena i rizikem předčasného porodu atd, pak u nás imunomodulaci miniheparinem...
6. 6. 2021
otázka
Dobrý den, Nevim jak přesně formulovat, je možné ze se mi povedlo otehotnet. Jak dlouho po početí můžu jit darovat krev? Jedna se mi o to, ze bych darovala krev 4 dny po početí, tak nevim jestli mam termin darování krve přeložit nez bude možné...
odpověď
Dobrý den 4 dny po možném početí, bych se nebála darovat krev. Ale později už si další odběr neplánujte. KM 
6. 6. 2021
otázka
Dobry den, rada bych Vas poprosila o konzultaci toxoplazmozy v tehotenstvi (2. trimestru). Byli jsme na dovolene v Chorvatsku a u vecere se mi o nohy zacala otirat neznama toulava kocka. Hned jsme ji s pritelem zahnali, do jidla nezasahla, ale...
odpověď
Dobrý den. Tímto způsobem bych se nákazy nebála.KM
29. 5. 2021
otázka
Dobrý den ,lze přibližně vypočítat termín početí ? Termín porodu 40+0 byl 29.6.20 Porod byl 39+5 27.6.20 Dekuji za odpověď
odpověď
Dobrý den, odečtěte od termínu porodu 29.6. 267 dní. s pozdravem Katka Meeganová