mikrobiom novorozence 2

27. 2. 2020
otázka
Dobrý den, reaguji na Vaši odpověď, protože mě poněkud mrzí Vaše ofenzivní reakce. Nevím z čeho usuzujete, že jsem podlehla mediální masáži a že sleduji server Maminka, ze kterého si beru informace. Pracuji v Akademii věd a tudíž mám přístup k relevantním vědeckým článkům. To, že dítě není ve sterilním prostředí a že kojení značně pomůže k získání mikrobiomu je jasné. Nicméně studie publikované v časopisech Nature Medicine, Trends in Molecular Medicine, British Medicine Journal a PNASu (které mají mimochodem vyšší impact factor než Vámi předložený článek resp. komentář v EBioMedicine, když už se chcete ohánět kvalitou publikace) mně přesvědčují, že tzv. "vaginal seeding" má dost podstatný smysl. Nevím z jakého důvodu Vám to přijde jako "hrubé porušení hygienických zásad v péči o novozence", když při vaginálním porodu tohle Vaše "hrubé porušení hygienických zásad" nastane samovolně. Samozřejmě jsou na to specifické postupy, jak vaginal seedling aplikovat, které by se měly dodržet a je zřejmé, že tento postup není možné aplikovat vždy, jako problematické bych považovala aplikaci např. na nedonošené novorozence. Znamená to, že tedy porodnice u Apolináře nic takového nedělá a ani by na nic takového nepřistoupila, i kdyby to bylo na specifickou žádost matky? Děkuji
odpověď
Dobrý den,tím,že odpovím,bude vidět...nehledejte zadnou ofenzivni reakci,mě je to v podstatě jedno,co si kdo myslí,ale nebudu podporovat u nás něco,co smysl nema...ano,dílčí studie znám...ostatne,zrovna je cituju v habilitacni pracu...Sama víte,že když něco chcete dokázat,dokážete to.Mnou jmenovana autorita je na tom stejně jako ja(nestojí o publicitu),žel odborná veřejnost zatím respektuje jen medicínu založenou na důkazech.Pokud pracujete v medicíne ?a jste vzdělaný člověk,už asi víte,že evidence based medicine (EMB)je pryč...nicmene Nature,PNAS apod stále chrlí kvanta článků podporujícich EBM...Budoucnost je v accurate medicine,každý je jiný... někoho prostě něco funguje,u někoho ne...no a Kjersti Aagaard ví,že se minoritní názor hůř publikuje...tématem mikrobiomu/těhotenství atd se zabývá dlouho a její nepublikovana pozorovani(podporuje stále více se objevujícich těch již publikovaných dat),že seeding nepřináší žádný prospěch pro dítě.Jiste potvrdíte,ze věda se vyvíjí a jednoduše to považuji za uzavřenou kapitolu. NICMENE je mi úplně jedno,kdo se čím po porodu maze,ale na jeho odpovednost.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24991
Další dotazy
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, vážený pane profesore, byla jsem na screeningu v 1. trimestru- jsem v 12+1 tt. dle UZ. CRL 57 mm, NT 1,9 mm, BPD 19,1 mm, HC 74,4 mm, AC 55,4 mm, FL 6,6 mm, intrakranialni translucence prítomna, 2,4 mm. Srdeční frekvence 160 úderu/min....
odpověď
dobrý den, měření FL je nestandartní v prvním trimestru a nelze z tohoto údaje posuzovat nic, důležitý je výsledek zda je výsledné rizik nízké, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, chci se zeptat, po nakojení jsem dcerku položila na záda a vyblinkala mléko, avšak poměrně dost jí steklo do nosu a očiček. Má je zarudlé a červené. Vadí to? Omyla jsem je vodou, ale mám strach, aby se jí neco nestalo se zrakem,kdyz je v...
odpověď
dobrý den, tento dotaz je pro pediatra,ap
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, jsem v 19.tt a poslední 2 týdny se mi dělají takové svědivé puchýřky především na předloktí a vzadu na krku. Od 6tt si píchám Clexane 0,4. Dá se po takové době užívání léku přemýšlet o alergické reakci na Clexane? Nebo bude příčina jiná?...
odpověď
dobrý den, ano je nutná konzultace ošetřujícího lékaře, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobry den, syn prinesl ze skolky roupy. Vsichni jsme se prelecili Vermoxem, ale ja jsem nasledne zjistila, ze jsem tehotna. Datum uziti posledniho Vermoxu byl 29.8. a datum zacatku posledni menstruace 7.8. K ovulaci zrejme doslo o neco driv (10-...
odpověď
Vermox plod neohrožuje, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, manžel užil v březnu 2022 jednorázově (jeden den, cca 6 tablet) na dnový záchvat kolchicin (lék Colchicum-Dispert). V příbalovém letáku je uvedeno, že se má muž zdržet plození dětí 6 měsíců. Já jsem otěhotněla po 4 měsících. Nyní jsem v...
odpověď
dobrý den, myslím, že nejdůležitější jsou podrobné morfologické ultrazvukové vyšetření , protože NIPT testem odhlaíte na 99,9% nejčastější genetické vady a syndromy, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, mám dotaz ohledně otřesů miminka v kočárku. Sjela jsem se 2 mesicnim miminkem ze schodu. Byly tam totiz 2 schody za sebou a najednou mi z toho druheho (vyssiho) sjela malá na ten druhý (nizsi o patro). Byla to dost velka rana, malá začala...
odpověď
otázka patří pediatrovi, AP
20. 9. 2022
otázka
odpověď
20. 9. 2022
otázka
odpověď
dotaz byl zodpovězen AP
20. 9. 2022
otázka
odpověď
20. 9. 2022
otázka
odpověď