Očkování Prevenar

16. 4. 2018
otázka

Dobrý den, pane doktore ráda bych vás poprosila o radu. Můj syn, nyní 5,5 měsíce byl 30.1. očkován první dávkou Prevenaru, 3.4. měla být aplikována druhá dávka, ale syn byl hospitalizován s akutní laryngitidou v nemocnici, lékař tedy očkování posunul na 17.4., ale od včera se mi zdá, že ma rýmu a pokašlává po ránu, v noci nenašle vůbec. Rýma je ráno zeleno žlutá, během dne průhledná. Zvýšená teplota byla v pátek 37,7 rektálně po odečtení 0,5. Jinak bez teplot. Chtěla bych se zeptat zda můžeme v utery na tu druhou dávku očkování a pokud by se odkladalo, tak jak dlouho se může odkládat? Ptám se proto, aby ta první dávka nepřestala působit, nebo nedošlo k narušení účinnosti celého očkování? Jinak už ma aplikované 2 davky Hexacimy, to jsme stihli ještě před tou laryngitidou. Očkování lékař rozděluje a nedáváme dve najednou. Děkuji moc za odpověď a omlouvám se za dlouhý dotaz :) Přeji pěkný den

odpověď

Dobrý den. Pokud bude jenom rýma a dítě mělo maximálně zvýšenou teplotu v pátek, tak bych očkování zbyečně neodkládal. Myslím, že nelze takto říct, že po tolika týdnech se sníží efektivita vakcíny na tolik a tolik, na to studie nejsou. Ideální samozřejmě je provést očkování dle doporučení, pokud to ale nejde, s čím se počítá, tak alespoň, aby se to doporučení co nejvíce podobalo.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 1228
Další dotazy
11. 7. 2018
otázka
Dobry den, chci se zeptat, zda je v poradku, ze 7m kojenec spi celou noc cca od 8do8hod.brz buzeni a jidla. Zkousrla jsem davat lahem um a nechce. Kojen jiz neni, prospiva.vmam nechat ci budit? Nerada bych, aby mel malo zivin. Dekuji za odpoved
odpověď
Dobrý den. Pokud bychom šli podle učebnic, tak by bylo dobré to zkrátit na 8 hodin. Většina dětí to ale zvládne i tak, pokud dítě přijímá přes den dostatek stravy a dobře prospívá.
10. 7. 2018
otázka
Dobrý večer. Měla bych dotaz ohledne naseho 11ti mesicniho syna. Po prvnim ockovanim hexa+synfl. Prestal spat. Zacal se budit po 30 minutách a pláčem... A to pokračuje doteď. V pul roce ockovan druhou hexou. A opet se stalo totéž. Je to...
odpověď
Dobrý den. A jinak prospívá a vyvíjí se dobře? Do souvislosti s očkováním bych to moc nedával, o takových komplikacích jsem neslyšel. Neusíná u prsu? Nezkusili jste na večer kaši, která by ho lépe zasytila? Neublinkává (byl blinkací) nebo nenadavuje...
10. 7. 2018
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli nevádí podávat dítěti k večeři kaši od jiné značky než používáme UM (UM Hipp - Kaše Sunárek)? Nemůže mít bolení bříška nebo něco jiného? Děkuji za odpověď
odpověď
Dobrý den. Určitě nevadí.
3. 7. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o radu. Každým dnem očekáváme narození druhého dítěte. U prvního jsem měla problém s kojením (málo mléka, malá se nepřisávala atd.), které jsme nakonec zvládly, ale už v porodnici dostala mála UM. V...
odpověď
Dobrý den. Nějakou dobu se diskutovalo podávání tzv. hypoantigenního mléka - HA formule. Názory se le liší a prospěch takového postupu nebyl nikdy dostatečně prokázán. Takže v případě nutnosti mléka bych začal jakýmkolou počáteční formulí. Na...
3. 7. 2018
otázka
Dobrý den,syn se narodil ve 35.tt,při propouštění z nemocnice měl hodnotu 135 a teď po 4týdnech má 200,je plně kojen. Naše pediatrička nás chce poslat na infuze,ale v porodnici říkali,že je taková hodnota normální,když je už měsíc na světě. Má...
odpověď
Dobrý den. Vaše miminko je skutečně již potřeba bbrát jako donošené. V takovém případě hodnota 200 ke svícení není. Rozhodně ani k žádnému podávání homeopatik. To, jestli kontrolně odebírat, závisí na tom, jestli se žloutenka klinicky zhorší nebo ne...
3. 7. 2018
otázka
Vážený pane doktore, máme 5,5 měsíční dcerku a starší dcera (11 let) si od ní nechala sáhnout do pusy v době, kdy měla afty. Malá si bohužel pak zvládla hned prstíky strčit do pusinky. Ráda bych se zeptala, jaká je případně inkubační doba a zda jsou...
odpověď
Dobrý den. Afta u většího dítěte (včetně 11leté holčičky) má většinou naprosto jiný původ než afty v puse u miminka. Ty jsou nejčastěji v případě tzv. aftózní stomatitídy u herpetické infekce. Takže o nějaké inkubační době se tady nedá mluvit. První...
1. 7. 2018
otázka
Dobrý den v našem okolí ma hodně dětí virové onemocnění ruka noha pusa.Předpokládám že můj starší syn (3roky)to taky dostane protože byl ve styku s nakaženym..Mam doma ale 4týdení miminko.Může se taky nakazit?A jestli ano da se tomu nějak předejít?...
odpověď
Dobrý den. Nakazit se může, nejspíše by to nemělo typické příznaky puchýřků v uvedených lokalitách podle názvu onemocnění. Je ale také dost pravděpodobné, že podobné onemocnění (nebo virus) jste jži měla a miminko bude ochráněno Vašimi protilátkami...
1. 7. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore chtěla bych se zeptat jestli se můžu miminko osypat po vigantolu a jen na pusince děkuji za odpověď
odpověď
Dobrý den. Taková reakce je spíše nepravděpodobná. Jestli to spíše nebyl projev nějaké alergie na mléko nebo pokud je kojeno, jste něco nesnědla, co mu nesedlo.
29. 6. 2018
otázka
Dobry den, pisi Vam jako zoufala matka. Malej nam od nedele place po kazdym kojeni. Drzela jsem ho dele ve zvyseny poloze kdyby ho trapilo to ze si nemuze odkrknout. Neda se nicim utisit, snad jen chovanim a pohupovanim. Na chvilku to pomuze a pak...
odpověď
Dobrý den. Nejdříve k tomu jednoduššímu  - kapička espumisanu v očičku určitě neublíží. Teď k tomu neklidu - pokud se stav dítěte již několik dní nelepší a pláč je tak úporný nechcete jít do nemocnice na krátký vyšetřovací pobyt s observací?...
28. 6. 2018
otázka
Dobrý den, pane doktore, při podání kapiček Fenistil tříměsíční dcerce bohužel došlo k tomu, že místo v bříško jí skončily v očích (zhruba dvě kapky v každém). Ihned jsem si svou strašnou chybu uvědomila, dcerka se samozřejmě rozplakala, co...
odpověď
Dobrý den. Vůbec se nemusíte trápit. Do očí se někdy dávají kapky, které mají podobné složení jako Fenistil, léčí se nimi alergie. Takže se vůbec nemusíte bát nebo trápit.