MUDr. Martin Magner, Ph.D.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.

Odborný asistent na klinice dětského a dorostového lékařství 1.LF UK a VFN v Praze Vám bude odpovídat na dotazy, které se týkají problematiky dětského lékařství.

Počet odpovědí: 785
Dotazy pro MUDr. Martina Magnera, Ph.D.
25. 5. 2017
otázka
Dobrý den, pane doktore, můj syn (10 měsíců) dostal od paní doktorky na virózu a silnou rýmu s teplotou kapky do nosu s Neomycinem 0,025 % 10g, 4x denně 1-2 kapky do každé dírky. Dnes jsem se dočetla, že tato látka by mohla být ototoxická. Prosím,...
odpověď
Dobrý den. Riziko poruchy sluchu je v tomto případě skutečně minimální a nebál bych se ho. K indikaci se nechci vyjadřovat, pokud jsem dítě neviděl. Spousta lékařů má s antibiotickými kapičkami do nosu dobrou zkušenost, je na zvážení, jestli...
24. 5. 2017
otázka
Vážený pane doktore, 15 měs. syn má malou cca 1,5 mm dlouhou trhlinku na předkožce. Předkožka je mírně, ale opravdu mírně zarudlá, to asi měsíc. Jiných obtíží jsem si nevšimla. Od roka na radu pediatra po koupání zlehka naznačujeme přetahování....
odpověď
Dobrý den. Kortikoidní mast bych nedával. Jestli nepomáhá Bepanthen, je na zvážení na pár dnů framykoinová mastička (může tam být drobný zánět, pro který se to nehojí).
24. 5. 2017
otázka
Pane doktore, děkuji za odpověď. Je tedy jistota, že ospen zabere celkově? Reaguji na předchozí dotaz. Mám třeba podávat i mucosolvan? A jak dlouho to tak může trvat. Moc děkuji a přeji hezký den
odpověď
Dobrý den. Pokud se jednalo o dítě s prokázanou angínou, ospen by měl zabrat. Pokud bylo "jenom" zarudlé hrdlo bez čepů nebo povlaků na tonzilách, jednalo se spíše o virovou infekci, která klasicky odezní po 3-7 dnech. Mucosolvan bych nedával, pokud...
23. 5. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore,byly jsme před týdnem s dcerou 18 měsíců na očkování Priorixu. Desátý den se objevily horečky 39,5. Druhý den jsme navštívili lékaře, kde zjistil, že to nejspíše nebude reakce na očkování, ale že krk je zarudlý a s největší...
odpověď
Dobrý den. Omlouvám se, ale nedá se jednoznačně odpovědět. Hlas může být zastřený po angíně, nebo má při zarudlém krku spíše virovou infekci, která klesla na hrtan a má mírnější formu laryngitídy.
22. 5. 2017
otázka
Dekuji za odpoved pane doktore, jen jeste k doplneni, syn prospiva dobre, pribira kolem 1 kg mesicne. Ale krome toho, co jsem uz psala navic ublinkava od krmeni do krmeni celkem dost, navic to v nem dost casto hodne bubla a dost casto se mu delaji...
odpověď
Dobrý den. Já se omlouvám, ale předchozí odpověď již nedohledám. Předpokládám, že jsme psali o hodně řídké a zelené stolici. Pokud dítě prospívá (nepřepíjí se?), jak píšete, tak bych to nejspíše moc neřešil. Pokud se mu objeví rovněž ekzém, je na...
22. 5. 2017
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat Syn(2,5r) má od narození vyšší jaterní testy..pediatr stále nepřišel na důvod.Nyní mu z odběru zjistili že má i více železa.. Syn je často unavený,nemá chuť k jídlu,bolí ho nohy. Náš pediatr stále na nic nepřišel ani...
odpověď
Dobrý den. Nevím, jak moc jsou jaterní testy zvýšené. Pokud jsou opakovaně přes jeden ukat/l, určitě by bylo dobré chlapce objednat do gastroenterologické poradny k dalšímu vyšetření (minimálně celiakie, hepatitídy, deficit alfa1antitrypsinu, atd...
22. 5. 2017
otázka
Dobrý den pane Doktore, máme jet v červenci na dovolenou do Itálie. Našemu synovi bude v té době 10 měsíců. Vzhledem k současné epidemii spalniček v této oblasti, nebylo by vhodné syna očkovat vakcínou MMR předčasně než v 15 měsících, nebo radíte...
odpověď
Dobrý den. Je mi líto, ale nedokážu Vám s jistotou poradit. Riziko samozřejmě je, proočkovanost v Itálii není vysoká, ale kvantifikovat ho nedokážu. Na jedné straně 1600 referovaných případů tento rok je sice hodně (citace viz. níže), ale v krajině...
19. 5. 2017
otázka
Dobrý den, mám 14 denní holčičku, porod byl spontánní zahlavim, v termínu, 3560g/50 cm, Apgar 10/10/10, bez žloutenky, ale už od narození vlastně porad jen spí, vzbudí se na kojení (cca 3,5 az 4 h někdy ale až 6) a když má prdy nebo tlačí, kroutí se...
odpověď
Dobrý den. To, co popisujete, může být u novorozence naprosto normální. Může klidně spát přes 20 hodin denně. Vzhledem k tomu, že se ale jedná právě o novorozeně, nic se nedá radit na dálku a určitě bude dobré, abyste miminko ukázala lékaři....
19. 5. 2017
otázka
Dobrý den, pane doktore, co se může stát, když se 3 měsíčnímu mininku zakloní hlavička? Dnes jsem našeho malého chovala a druhý syn mě zatáhnul a miminku se zaklonila hlavička. Tak mám strach, zda se mu nemohlo něco stát.
odpověď
Dobrý den. Nestane se nic, můžete být klidná.
19. 5. 2017
otázka
Dobry den, chtela bych se zeptat zda je normalni u 4 mesicniho kojence stolice ob den ci ob dva dni, kdyz je na umelem mlece zatim bez prikrmu, navic ma stolici kasovitou zelenosedou pomerne zapachajici ze zacatku a posledni zbytek, co vytlaci, je...
odpověď
Dobrý den. Stolice jedenkrát za dva dny u dítěte na výživě by mne až tak netrápila. Důležité je, jestli dítě prospívá, má normální vývoj, je jinak klinicky v pořádku, nemá žluté zbarvení kůže, nemá úpornou zácpu, apod. Nedokážu stolici posoudit bez...