MUDr. Martin Magner, Ph.D.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.

Odborný asistent na klinice dětského a dorostového lékařství 1.LF UK a VFN v Praze Vám bude odpovídat na dotazy, které se týkají problematiky dětského lékařství.

Počet odpovědí: 897
Dotazy pro MUDr. Martina Magnera, Ph.D.
21. 9. 2017
otázka
Dobry den, prosim o radu zda muzu pri kojeni uzivat atb Furolin na zanet mocoveho mechyre? Obvodni lekar mi rekl, ze zadna atb se nesmi pri kojeni. Laktacni poradkyne rika, ze kojit muzu. Prosim o vas nazor pediatra, zda to je pro dite nebezpecne....
odpověď
Dobrý den. Uvedeného léku se nemusíte bát, účinná látka se používá i u miminek, a Váš zánět je potřeba vyléčit. Takže léčbu můžete podstoupit.
19. 9. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, mockrát děkuji za Vaši odpověď. Navazuji ještě na svůj dotaz ze 4.9. 2017. Napadlo mě ještě, zda problém mého syna nemůže souviset s konzumací 100% džusů. Naše děti převážně pijí ředěné džusy, myslela jsem, že je to zdravější...
odpověď
Dobrý den. Pevně věřím, že většina ovocných džusů prodávaných na našem trhu splňuje řadu přísných norem a po vypití 2 dcl denně by skutečně ani u dítěte žádný problém být neměl. V případě průjmu nemá smysl je dávat protože mají vysokou osmolaritu....
18. 9. 2017
otázka
Dobrý den. Mám 10-ti týdenního chlapečka, kterého plně kojím. Minulý čtvrtek dobral antibiotika KLACID, které měl kvůli silnému zahlenění a kašli a mě včera nasadili antibiotika PENBENE, kvůli akutnímu zánětu hltanu a hrtanu, tak jsem se chtěla...
odpověď
Dobrý den. Synovi to nejspíše neublíží, maximálně může mít trochu průjem po střevní dysmikrobii, ale i to je nepravděpodobná komplikace. Otázkou spíše je, jestli byla antibiotická léčba na velice pravděpodobně virové infekty indikována. To ale musel...
18. 9. 2017
otázka
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o radu... mám 5ti týdenní holčičku. V porodnici dostala žloutenku, 2 dny byla pod lampou.... Před týdnem mi paní doktorka řekla, že barvičku už má v pořádku... akorát mám takový problém. Od...
odpověď
Dobrý den. Věřím, že vše bude v pořádku a stačí do poradny zajít ve čtvrtek. Nažloutlé zbarvení skutečně může být po karotenoidech z mrkve, které se rozpouštějí v tuku. Přechod přes mateřské mléko je pravděpodobně možný, ale miminku by v každém...
17. 9. 2017
otázka
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Osmiletou dceru začalo v březnu při větší rýmě bolet nad očima, byli jsme i na pohotovosti, kde byl proveden rentgen a naordinovány kapky. Bolest se skončením rýmy povolila, ale nepřestala úplně. V květnu byla...
odpověď
Dobrý den. Tady je diferenciální diagnostika skutečně široká a bez anamnézy s fyzikálním vyšetřením nelze. (Jak častá je bolest, jak intenzivní, jestli je v rodině migréna, jestli má stále rýmu, nosový hlas, kdy si stěžuje na bolesti na zvracení,...
16. 9. 2017
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat včera se mi udělal opar v nose bohužel než jsem si toho všimla tak jsem svému sedmitýdennímu chlapečekovi dávala pusinky. Pak bohužel jsem ucítila, že se mi opravdu něco dělá v nose a naprosto bezmyšlenkovitě jsem si...
odpověď
Dobrý den. V medicíně není nic na sto procent, ale pokud na opary trpíte opakovaně, tak jste své miminko ochránila přenesením mateřských protilátek v těhotenství a skutečně by se nemělo nic stát. Riziko nákazy je tak skutečně minimální. Na...
16. 9. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, mám chlapečka 3 měsíce. Porodní hmotnost byla 3130g délka 48cm. Ve druhém měsíci měl 4890g a 59 cm, nyní na tříměsíční prohlídce - 5360g a 60cm. Paní doktorka mi řekla ať ukončím kojení a přejdu na UM,že má malý váhový...
odpověď
Dobrý den. Chlapeček skutečně nepřibírá, tak jak by úplně měl. Jednou z příčin může být nedostatek Vašeho mléka. Pokud se však odtrhává, jakmile prso vidí nebo si několikrát polkne, a to samé je s lahví, lépe pije v noci, jak to popisujete,...
14. 9. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, chci se zeptat, jaké jsou možnosti řešení rozestupu břišních svalů u kojence (u pupíku má mírnou dolinku), který má měsíc. Dcera se narodila o 6 týdnů dříve, ale byla v pořádku, jen pro teplo byla týden v inkubátoru. Děkuji....
odpověď
Dobrý den. S uvedeným se nic nedělá. Většinou se to ztratí časem, jak naroste síla v břišních svalech. Pouze v případě, že by dítě mělo větší pupeční kýlu, tak je na zvážení přelepování páskou (rozdílné názory).
14. 9. 2017
otázka
Dobrý den, pane doktore je velký problém, když se 8 měsíčnímu miminku na týden vynechá vigantol? Dekuji
odpověď
Dobrý den. Nic se nestane.
13. 9. 2017
otázka
Dobrý den ráda bych se zeptala zda se lék Furolin může užívat při plném kojení 4 měsíčního miminka? Byl mi předepsán gynekoložkou na zánět močových cest (mám užívat 14 dní po 12 hodinách). Nedávno jsem brala Dalacin na zlatého stafylokoka kterého...
odpověď
Dobrý den. Lék Furolin obsahuje léčivou látku nitrofurantoin, která se může dávat i malým kojencům. Z pohledu bezpečnosti preparátu by to proto neměl být problém. Nedokážu úplně odhadnout potíže, které měla holčička po Vaší medikaci Dalacinem....