Dotazy pro Doc. MUDr. Michala Máru, CSc.
27. 6. 2006
otázka
Dobrý den p. doktore,chtěla jsem se zeptat zda injekce na vyvolání menstr. nemá vliv na myom, jež mám 32 mm zvenčí dělohy?.Dostala jsem Agolutin, menst. pouze 3 dny, ale již 10. den občas "špiním" je to tmavší barva než jindy. Děkuji za...
odpověď
Agolutin vliv na myom nemá, ale myom samozřejmě může způsobovat tyto krvácivé projevy. Příčina ale může být i jinde (funkční - hormonální). Není zač. mm
27. 6. 2006
otázka
DOBRÝ DEN,PANE DOKTORA.RÁDA BYCH ZNALA VÁŠ NÁZOR.4 MĚSÍC SE POKOUŠÍME S MANŽELEM O MIMINKO,ALE STÁLE NIC.POŘÍDILA JSEM SI MIKROSKOP NA STRUKTURU POŠ.HLENU,ALE VÝSLEDEK JE STÁLE STEJNÝ-NEGETIVNÍ.KONTROLUJI SI I KVALITU POŠ HLENU,ALE TEN JE PO CELOU...
odpověď
oto jsou velmi nespolehlivé metody (cervikální hlen, bazální teploty, arborizace slin apod.). Nejlépe nechat si cca 20. den cyklu nabrat z krve progesteron - bude-li vysoký, je to dobré. Také se prodávají kmerční testy na LH (návod asi bude uvnitř...
27. 6. 2006
otázka
Dobrý den, po spontánním a bezproblémovém těhotenství i porodu jsem se celé šestinedělí čistila. Na kontrolu na gynekologii jsem byla objednána na 8. týden po porodu. V 7. týdnu jsem začala slabě krvácet. Krvácela jsem 5 dní. Na následné kontrole se...
odpověď
Je-li něco na vaječníku 13mm, nelze to považovat za významné a s krvácením to nemusí vůbec souviset - mohlo se jednat o drobnou cystičku, která se teď zmenšuje a brzy již nebude. I při kojení mohou nastat nepravidelnosti cyklu. Podstatný je nález na...
27. 6. 2006
otázka
Dobrý den, dnes jsme psala do této poradny přímo p. Márovi, ale odkázali jste mě že jsme v poradně pro těhotné, ať se obrátím na p.Máru.Pokud tedy píši špatně, můžete mu tedy můj dotaz přeposlatnebo mi poraďte jak jinak udělat.Děkuji.
odpověď
Kolega to mírně popletl ("vlezl" do mé poradny), ale myslím že jsem Vám již odpověděl. mm
26. 6. 2006
otázka
Vážený pane doktore, předně se omlouvám, jestli tento dotaz patří do jiné poradny, ale ostatní jsou uzavřené. Chtěla jsem vás poprosit o radu. Před 7 týdny jsem podstoupila revizi dělohy (zamlklé těhotenství, miminko se přestalo vyvíjet v 8. týdnu,...
odpověď
1. menses po revizi se špatně odhadují co do intenzity i termínu - je to u každého trochu jiné - někdy silnější než norma, jindy naopak. ATK na 2-3 měsíce nevadí, pak uvidíte jaké menses budou. Budou-li i nadále velmi slabé, pak brzy hysteroskopii...
25. 6. 2006
otázka
Dobrý večer pane doktore,minulý týden jsem byla na ultrazvuku kde mi bylo zjištěno -děloha v AVF,kulovitého tvaru,v podélné ose cca 88mm,endometrium ve fundu výšky 11mm,na zadní stěně intramurální myom o vel.cca40mm,ovaria bilat norm. vel. a...
odpověď
Dobrý den, nechápu proč kyretáž? Ta se obvykle dělává pro silné krvácení, pokud jste krvácela a už ne, pak spíše hysteroskopii - ta ale nevyřeší myom - jen přehlédne a získá histologii z děložní dutiny. Stran myomu - nemáte-li velké obtíže, pak...
18. 6. 2006
otázka
Dobry vecer pane doktore,mela bych takovy dotaz-zkusim se Vas zeptat.Snazim se otehotnet a cvicim jogu a take posiluji brisni svalstvo,tak me zajima,zda to nemuze mit negativni vliv na zacinajici tehotenstvi.Uz dlouho se nam totiz nedari pocit,tak,...
odpověď
Myslím že to nemá vliv žádný, ale máte-li tyto pocity, zkuste a cvičení něco změnit, třeba to pomůže. mm
18. 6. 2006
otázka
Dobrý den pane doktore,našla jsem vaše stránky a chtěla bych se touto cestou zeptat na svůj bolavej problém. Před dvěma dny jsem přišla o vymodlené miminko( 3 x IVF, 6 x IUI). Nikdy se nezjistila příčina. Je mi 40 let, mám dvě děti 1989 -císař.řez...
odpověď
Těžko zde čekat nějakou zázračnou radu. Potraty mívají příčinu velmi často nejasnou - také bych z toho co píšete spíše soudil že myomy to nebylo (jejich velikost do 3cm už v těhotenství, tzn. že mimo graviditu budou ještě menší + spíše subserózní...
18. 6. 2006
otázka
Dobrý den,v únoru jsem podstoupila odstranění dělohy břišní cestou kvůli velkému myomu.První pohl. styk od té doby jsem měla až nyní( je to asi deset dní) a od té doby mě bolí v podbřižku, při chůzi nejvíc. Chci se zeptat proč mě to bolí a zda nemám...
odpověď
Opravdu nevím proč Vás to bolí, běžte na vyšetření. mm
18. 6. 2006
otázka
gyn.vyšetření12.5.06- susp.myom 39x21 mmv oblasti děl. isthmu,stř.endometrium, konrola v listopadu t.ružívám tamoxifen 2x1. Prosím o sdělení, zda mohu důvěřovat,že se nezopakuje situace z roku 2003, kdy jsem byla 3x na mamografu a 3x na sonu a nález...
odpověď
Myomy nemají se zhoubnými nádory nic společného. Pokud by jste však chtěla mít 100% jistotu, musela by jste jít na hysterektomii (odstranění dělohy), což však pokládám vzhledem k nálezu a nemáte-li obtíže, spíše za zbytečné (přeci jen jde o operaci...