Plánovaná sekce?

3. 12. 2010
otázka
Dobrý den, pane doktore. Jsem ve 38. t.g./ 37+1 /. Doted´bez problémů, jsem prvorodička, zdravá, první těhotenství, dítě o.k., ctg fyziol., odhad váhy dle sono ze 29.11. 3400g. Přesto jsem přeřazena do rizikové poradny pro ohrožení plodu stran manželovy trombocytopenie / o té jsem věděla, jsem zdrav. sestra z INT JIP /. Onem. manžela uzavřeno jako trombocytopenie nejasné příčiny,nejspíše postinfekční, sekundární ITP. Konstantní hodnota trombo 70 - 8O, primozáchyt nemoci zcela náhodný v 16 letech při hosp. na pediatrii pro jinou dg. Po hemat. vyšetřeních , kt. negativní / autoimunita, protilátky proti trombo, imunohematol. /, ze sternální punkce taky bez směrodatného nálezu, sono břicha bez organomegalie, manžel bez jakýchkoliv krvácivých projevů, hodnoty koagulace i krvácivosti o.k. V r. 2008 oper. APPE, bez trombonáplavy, bez komplikací, hojení per primam, bez krevních ztrát. Z toho jsem doted´žila, že sekundární záležitosti se nedědí. Podle dostupných článků na netu jsem taky našla, že dědičnost ITP není dosud prokázána.... Jenže: manželova sestra porodila min. týden chlapce, kt. cca 4 hodiny po porodu převáželi s trombo 26 a krv. projevem do kůže a podkoží do FN Ostrava. Chlapec nar. ve 41.t.g., PV 3660g, švagrová bez poklesu trombo v KO. Po prvotních vyš. u chlapce herpes simplex 1 / zde nechápu, kde se nakazil?/, léčba herpesinem, elevace trombo na 40. Další info nemám. Při této skutečnosti vyšlo najevo, že i moje tchýně, má trombocytopenii, bezpříznakovou, ale taky nikdy nevyšetřovanou / genet. zátěž?/ Proto jsem předána do rizikové poradny, nelze zcela vyloučit komplikace i u našeho syna... Můj dotaz tedy zní: Je u mne indikace k sekci / prevence poranění dítěte při klas. porodu např. nečekanou vakumextrakcí nebo kleštěma? Nikdo neví, jak to bude probíhat..../? Do poradny jdu 2.12., můj praktický gyn. toto nevylučuje, ale zásadní indikaci nevidí , ale vše nechává na dr. z rizikové poradny, do jejichž péče mě předal. Moc Vám děkuji za čas, který v poradně trávíte,a za odpověd´. Zdravotníci jsou nejhorší pacienti, já navíc za každým rohem vidím 10 čertů....Za dlouhý dotaz se omlouvám. Kizová Z.
odpověď
Dobrý den,dědičnost trombocytopenie neposoudím,to musí hematolog. Ale trombocytopenie plodu není - možná překvapivě - důvod k cís.řezu, cís.řez nesnižuje riziko případných krvácivých komplikací u dítěte, sama o sobě určitě ne, více neumím k tomu říci, spont. porod jednoduše možný.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24991
Další dotazy
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den pane doktore, přes Vánoce jsem brala 5 tablet Macmiroru. Poslední zavedena 27.12. a 3.1. mi byly nabrány kultivace na streptokoka (37tt). Nemohou vyjít výsledky zkreslené? Léta na streptokoka agalactiae trpím a téměř pokaždé byl nález...
odpověď
Dobrý den, ano mohou být zkreslené , pokud opakovaně ve výtěrech v graviditě,je lepší podat atb profylaxi k porodu, AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, chtěla bych se Vás prosím zeptat, zda je velké riziko užít v tabletu Vermox v prvním trimestru těhotenství? Bohužel syn se ve školce nakazil a roupy (už je to měsíc co jsme to zjistili a užili první tabletu Vermoxu) a u sebe jsem roupy...
odpověď
Vermox lze užívat i v graviditě. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobry den pane profesore, jdu jsem s dotazem. Po dvou raných potratech 6 a 7 tyden mi na genetice zjistily ze mam trombofilni mutaci f2 heterozygot. Gynekolog mi predepsal clexan 0,4ml od prvniho dne pozitivniho tehu testu . Na hematologii pred...
odpověď
dobrý den, min do 12 g.t. je léčba miniheparinem indikována. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, jsem potřetí těhotná, mám heterozygot Leiden, migrény s aurou a před otěhotněním jsem brala Thyrozol 5 dnů v týdnu, nyní sledována, zatím bez medikace. 1.těhotenství: hematom od 6tt, vstřebán, 16tt střevní viroza a za 2 dny odtok vody a...
odpověď
Dobrý den, určitě Clexane nevysazujte je to podpůrná léčba k udržení těhotenství. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala na aktuální problém. Jsem ve 21 tt a u miminka nám byla zjištěna cysta. Přepis z lékařské zprávy: v levé postranní komoře hladkostěnná anechogenní cysta vel. 10 mm, bez posunu středových struktur, plod...
odpověď
dobrý den, většinou se jedná o choroidální cysty , což je vývojová fáze mozku a do 24 g.t. vymizí. AP
27. 1. 2023
otázka
Dobrý den, předem vám chci poděkovat za odpovězení mého dotazu. Je mi 26 let, mám již 2 leté dvojčátka narozena v 32 týdnu CS. S manzelem bychom chtěli další dítě. Ale, jak nad tím přemýšlím, tak se moc bojím. Vím, jaká jsou rizika při dalším...
odpověď
Dobrý den, riziko jakýkoliv komplikací spíše velmi nízké. Dá se předpokládat, že pokud jste neměla jiní těhot.onemocnění, tak porod byl předčasný hlavně z důvodu vícečetného těhotenství a to se nemusí opakovat, nisméně je tam vyšší šance opakování...
27. 1. 2023
otázka
odpověď
5. 1. 2023
otázka
odpověď
Dobrý den, OGTT je v normě, AP
5. 1. 2023
otázka
odpověď
5. 1. 2023
otázka
odpověď
je to velmi málo pravděpodobné, AP