Poradna problém.

24. 5. 2015
otázka

Dobrý den pane doktore, nevím, jestli Vám píši na správný e-mail, ale jiné spojení na Vás neznám. Mám rizikové těhotenství kvůli adenomyomu (velikost cca 6 cm), nyní jsem 33+4 a do poradny k Apolináři docházím již od ledna. Nejdříve jsem chodila k Prof. Hájkovi a poté k Vám. Společně s panem profesorem jste mi naordinovali kvůli stabilizaci dělohy s adenomyomem Utrogestan vkládat 2 tbl. na noc DO KONCE těhotenství (ukončení plánováno císařským řezem po 38 týdnu). V poslední době jsem sice chodila do poradny čtvrtky, protože jsem chtěla chodit k Vám, ale bohužel jednou jste musel na operaci, pak jsem měla poradnu spojenou s UZ, čímž jsem se z časových důvodů do poradny dostala až po 13-té hodině, kdy už tam nejste a dnes bylo v poradně tolik těhotných, že se čekací doba protáhla na skoro 4 hodiny a tím pádem jsem se dostala na řadu když už jste odešel. To píši pouze pro Vaši informaci, proč jsem u Vás 3x po sobě nebyla, nijak si nestěžuji. Minule a dnes byl v poradně MUDr. Petr Horák, kterého jsem požádala o předpis na Utrogestan, který mi v sobotu dojde. Pan doktor mi ho odmítl předepsat s tím, že dle jeho názoru Utrogestan max. do 35 týdne, tzn. pro mě již nic. Pokud budu pana doktora Horáka citovat řekl : v mém případě je vzhledem k nálezu (vag. hrdlo polotuhé, uzavřené, ved. část plodu vysoko nad vchodem, VP zachov), prý totální nesmysl brát Utrogestan. Po mém naléhání, že ho pro jistotu chci předepsat, protože i tento klidový stav může být přece po Utrogestanu mi řekl, ať si jdu za Váma... Současně mi pan doktor sdělil, že pokud CHCI rodit císařským řezem (odpověděla jsem, že si nemohu vybírat, že je to dané kvůli adenomyomu), tak až ve 40. týdnu.... Jsem z dnešní návštěvy poradny dost zaskočená, nechápu proč má pan doktor Horák tak odlišný názor na Utrogestan i na císařský řez. Hlavní problém mám momentálně v tom, že mi v sobotu dojde Utrogestan a nemám recept na další..... Můžete mi prosím poradit, co v současné situaci dál? Velice děkuji za Váš čas. Kateřina Krejčí

odpověď

Dobrý den,málokdy to dělám,ale tentokrát si neodpustím rýpnout si do kolegy...v dobrém. Utrogestan ve Vašem případě sice "off label" "kvůli" myomu,ale skutečně jak osobně já,tak pan prof.Hájek nepublikované příznivé zkušenosti se stabilizací růstu myomu - pak odůvodněné až do termínu. Že má kolega málo zkušenosti s takovou situací je možné....prostě ve všem se neshodneme....Co se týče vedení porodu , už si nepamatuji,ale pravda je,že pokud porodní překážka,pak řez určitě, musel bych tedy nějaký ten čtvrtek osobně...jinak opravdu až 39+0.

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24949
Další dotazy
7. 12. 2021
otázka
Vážený pane doktore. Ráda bych Vás poprosila o radu. Je mi 40 a jsem v 27.tt jako zdravotní sestra jsem byla očkovaná proti covidu v únoru. V krvi mám protilátky dle hodnot dostačující. Nicméně stále se rozhoduji o třetí dávce, jsem zastáncem...
odpověď
Dobrý den, jasné, chápu,ale booster dávka se zdá být opravdu racionální, když zjednoduším, s odstupem po druhé dávce imunita postupně vyvane, to sama jistě víte....pak sice na tom budete lépe než když očkování není vůbec, ale dle dostupných...
22. 10. 2021
otázka
odpověď
Dobrý den, ani doprton tedy poslech srdíčka ani uktrazvuk nevadí, AP
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
Pokud jste byla začátkem září 6 g.-t.-, nemohlo to být ze styku 29/8, AP
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
Ano, AP