porod

17. 12. 2007
otázka
Dobry vecer pane dokrore, moc Vas prosim o radu,jsem 35tt s dvojcaty monochoriales biamniales,doktor(porodnik) ke kteremu dochazim se o cisarskem rezu nezminuje a kdyz se ptam,tak mi rekl mi ze ukonceni tehotenstvi by melo nastat kolem 38 tydne, pokud se sami neprihlasi,na ultrazvuk me zvou 1xza 14 dni , naposledy zjistili spodni hranici plodove vody, mam o miminka strach vsude ctu jak je to rizikove a ze by meli byt rozeny cisarem do 36tt. Muzete mi poradit na koho bych se mela obratit,pokud tento porodnik nechce o cisari ani drivejsim porodu nic slyset,rada bych se obratila na jineho specialistu v nemocnici kam dochazim nebo kdekoli jinde,dekuji moc za radu. PS: dochazim na doporuceni sveho gynekologa do POdoli
odpověď
Dobrý den, no, dost složité...ale nemohu mluvit za kolegy cca 2 km jihovýchodně od nás. Doporučený postup k vedení porodu dvojčat je následující - viz archiv článků 2.7 2007 : http://www.porodnice.cz/node/34080 Bylo by ode mne nekolegiální jakkoliv zasahovat, jen napíšu,že rodit spontánně možné je,ale většina z nás volí plánovaný cís.řez po 36.ukončeném týdnu bez ohledu na polohy.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24614
Další dotazy
16. 2. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, moje těhotenství bylo bezproblémové, 31+0 na kontrole vše v pořádku, 31+2 mi ráno v 6 hodin začala protékat plodová voda. V nemocnici si mě nechali na kapačkách s tím, že na nich budu 3 dny a potom budu rodit. Monitory v...
odpověď
Dobrý den,neznám detaily a nemohu tedy vědět, proč kolegové doporučili tento postup... Ať nezní hloupě...ale co nyní napíšu,odráží zkušenosti pracoviště.... vedeme  péči takto u nás cca 15 let. Tj.odtéká-li voda po 20.uk.týdnu, není-li ohrožena...
16. 2. 2020
otázka
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je správné nabídnout Hamiltonův hmat v 38+1tt . Zpráva zní: 1. grav. spont. koncepce neg.scr. M.D., t.p.+5 dní nemá GDM GBS neg EFW 2930g normohydram 4.2 Subj. poslíčky porodu. Děloha dráždivá, SF 33 cm, PPH,...
odpověď
Dobrý den,nabídnout můžeme,ale těhotná musí se vším souhasit. Bez souhlasu špatně. Nicméně u zdravé prvorodičky chabá šance na úspěšnou podporu biologické přípravy dítěte k porodu takto brzy.
16. 2. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore, mám dotaz ohledně potřeby užívání fraxiparinu v těhotenství. Je mi 44 let. Porody v roce 2002+2003, otěh. i těhot. bez problému, děti donošeny, přirozený porod 40tt, (3800g,4350g,V roce 2019 imunologoe u Dr. Malíčkové, vše...
odpověď
Dobrý den, ve Vašem případě, v nejmodernějším pojetí, nemluví vůbec do péče hematolog. Nemůže vědět.Miniheparin má imunomodulační záměr podávání,nikoliv srážlivost ovlivňující. Buď ví erudovaný porodník nebo reprodukční imunolog.  Progesteron je též...
16. 2. 2020
otázka
Dobrý den, Ráda bych se zeptala, jestli mám nějak řešit svědění kůže na předloktí. Neškrábu se nijak do krve, ani to svědění není příliš úporné, ale je pravidelné cca 2x denně. Dlaně ani plošky nohou mě nesvědí, maximálně mě ještě svědí hřbety rukou...
odpověď
Dobrý den,žlučové kyseliny nutné odebrat, pokud vše o.k., kožní lékař.
16. 2. 2020
otázka
Dobrý den. 31.12.2020 byl první den poslední menstruace, dne 5.2. Jsem byla u gynekologa a bylo potvrzeno těhotenství a vše bylo v pořádku. Pan doktor mi napsal gynprodyl 100 mg 1-0-1, zřejmě z důvodu skoro 3 let snažení o otěhotnění a v prosinci...
odpověď
Dobrý den, těžko říct, špinění/krvácení je obrazem nestability těh.,obecně,pokud dle UZ prosperující těh.,samo o sobě nemusí nic znamenat.
11. 2. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, před pár měsíci jsem Vám psala dotaz ohledně mého druhého rizikového těhotenství (VVV dělohy uterus bicorporeus unicollis, první byl porod ve 28 tt právě z důvodu vady dělohy a zánětu plodových obalů) a Vašich doporučení, co...
odpověď
Dobrý den,když progesteron,tak nonstop do 36.týdne = není doplňování hormonů,ale modulace imunity matky. Fraxiparine modulace imunity matky, ne ředění krve.
11. 2. 2020
otázka
Dobrý den, dnes 17+5tt jsem byla na ultrazvuku a bylo mi zjištěno, že množství plodové vody je na dolní hranici normy (přesné množství ve zprávě nemám). Mimčo je podle dnešního ultrazvuku v pořádku, vše má vyvinuto, tak jak má být, jen díky menšímu...
odpověď
Dobrý den,dolní hranice normy je pro mě norma,tudíž není o čem diskutovat.Ale musel bych vidět,abych byl schopen říci,co tím kdo myslí.
11. 2. 2020
otázka
Vážený pane doktore, ráda bych Vás požádala o názor, případně zkušenost. Ve 4. týdnu gravidity (2. týden po koncepci) jsem prodělala horečku Dengue (po návratu z Thajska). Byla jsem hospitalizována na infekčním oddělení (podstoupila jsem rtg plic,...
odpověď
Dobrý den,ano,sem tam vidíme.Ale reálně vady ne, spíše když už,spontánní potrat v časné fázi těh.,pokud infekt tehdy, později minimální vliv,když už snížené hladiny destiček,anémie = dočasný problém.Ale vady ne.
9. 2. 2020
otázka
Dobrý den, nejsem Vaše pacientka, nicméně bych ráda znala názor také někoho jiného na mé výsledky, proto se obracím s prosbou na Vaše centrum. V 1.trimestru jsem podstoupila screeningové vyšetření, podle ultrazvuku a výsledků z krve mi vyšel tento...
odpověď
Dobrý den,vím,že za to nemůžete,ale tento postup se využíval na nejvyšších pracovištích před cca 20 lety. Nyní už řadu let jen kvalitní skríning v I.trimestru, zbytek historie.Proto neumím doporučit jiný postup než vám kolegové řekli.
9. 2. 2020
otázka
Dobry den, chci se zeptat. Ve 21.GT jsem absolvovala ultrazvuk. Dite bylo v poradku, dokonca jse zda byt o tyden vetsi, vsechny organy v norme, avsak doktorka mi sdelila nalez 2-cevniho pupecniku. Je nejaky riziko? Dekuji za odpoved
odpověď
Dobrý den,ano,v naprosté většině případů vše o.k,ale je velmi vzácně spojeno s přítomností Downova syndromu a růstové restrikce plodu