Porod vexem

7. 12. 2017
otázka

Dobrý den pane doktore, dne 30.10.17 jsem porodila v 38+5 chlapecka. Porod byl spontánní, ale bohužel se musel ukončit vexem. Chlapeček v pořádku po porodu, měl trošku červenou hlavičku, ale za 3 dny to zmizelo. Měl novorozeneckou žloutenku, nutno svítit 2 dny, dale kontroly a vše v pořádku. Je plně kojen. Chtěla bych se zeptat zda se máme do budoucna obávat nějakých následků ohledně porodu vexem? Hrozí něco? Zatím pokaždé při vyšetření vše v pořádku. V pondělí mu bylo 5 týdnů a zatím se na nás neusmívá. Mám se něčeho obávat? Děkuji

odpověď

Dobrý den. Velká většina komplikací porodu VEXem se objeví bezprostředně po porodu, riziko pozdních komplikací je naštěstí malé. Snad chlapec neměl během porodu nedostatek kyslíku (předpokládám, že se jednalo o nepostupující porod), protože adaptace dítěte byla dobrá. V každém případě - 5týdenní mimino se ještě usmívat nemusí. Dejte mu ještě dva týdny.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 1058
Další dotazy
19. 2. 2018
otázka
Vážený pane doktore, máme dvě děti - holčička 4 roky, syn 13 měsíců. Rádi bychom v létě na dovolenou k moři. Budou přeci jen ještě o pár měsíců starší :-) Ráda bych ale znala Váš názor na destinaci. Líbí se nám hotely i mimo Evropu - konkrétně Tunis...
odpověď
Dobrý den. Zvlášť s batoletem bych hledal destinaci, kde budete mít důvěru ve zdravotnický systém. Nezapomenu na telefonát svého spolužáka, který telefonoval z dovolené z jednoho exotického ostrova, co má dělat se svým batoletem s horečkama.
19. 2. 2018
otázka
Dobry den, obracim se na Vas s radou ohledne meho trileteho synka. V zari nastoupil do skolky, neustale ho mam ale doma kvuli kasli. 4.2. to vyvrcholilo navstevou pohotovosti, jelikoz mel priserny davivy kasel a teploty pres 39, diagnoza dle rtg...
odpověď
Dobrý den. Je možné, že infekt se ještě nedoléčil nebo má infekt jiný. V každém případě, pokud by teploty přetrvávaly (zatím naštěstí nejsou tak vysoké), bylo by dobré, aby chlapce opět viděl lékař, zkontroloval, jestli je vše v pořádku a podle...
16. 2. 2018
otázka
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co mám dělat když moje 7.mesicni princezna odmítá jak MM tak UM?? Děkuji Finková
odpověď
Dobrý den. Pokud ta malá nezbednice jí ostatní, tak to nemusí být tak zásadní problém. Kojenec by měl mít mléko nebo mléčnou formuli alespoň třikrát denně kvůli vápníku. Lze nahradit mléčnou kaší nebo bílým jogurtem, případně pak tvrdým sýrem.
16. 2. 2018
otázka
Dobrý den, mám předčasně narozeného syna 28+4 v říjnu, kdy měl obvod hlavičky 26 cm, porodní váha 1230 g a délka 39 cm. 30.11. měl při přeložení do jiné nemocnice 2040 g, obvod hlavy 31,5 cm, délku 43 cm. Při propouštění 8.12. (35+1) měl 2240 g,...
odpověď
Dobrý den. Hlavička v poměru k tělu je u Vašeho miminka skutečně o trošku větší, ale nemusí to znamenat nic špatného. Důležité je klinické vyšetření - jestli odpovídá velká fontanela, nejsou tzv. švy od sebe, vývoj odpovídá, event. jaké jsou obvody...
16. 2. 2018
otázka
Dobrý večer. Asi před dvěma týdny, malé bylo 5 měsíců a všimla jsem si, že měla tvrdou jednu bradavku, nebo ne přímo bradavku, ale takovou boulicku na prsu. Na kontrole paní doktorka řekla, že to mám sledovat jestli nebude červená nebo se nezačne...
odpověď
Dobrý den. Nejspíše to bude drobná cystička některé z mléčných žlázek. Pokud to není zarudlé (není tam zánět), není potřeba si toho v tomto věku moc všímat. (některé miminka mají zvětšená prsa do dvou let vlicem mateřských hormonů a je to v pořádku)
13. 2. 2018
otázka
Dobry den, muj syn byl pred tremi tydny na ockovani mmr, cca 6.den zacal byt znacne mrzuty, protivny, v noci nespal, tri noci probrecel. Skoncili jsme na infuzich v nemocnici se zaverem mirny prubeh spalnicek a viroza k tomu. Syn ale odmita piti....
odpověď
Dobrý den. Žel nic spásného mne nenapadá. Citrobacter ve stolici nejspíše není žádný veliký problém, ale když dělali kultivaci, neměl ještě nějaký průjem? Po takovém děti ještě delší dobu pití odmítají, protože je bolí břicho. Jestli mu rostou...
13. 2. 2018
otázka
Dobrý den, tříletá dcera navštěvuje školku a ode dneška ve školce hlásí výskyt neštovic. Starší dcera je zatím bez příznaků. S mladší dcerou jsme objednány v pátek na očkování. Je rozumné na něj jít? Nemohou být obě již v inkubační době? Moc děkuji...
odpověď
Dobrý den. Jestli starší sestra neštovice ještě neprodělala, tak inkubační doba exantému je cca 14 dnů, nejméně 8. Teoreticky může být nakažlivá již jeden den před exantémem. I když by se měly vytvořit protilátky po očkování cca do týdne a jasná...
13. 2. 2018
otázka
Dobrý den. Mám skoro 6-měsíčního syna, plně kojeného. Cca měsíc mu dávám 1 denně přikrm v malém množtví cca 30-40g. Vyzkoušela jsem zatím jen mrkev, brambor, dýni, jablko, broskev. Od zavedení těchto příkrmů má častější stolici cca 3x denně. To co...
odpověď
Dobrý den. To je v pořádku, stolice se dále změní, když navýšíte a rozšíříte množství příkrmů.  
13. 2. 2018
otázka
Dobry den pane doktore,chtela sem se zeptat dcera ma 2 mesice. V prvnim mesici sme prosli kolikama zacpama. Prosli sme ruznyma mlekama jelikoz ja nekojim meli sme nutrilon Beba sensitiv sunar nic ji nesedlo tak sem ji zkusila dat Hami a to ji sedi...
odpověď
Dobrý den. Jestli jsem to dobře pochopil, tak nevíte, jestli můžete dávat Hami, když ji nějakou laboratoří zjistili alergii na bílkovinu kravského mléka. Pokud nemá žádné příznaky (což podle popisu nemá, nejčastjěší příznaky: zelené řídké stolice s...
9. 2. 2018
otázka
Dobrý den pane doktore,moje 10 měs. dcera v pondělí vyzvracela vše co snědla, večer se přidala horečka s vodnaty průjem. Po tel. konzultaci s pediatrem jsem jí na horečku dala paralen. Horečka i zvracení ustoupily,ale průjem trvá. V úterý po...
odpověď
Dobrý den. Vaši malou by měl vidět lékař a posoudit stav hydratace (mj. i kolik váhy ztratila), jestli nepotřebuje kapací infuzi. Pokud řekne, že ne, na zvážení je přechodně podávání bezlaktózového mléka (např. Beba AL110 nebo Nutrilon Low lactose...