Potíže v těhotenství

12. 6. 2008
otázka
Dobrý den, již jsem Vám psala několik dotazů, ale jistě toho máte tolik, že si všechny nepamatujete. Naposled jsem se ptala jak mám postupovat, když mě po předchozím císaři chtějí nechat rodit dvojčátka normálně. Tak jen pro informaci - včera mi na kontrole lékař řekl, že se mám rozhodnout sama, že se tedy domluvím příští týden o způsobu porodu. Ale příští týden tam zase bude jiný lékař, tak snad bude stejného názoru. Také mě poradil, jestli nechci podvázat. Jaký je Váš názor na tento zákrok? Budeme tedy mít 3 děti a další již určitě neplánujeme. Je mi 33 let. A ještě prosím o jednu odpověď. Jsem tedy nyní v 35+2tt s dvouvaječnými dvojčátky. Asi měsíc mi dost brní prsty na rukou. Nyní již obě ruce, po ránu jsou velmi tuhé, brní permanentně celý den a ráno si nemůžu ani vyčistit zuby. Zlepší se to po porodu? Nemám v nich cit a mám strach, že můžu miminka třeba poškrábat, nebo jim nějak blížit. Špatně se mi cokoliv dělá. Děkuji za trpělivost. Silvie
odpověď
Dobrý den, vedení porodu je jasně ,dáno,to už jsem psal,osobně bych o ničem nediskutoval - doporučení naší odborné společnosti je jasné - stav po řezu a dvojčata = znovu řez. Podvázat vejcovody = sterilizace je výkon,který je z cca 98-99% nevratný, výhodou je,že na něj po/při druhém řezu máte ze zákona nárok, dá se "pohodlně" učinit během cís.řezu, pokud si ale nejste jistá,odložte rozhodnutí po výkonu,dá se za jednodenní hospitalizace učinit laparoskopicky. Zadržování tělesné vody brnění provází, je to normální, nelze s tím nic dělat, po porodu vymizí postupně. Nevím,jestli si s tím poškrábáním neděláte legraci...to - věřím - nemůžete myslet vážně :-)
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24991
Další dotazy
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, vážený pane profesore, byla jsem na screeningu v 1. trimestru- jsem v 12+1 tt. dle UZ. CRL 57 mm, NT 1,9 mm, BPD 19,1 mm, HC 74,4 mm, AC 55,4 mm, FL 6,6 mm, intrakranialni translucence prítomna, 2,4 mm. Srdeční frekvence 160 úderu/min....
odpověď
dobrý den, měření FL je nestandartní v prvním trimestru a nelze z tohoto údaje posuzovat nic, důležitý je výsledek zda je výsledné rizik nízké, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, chci se zeptat, po nakojení jsem dcerku položila na záda a vyblinkala mléko, avšak poměrně dost jí steklo do nosu a očiček. Má je zarudlé a červené. Vadí to? Omyla jsem je vodou, ale mám strach, aby se jí neco nestalo se zrakem,kdyz je v...
odpověď
dobrý den, tento dotaz je pro pediatra,ap
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, jsem v 19.tt a poslední 2 týdny se mi dělají takové svědivé puchýřky především na předloktí a vzadu na krku. Od 6tt si píchám Clexane 0,4. Dá se po takové době užívání léku přemýšlet o alergické reakci na Clexane? Nebo bude příčina jiná?...
odpověď
dobrý den, ano je nutná konzultace ošetřujícího lékaře, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobry den, syn prinesl ze skolky roupy. Vsichni jsme se prelecili Vermoxem, ale ja jsem nasledne zjistila, ze jsem tehotna. Datum uziti posledniho Vermoxu byl 29.8. a datum zacatku posledni menstruace 7.8. K ovulaci zrejme doslo o neco driv (10-...
odpověď
Vermox plod neohrožuje, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, manžel užil v březnu 2022 jednorázově (jeden den, cca 6 tablet) na dnový záchvat kolchicin (lék Colchicum-Dispert). V příbalovém letáku je uvedeno, že se má muž zdržet plození dětí 6 měsíců. Já jsem otěhotněla po 4 měsících. Nyní jsem v...
odpověď
dobrý den, myslím, že nejdůležitější jsou podrobné morfologické ultrazvukové vyšetření , protože NIPT testem odhlaíte na 99,9% nejčastější genetické vady a syndromy, AP
2. 11. 2022
otázka
Dobrý den, mám dotaz ohledně otřesů miminka v kočárku. Sjela jsem se 2 mesicnim miminkem ze schodu. Byly tam totiz 2 schody za sebou a najednou mi z toho druheho (vyssiho) sjela malá na ten druhý (nizsi o patro). Byla to dost velka rana, malá začala...
odpověď
otázka patří pediatrovi, AP
20. 9. 2022
otázka
odpověď
20. 9. 2022
otázka
odpověď
dotaz byl zodpovězen AP
20. 9. 2022
otázka
odpověď
20. 9. 2022
otázka
odpověď