Přeji hezký den,v Archivu článků jsem ...

24. 8. 2005
otázka
Přeji hezký den,v Archivu článků jsem narazila na "Pití kávy v těhotenství",kde nedoporučují pít kávu vůbec,protože prý kofein prochází placentou .Není to náhodou nějaký zastaralý článek?Protože já jsem již několikrát četla,že výzkumy prokázaly,že to v těh. téměř vůbec neškodí,protože k plodu se dostane minimum kofeinu,(až při kojení škodí,protože prochází do mléka),takže se může až 3 šálky např.instantní kávy denně.I můj lékař je docela benevolentní,kávu mi nezakázal(piju 1x denně).Jaký je Váš názor?Mohl by 1 šálek inst.kávy denně škodit plodu?Jsem ve 29 týdnu.(v 1.pol těh.jsem ji nepila vůbec).Díky za Váš názor.
odpověď
Dobrý den,ano, náhled se poněkud změnil :-))), skutečně nevadí.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24741
Další dotazy
10. 7. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, Mám dotaz ohledně postřiku proti plísní a hnilobě na rajčatech - konkrétně Acrobat mz mg od agrobio Opava. Jsem nyní 9tt a manžel včera stříkal rajčata, já jsem stála kousek od něj a dívala se. Pár kapek se mi dostalo na ruku...
odpověď
Dobrý den,chemii je jistě lepší se vyhnout,ale pokud bylo,jak popisujete, nemyslím,že by bylo třeba se stresovat.
10. 7. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore, jsem ve 34 týdnu těhotenství, ráno ze mě při orgasmu vystříkla vodnatá tekutina, od té doby žádný další výtok nepozoruju (vložka je suchá). Mohlo by se jednat o odtok části plodové vody? Nebo spíš o tzv. mokrý orgasmus,...
odpověď
Dobrý den,nelze poznat jinak než vyšetřením. Ale plodová voda v drtivé většině situací odtéká nonstop, výtok teče jen nárazově, buď při orgasmu,jak píšete nebo jen po ránu např. jednorázově.
10. 7. 2020
otázka
Dobrý den, jsem v 17tt a byla jsem na běžné prohlídce. Dr. pri utz vyšetření našla amniální pruh. Při screeningu v prvním trimestru ve specializovaném prenatálnim centru žádný amniálni pruh nenašli - utz nález bez patologie, vše v normě. Od začátku...
odpověď
Dobrý den,amniální pruhy nemají přesně danou příčinu,ale předpokládáme,že se jedná o důsledky starších zánětlivých/krvácivých změn v děloze.V drtivé většině případů nevadí,extrémně raritně jsem viděl tzv. amputační deformity končetin. To by vše...
8. 7. 2020
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká je u mě pravděpodobnost, ze moje těhotenství dopadne dobře. Mám dvě dělohy a dva čípky, měla jsem ještě poševní septum, ale to mi bylo operačně odstraněno. Nyní jsem na rizikovém těhotenství a jsem ve 14tém...
odpověď
Dobrý den,vrozené vady dělohy s sebou nesou řádově procenta rizik potratu,předčasného porodu. To není strašení,ale realita,jen nevíme,u koho nastane a koho ne.Nelze nijak předvídat a poznat.Jen měřit pravidelně od cca 16.týdne děložní hrdlo a při...
8. 7. 2020
otázka
Vážený pane doktore, jsem aktuálně 33tt. Před dvěma dny jsem si nešťastně vrazila do břicha - cvičila jsem v podřepu, podklouzla mi noha a břicho narazilo do stehna. Na zem jsem neupadla, břicho se ale při narázu hodně zmáčklo. Mám placentu vpředu,...
odpověď
Dobrý den,reálně takový typ pádu neohrozí nijak prosperitu těhotenství, resp.nikdy jsem se s tím nesetkal.
8. 7. 2020
otázka
Vážený pane doktore, V prvním těhotenství jsem měla ICP (diagnostikována v 35tt, FA:Ursosan 3x1, Transmethil 2x1, max žlučové kyseliny 24, porod indukován 37+2, narozen zdravý syn 10/2018). Vzhledem k přetrvávající mírné elevaci transamináz půl roku...
odpověď
Dobrý den,určitý počet pacientek vyvine časnou formu ICP, i v I.trimestru, není od věci tedy nabrat žlučové kyseliny již nyní.
5. 7. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem potřetí těhotná, 1. těhotenství donošený syn 39+1, 2. těhotenství biochemické skončilo v 6tt, nyní 3. těhotenství aktuálně 21+3 gemini bibi. Byla jsem nyní hospitalizována pro funneling velký ve tvaru pisemene V, hrdlo...
odpověď
Dobrý den,šanci máte,ale nyní máme teprve jedno měření, prognóza se dá dělat jen po více opakovaných měřeních. U nás bychom doplnili test na fetální fibronektin,výrazně zpřehleďnuje,ale stále není rutinně zavedená metoda,kterou nehradí plošně...
5. 7. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore Koucký, našla jsem, že odpovídáte na dotazy ohledně ureaplasmy. Mám takový problém. Jsem těhotná ( 39. Týden ). Mela jsem asi pred měsícem zánět močáku, potom se mi to vrátilo ale zánět uz to nebyl a zjistili ureaplasmu ( mela...
odpověď
Dobrý den,za mě jednoduché, pokud v moči ureaplasmata citlivá na azitromycin, jednoznačně léčit - tady ano. 
5. 7. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, předně moc děkuji za poradenství, které zde poskytujete. Chtěla bych se zeptat k čemu se Vy v léčbě přikláníte. Jsem 29+0 s bi-bi dvojčátky. Nyní jsem hospitalizována pro inkompetenci děložního hrdla. Hrdlo se během týdne...
odpověď
Dobrý den, no jo, na našem pracovišti x-let tvoříme postupy, které jsou nejprve naše vlastní a většinou s odstupem zobecněny do národních doporučených. V této oblasti je již několik let shoda mezi autoritami (ve světě) v tom,že odezní-li vliv jedné...
5. 7. 2020
otázka
Dobrý den, dnes jsem 35+0 a byla mi zjištěna těhotenská hepatopatie s těmito hodnotami (Bili-26,2 ; bili přímý 11, ALT 8,47, AST 4,65) jsou tyto hodnoty pro miminko ohrožující nebo je nutná hospitalizace? Děkuji za odpověď
odpověď
Dobrý den,prognózu těhotenské cholestázy neurčují hladiny jaterních testů,ale hladiny žlučových kyselin. Nejsou-li k dispozici, nemohu se  vyjádřit.