PREJI PEKNY DEN,PANE DOKTORE MAM K ...

6. 2. 2004
otázka
PREJI PEKNY DEN,PANE DOKTORE MAM K VAM OTAZKU SNAZIME SE Z PRITELEM O MIMINKO ,ALE ZACALA JSEM MIT STRACH, ABY JSEM NEMELA NEMOC KTEROU TRPI MA RODINA.MOJI MAME ZJISTILI AZ TED ZE MA GENETICKOU VADU SPATNOU SRAZLIVOST KRVE A TO MA 3 DETI.MUJ BRATR MA STEJNY PROBLEM ,ALE UZ I PRODELAL PRI AUTO HAVARII UPLNOU FLEBOTROMBOZU.OBA DVA MUSI UZIVAT PRASKY NA REDENI KRVE.MA SESTRA<1 DITE> PRODELALA TAKE TROMBOZU Z ANTIKONCEPCE TED JE UZ V PORADKU.MUJ OTEC JE ZDRAV.JE MOZNE ZE TUHLE NEMOC BUDU MIT I JA I KDYZ NEMAM ZADNE PROBLEMY ANI ANTIKONCEPCI JSEM NIKDY NEBRALA?VIM ZE V CESKE REPUBLICE VYSETRENI STOJI NEKOLIK TISIC A DELA SE JEN VYJMECNE JA ZIJI V USA A JESTE NEKOLIK LET BUDU A NEDOKAZI SI PREDSTAVIT JIT TADY NA VYSETRENI KTERE BY SLO DO TISICU DOLARU.MYSLITE SI ZE JE PRO MNE POROD NEBEZPECNY?DEKUJI PREDEM
odpověď
Dobrý den, je vždycky těžké "dělat diagnosu" na dálku, stejné je to i v tomhle případě. Takže maminka, bratr, sestra...Možností je samosebou víc, musel bych vědět, o jaký typ poruchy se jedná, ale nejpravděpodobnější je, že se jedná o tzv.Leidenskou mutaci f. V - neboli APC rezistenci.Je to vznosný název genetické odchylky, kterou může mít v populaci ( skryto, aniž o ní ví ) více jak 5% lidí . Dalšími poruchami jsou zejména deficity (chybění)antitrombinu III, proteinu C, proteinu S, to jsou všechno látky, které se v lidském těle podílejí na krevní srážlivosti. Jakékoliv chybění, či odchylka v množství, či nesprávné působení může vést k poruše krevní srážlivosti a ta velmi často vede k trombózám čili "ucpávání" hlubokých žil.Těhotenství, samo o sobě, díky "normálním" změnám, dává větší pravděpodobnost rozvoje trombosy. Když na to nasedne riziko genetické, neboli, jestliže je těhotná žena nosičkou takové poruchy, je riziko této komplikace-tj trombosy , velmi vysoké .U nás to chodí tak, že plánuje-li žena těhotenství a má v rodině poruchu tohoto rozsahu, měla by navštívit genetika, přiznám se,že netuším,jak to chodí v USA,ale u nás toto vyšetření buď provádí právě genetik, nebo internista-hematolog - odborník " na krev ".Vyšetření by mělo proběhnout, v rámci pojištění, zdarma, aspoň pokud vím...Z toho, co jste mi řekla mi vychází, že nemusíte být nutně "dědičkou" této poruchy,ale s jistotou vám to řekne jedině vyšetření cíleně zaměřené na její odhalení. Budete-li "negativní", těhotenství by mělo potom být stran rizika trombosy bezproblémové, nebo spíše jinak řečeno, její riziko by pro vás mělo být stejné, jako pro kteroukoliv jinou ženu. Budete-li pozitivní, pak to také nemusí pro vás znamenat "tragédii", pakliže je porucha odhalena, těhulka dostává po celou dobu léky "proti srážení krve", ve formě injekcí pod kůži, často 2 x denně, je to sice nepříjemné,ale riziko komplikací-trombosy , to výrazně snižuje !!!. Čili, všechno by mělo směřovat ,ve vašem případě, k všasnému odhalení, zjistíte-li to včas,můžete se relativně účinně bránit komplikací. S touto léčbou, pak těhotenství i vlastní porod probíhá "relativně" normálně, byť jste vedena jako rizková těhotná.Podávání těchto "píchacích" léků plod negativně neovlivní. Porod by také měl proběhnout normálně "spodem", vaginální cestou. Opravdu se kloním k tomu,aby se daná porucha odhalila vyšetřením, toť můj názor.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24988
Další dotazy
11. 5. 2022
otázka
Prosím nezveřejňovat, ale pane Pařízku, proč jste nenapsal, že ten zázvorovy čaj se nedoporučuje ke každodennímu pití, vždyť já jsem to jako prvorodička bez informací nemohla vědět, že je to nebezpečné a spoléhala jsem na rady zde. Pořád jsem tehdy...
odpověď
Chápu, že hledáte příčinu autizmu, ale ta se bohužel zatzím nenašla, pokud by tomu tak bylo, tak je to na Nobelovou cenu a ani zázvor, který jste v graviditě užívala nelze z tohoto stavu vinit. O Zázvoru na našich stránkách informace zde http://www....
11. 5. 2022
otázka
Dobry den, jsem v 10 TT a mám dělohu v postavení RVF. Od 8tt trpím silnými bolestmi v bederní a krizové oblasti páteře, pročež jsem navštívila i pohotovost, avšak s vysledkem pouhého doporučení klidu a nahrivani inkriminovanych oblasti. Chtěla bych...
odpověď
Dobrý den, ano bolesti opravdu můžou souviset s uložením dělohy, která se napřimuje až kolem 4.měsíce.AP
11. 5. 2022
otázka
Dobrý den, před 3 měsíci jsem prodělala svůj první porod, který se bohužel neobešel bez komplikací. Těhotenství probíhalo v pořádku a v 38+6 tt mi praskla voda. Po příjezdu do nemocnice jsem byla otevřená na 2 cm a o 3,5 hodiny později jsem byla...
odpověď
Dobrý den, nic z toho se nemusí opakovat. Opak byla placenta adherující nebo naopak až přirostlá, to jsou známky chorobně adherující placenty , to by bylpo možné poznat ultrazvukem předem, ale ani to se nemusít opakovat. AP
11. 5. 2022
otázka
Dobry den. Co znamena můj vysledek UZ. Mam se nečeho bat? Jsem už stresovana. Polyhydramnion až 105 mm ve sloupci, od pupku směrem k prave kyčli patrny pruh - dif. dg. amnialni pruh? Drobna dilatace ledv. panvičky 1 dx. 6 mm. Děkuji
odpověď
Dobrý den, nepíšete týden gravidity. Jsou to nálezy, které je potřeba sledovat, výskyt amniálního pruhu častý, při jeho výskytu se podrobně kontrolu plod hlavně prsty na končetinách a celé končetiny, při výskytu polyhydramna, je potřeba UZ kontrola...
11. 5. 2022
otázka
Dobry den pane profesore, chtěla bych se zeptat na nález při včerejší kontrole. Jsem ve 20tt a byla mi nalezena cysta na povrchu placenty o velikosti 35mm. Chtěla bych vědět, co tento nález pro těhotenství znamená? Je pouze pro sledování, nebo je...
odpověď
Dobrý den, cysta je nespesifický nález, bude se pravidelně kontrolovat ultrazvukem. Pokud máte potíže se zažíváním po Magnosolvu, zkuste minerální vodu magnezii v kombinaci s magne B 6, AP
10. 5. 2022
otázka
Dobrý den,pane profesore,obracím se na Vás s dotazem ohledně mé zdvojené dělohy. Je mi 24 let a jsemv 8 týdnu těhotenstv. Na ultrazvuku mi v nemocnici přišli na to,že mám zdvojenou dělohu. Moje gynekoložka mi to nikdy neřekla.. Dost mě to vyděsilo,...
odpověď
Dobrý den,zkušenosti jsou skutečně 50 na 50. Část žen porodí hezky spontánně,část nakonec z důvodu poruchy děl.činnosti cís.řezem či samy chtějí takto rodit primárně nebo je plod uložen např. koncem pánevním - u vad dělohy docela často. J Pokud mohu...
10. 5. 2022
otázka
Dobrý dne pane doktore Pařízku, chtěla jsem se vás zeptat, dnes jsem byla na prvotrimestrálním screeningu, čekám dvojčata monochoriales biamniales, vše je v naprostém pořádku, akorát mám nález v Doppler vyšetření. Posílám přímo citaci že zprávy :...
odpověď
Dobrý den, anopyrin je plně indikovaný v případech , kdy je vyšší riziko vysok=ho krevního tlaku nebo preeklampsie, takže je to zcela v pořádku, AP
10. 5. 2022
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je krátkodobá hypoglykémie matky nebezpečná pro plod. Z hladu jsem se dostala do hypoglykemického stavu (neklid, malátnost...), bohužel jsem neměla po ruce nic k jídlu a trvalo asi 45 minut než se mi podařilo...
odpověď
dobrý den, u zdravé ženy nikdy nejsou závažné hypoglykemie ty jsou jenom u diabetiků, AP
10. 5. 2022
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na návrat menstruace po ukončení kojení. 4.3 jsem dostala poprvé ms, jelikož kojení bylo jen cca 2 denně, poté jsem kojit přestala úplně. Dnes je to nějaký 40.den cyklu a další menstruace v nedohlednu. Gynekologické...
odpověď
Dobrý den, je běžné, že ze začátku nemusí být ovulační cykly a menstruace je nepravidelná, konzultujte  s oš.gynekologem, AP
10. 5. 2022
otázka
Dobrý den, jsem těhotná, čekám dvojčátka. Je možná u vás redukce.? Potřebuji ji s finančního hlediska. Můj gynekolog mi v tomhle nijak neporadil. Děkuji za odpověď. Hezký den.
odpověď
Dobrý den do 12 g.t lze po dřívější konzultaci kontakt 224967273 s doporučením a zprávou od OG, AP