prolaps dělohy v těhotenství

19. 6. 2017
otázka

Dobrý den pane profesore, dovoluji si Vás oslovit se svým problémem. Je mi 32 let a v současnosti jsem podruhé těhotná 15+5. Před dvěma dny jsem měla náročný den (velký úklid, sběr jahod, projížďka na kole s 12 kg dcerou v dětské sedačce). Následně jsem měla potíže s močením, cítila jsem nucení na močení, ale moč tekla slabým proudem. Při sprchování jsem si posléze nahmatala v poševním otvoru jakousi měkkou tkáň, kterou bylo možné zatlačit zpět, předpokládám tedy, že se jednalo o dělohu. Včera jsem celý den ležela a stav byl bez obtíží, močení normální. Nyní funguji v normálním režimu, péče o dceru, procházka venku, kuchyňské práce, snažím se vyvarovat zvedání těžkých břemen a dcery. Lehce cvičím svaly pánevního dna a pánve. Prozatím vše bez obtíží, v pochvě není nic hmatné, bolesti žádné. Můj dotaz se týká prognózy mého stavu. Ve vašem článku http://www.porodnice.cz/tehotenstvi-a-z/vyvojove-anomalie-a-nepravidelnosti-rodidel jsem se dočetla, že sestup dělohy není překážkou otěhotnění a předpokládám tedy, že neohrožuje ani následné těhotenství, ráda bych se tedy ujistila, že je tomu tedy opravdu tak. Popřípadě bych se chtěla zeptat, zda jsem více ohrožená nějakou formou infekce, nebo hrozí například i výhřez plodového obalu? Dá se s růstem dělohy očekávat spontánní úprava stavu, nebo mám očekávat spíše zhoršení? Má smysl nějaká farmakologická léčba, nebo mám vyžadovat nějaké vyšetření? Za Vaši odpověď předem uctivě děkuji Lucie H.

odpověď

Dobrý den, možná by bylo nejlepší, kdyby to klinicky posoudil Váš ošetřující gynekolog, nemusí se jednat o sestup dělohy,pokud by  to náhodou lékař potvrdil, v graviditě není spojen s vyšším rizikem infekce , neexistuje žádná léčba, jenom preventivně se ukoončuje gravidita císařským řezem, aby nedošlo ještě k většímu sestupu.AP

Prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc.


Počet odpovědí: 2167
Další dotazy
19. 8. 2017
otázka
Dobrý den, včera dopoledne jsem měla dost rozostřené vidění, chvílemi neviděla do pravé strany a bolela mě hlava, na chvíli jsem si lehla a vzala si aspirin, abych mohla zbytek dne normálně fungovat. Večer - po příjezdu z výletu na kolech jsem...
odpověď
Dobrý den, pokud nejsou jiné obtíže,není návštěva nutná.
19. 8. 2017
otázka
Dobrý den pane doktore, můj gynekolog mi na začátku těhotenství měřil pánev (23,26,28 a 17,5) a už od začátku mě připravoval na porod císařem. Pracoval delší dobu jako porodník v Motole, takže předpokládám, že pád porodů absolvoval a už od začátku...
odpověď
Dobrý den, neléčil bych čísla a na rovinu,jestliže kolega pracoval na sousední klinice, měl by vědět,že na poč.těh. má měření pánve jen orientační výpovědní hodnotu, to je hodnocení až na konci těh.  - pánev se růstem těhotenství výrazně...
19. 8. 2017
otázka
Dobry den, chcela by som sa spytat, ci moze naznacovat nieco vazne nizsia vyska fundu. Teraz som 36+1 tt a vysku fundu mam len 28 cm, pricom presne pred tyzdnom, cize 35+1 bola 30 cm. Moze znizenie fundu nieco znamenat? Dietatko bolo merane v 31 tt...
odpověď
Dobrý den,ve 21.století posuzujeme prosperitu těhotenství především ultrazvukem a proto věřím,že kdyby měl kolega pochybnosti o růstu dítěte, provede ho. Měření fundu s sebou nenese přesvědčivé údaje o prosperitě těhotenství, to je především...
19. 8. 2017
otázka
Dobry den. Bola som u dr a bola mi stanovena diagnoza hroziaci predcasny porod. Kedze som pocula na Vas len same dobre ohlasy tak Vam pisem. Aka hrozna je moja diagnoza? Ako moc je to vazne? Je sanca ze donosim aspon do 35tt kedy ma babo vyvinute...
odpověď
Dobrý den,cervix má smysl měřit ultrazvukem jen do 30.týdne - tehdy norma 25 mm a více. Poté je nesmyslné posuzovat stav porodních cest touto metodou, u každé ženy se mění délka děl.hrdla zcela individuálně a i superzkrácené a pootevřené hrdlo s...
18. 8. 2017
otázka
Dobrý den. Je mi 43 let. Otěhotněla jsem hned během měsíce. Jsem naprosto zdravá. Praktický lékař řekl, že mám krev, jako pětileté dítě. Těhotenství bez problému. Akorát mám streptokoka z výtěru. Dnes 17.8 mám termín porodu. Přesto mě nutí k...
odpověď
Dobrý den,ano za mě zcela o.k,zatím z neznámých důvodu strmě stoupá riziko náhlého úmrtí plodu  pot ermínu po 40.roce života,vyvolání porodu jediný způsob,jak snížit riziko
16. 8. 2017
otázka
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych Vás požádat o názor ve věci postupu lékařů v případě mého těhotenství. Bohužel mne potkala tragédie a o miminko jsme při porodu přišli. Nezpochybňuji lékařské postupy, jen ve svém zoufalství hledám odpovědi na...
odpověď
Dobrý den,abych mohl posoudit, musel bych být u porodu, virtuálne nejde,ale za mé teď už 20 lete praxe jsem bohužel zažil mnohokrát.Dnešní lidstvo není připraveno na to,ze se děje něco, co zde bylo neustále. ...Vím, že historky z mé rodiny možná...
16. 8. 2017
otázka
Dobrý den, mám dotaz ohledně ekzému v těhotenství. Ekzémem trpím už od dětství, ale nyní jsem 5tt, a opravdu šíleně se mi rozjel, svědivá, červená kůže hlavně na krku, obličeji a rukách. K tomu po ránu občasná dušnost a celkově opuchlost v obličeji...
odpověď
Dobrý den,Vaše anamneza je typicka pro skryty problém, chtělo by vyšetření reprodukčním imunologem a i když se na nic nepřijde, miniheparin a progesteron od počatku těhotenství. Antihistaminika typu cetirizinu jsou ale zcela o.k
15. 8. 2017
otázka
Dobrý den, jsem a začátku 24.tt a dnes jsem si ze zvědavosti sáhla na čípek. Vyděsilo mě, že je měkký a na prst otevřený. Znamená to blížící se porod????děkuji za odpověď
odpověď
Dobrý den,na čípky doporučuji nesahat
15. 8. 2017
otázka
Dobrý den, v roce 2012 jsem u Vás rodila. Nyní jsem opět těhotná a má gynekoložka mne chce preventivně očkovat inj. Igamad, jelikož mám krevní skupinu negativní. Já si ale nejsem jistá, jestli jsem již nebyla očkovaná po porodu u Apolináře. Je možné...
odpověď
Dobrý den,zjistit lze,ale i tak Rh negativním ženám vyspělý svět doporučuje aplikaci protilatek (není zadne očkování ) v 28.týdnu bez ohledu na předchozí aplikaci ,jsou - li protilátky ale nyní negativní
15. 8. 2017
otázka
Dobrý den, jsem těhotná ve 33tt.Tehotenstvi je druhé, doposud bez komplikací. Již dvakrát v průběhu posledního měsíce jsem byla hospitalizovana pro krvácení(bez bolestí, či tvrdnuti bříška) a vzdy po čtyřech dnech propuštěna domů. Vyšetření v...
odpověď
Dobrý den, pokud kolegové vyloučili nádor, zánět v por.cestách, abnormální uložení placenty, tak buď jen banální krvácení při malých změnách na čípku, ale muže byt i tzv.decidualni hemorrhagie, tj.předobraz budoucího předcasneho porodu, ukáže čas...