Riziko v dalším těhotenství

12. 1. 2021
otázka

Dobrý den, pane doktore, obracím se na Vás s žádostí o radu. Jsem po 2 potratech, první v 21.tt ( 1/2014) po odtoku plodové vody, po potratu provedena RCUI. Po tomto potratu následovalo vyšetření na genetice a výsledek byl mutace FV Leiden a MTHFR. Následovalo víceméně bezproblémové těhotenství s aplikací Clexane od cca 20.tt těhotenství, syn se narodil v 36+2 (12/2014) vaginalní porod bez komplikací, zkrácený čípek od cca 34.tt. Další těhoteství opět bez komplikaci, aplikace Claxane opět od cca 20.tt, syn narozen v 40.tt ( 5/2017), KP vaginálně, po sestinedelí RCUI. Teď jsem po druhém potratu ( 22.tt) v listopadu 2020, zkrácený čípek v 21.tt 16mm, za týden 0mm, následoval odtok plodové vody a potrat, po potratu RCUI. V tomto těhotenství Claxane aplikován od 21.tt. Ze zprávy z histologie po RCUI jsme zjistili trofoblastickou invazi do cev a myometria, residuum bylo velké 25x15x4mm. Na základě tohoto výsledku a anamnézy mi můj lékař další těhotenství spíše nedoporučuje z důvodu komplikací v těhotenství a rizika hysterektomie při porodu. Zajímal by mě proto Váš názor. Případně za jak dlouho od potratu doporučujete další otěhotnění a zda je možné v případě dalšího těhotenství docházet do poradny k Vám? Předem moc děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den,ano, do poradny docházet můžete,jen je potřeba se objednat na 224 967 401,mám čtvrtky. S Vaší anamnézou miniheparin ale co nejčasněji. Rizikování invaze trofoblastu je obrovské,ale konkrétní číslo nejsme schopni říci...riziko hysterectomie je pak ale velké,to je pravda.

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24878
Další dotazy
22. 1. 2021
otázka
Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala na Váš názor ohledně způsobu vedení porodu (samozřejmě v případě příznivých porodnických parametrů + postavou jsem vysoká se širokou pánví) v mém případě. V 01/2020 jsem podstoupila U Apolináře...
odpověď
Dobrý den, po pravdě, tady bych přímo odkázal na pana prof.Máru, viz myomy.cz, poradí.Téměř jistě operoval buď on či někdo z jeho týmu a ikdyž jistě není kategoricky jasně daný důvod, proč rodit řezem, přidaná hodnota jeho názoru spočívá v tom,že si...
22. 1. 2021
otázka
Dobrý den pane doktore, jsem Rh- a v prvním těhotenství jsem si nechala píchnout ve 28tt anti D (i přesto, ze mi to gynekoložka vymlouvala, že nebudeme zatěžovat miminko a ať podepíšu neg. revers). Předpokládám, že jsem dostala injekci i po porodu,...
odpověď
Dobrý den,placenta je velmi propustný orgán. Tím se rozumí, že zajišťuje masivní oboustrannou výměnu kvanta buněk, rozumějte z matky do plodu a obráceně. Prochází jí  mj. zcela přirozeně obrovské množství červených krvinek v průběhu těhotenství...
17. 1. 2021
otázka
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jsem ve 31+4tt,ve 30+2 mi můj Doktor zjistil zkrácení čípku na 17mm a otevřená pro prst,týden jsem byla hospitalizovana a ve 31+4 propuštěna s nálezem čípek 14mm, otevřená pro dva prsty,nekrvacim, břicho mi netvrdne,...
odpověď
Dobrý den,kolegové, kteří jsou " v obraze " ví,že děložní hrdlo má smysl měřit jen max.do 30.týdne, kdy norma do 25 mm. Již jsem mnosetkrát v poradně psal,že po 30.týdnu je ZCELA NESMYSLNÉ měřit děložní hrdlo, protože se již zkracuje a otevírá...
17. 1. 2021
otázka
Dobrý den, dnes jsem byla na vyšetření ve 33 týdnu těhotenství a ve zprávě mám napsaný: Normální tvar toku v a. Umbilicalis,není centralizace oběhu. Tak bych se chtěla zeptat co to znamená? Předem děkuji za odpověď
odpověď
Dobrý den, znamená to to,co vidíte ve zprávě, a sice, že stav zásobení plodu je normální.
17. 1. 2021
otázka
Dobry den,pane doktore, jaky je Vas nazor na pouzivani gelu Crinone misto Utrogestanu. Jsem po ET,kratce tehotna,beru utrog.2-2-2,ale zacal delat neplechu,svedeni,paleni,az bolest sliznice.Planovala jsem kvuli prodelane preeklampsii pokracovat az do...
odpověď
Dobrý den,ano, Crinone 80 mg gel adekvátní náhrada.
17. 1. 2021
otázka
Hezký den, měla bych dotaz.. ve 12tt mi byla nabrána krev a cukr vyšel 6,3. Nikdo nic neřešil, až když mi to napsali v 14tt do průkazky, tak jsem si toho všimla. Volala jsem tedy na gynekologii, že se mi hodnota zdá vysoká a jestli nemám přijít na...
odpověď
Dobrý den, pro aktuální těh.riziko ohrožení čýmkoliv a kohokoliv velmi nízké. Těh.cukrovka - pokud nekorivována - především riziko pro dlouhodobé dopady pro dítě na zdraví za mnoho let po porodu.
17. 1. 2021
otázka
Dobry den pane Doktore Jake je riziko pro miminko kdyz jsem na zacatku 12tt a mam pasovy opar na noze?Popr.jak se postupuje v lecbe nebo musim podstoupit specialni geneticke vysetreni?Dekuji M.Donth
odpověď
Dobrý den, pásový opar reaktivací viru planých neštovic, takže dítě i Vy chráněni protilátkami. Jste ale  nebezpečná pro okolí, masivní infekční riziko pro lidi, kteří ještě plané neštovice neměli.
12. 1. 2021
otázka
Dobry den, pane doktore. Chtela bych znat Vas nazor. Dneska jsem byla v poradne. Kde mi muj pan doktor nameril dilataci hrdla na 14 mm. Funneling ve tvaru U s prolab. vakem blan a s placentou ve fundu. Dneska jsem presne 25tt. Nekrvacim a nic me...
odpověď
Dobrý den,u nás bychom doplnili vyš.na fibronektin - ev.můžete kouknout na https://www.predcasnyporod.eu/ a pokud situaci umožní,lze se přihlásit.Bez uvedeného testu už péči nevedeme - umí totiž parádně situaci zpřehlednit.
12. 1. 2021
otázka
Dobry den pane doktore, jiz jsem Vam psala, ze v lednu lonskeho roku jsem ve 37+5 porodila mrtveho chlapecka kvuli pravemu uzlu a jeste mel 3x omotanou pupecni snuru okolo krcku. Nyni jsem jiz skoro ve 35 tydnu tehotenstvi, cekam znovu chlapecka, je...
odpověď
Dobrý den,složité.Obecně lepší uložit do porodnice,pokud vše o.k, kolem 38+0 a dennně monitorovat, není nezbytné rodit dříve,ale pokud budou příznivě otevřené porodní cesty, za touto hranicí možné ev.porod vyvolat.
12. 1. 2021
otázka
Dobry den, pane doktore, jiz jsem se na Vas obracela v prvni gravidite ohledne zkraceneho cipku. Nakonec porod v 34+2tt, podle vahy pak upraveno na gt 33+5tt. Apgar 10-10-10. Mimco uplne zdrave, byt pobytu na JIP se nevyhnul. Nicmene momentalne...
odpověď
Dobrý den,dle soudobých vyšetření jsme schopni celkem slušně předjímat riziko předčasného porodu před 33.týdnem,podle předestřených dat,zdá se,riziko zde do té doby u Vás nízké. Za touto hranici je předpověď rizika už podstatně horší.Připodobnit lze...