Toxoplazmoza ze srsti toulave kocky

1. 10. 2021
otázka

Dobry den, rada bych Vas poprosila o konzultaci toxoplazmozy v tehotenstvi (2. trimestru). Byli jsme na dovolene v Chorvatsku a u vecere se mi o nohy zacala otirat neznama toulava kocka. Hned jsme ji s pritelem zahnali, do jidla nezasahla, ale kalhoty jsem mela cele od jeji srsti. Vecer jsem si kalhoty sundala a nechala je povesene mimo dosah do konce dovolene, pak je dala na prevoz do pytle a ted jak jsem je cca po tydnu vyndavala, abych kalhoty vyprala, zacala na me srst z pytle litat. Ruce jsem si hned umyla, ale je pravdepodobne, ze jsem nejakou srst ci bakterie vdechla. Je mozne se touto cestou nakazit toxoplazmozou prosim? Dekuji Vam moc a preji hezky den.

odpověď

Dobrý den, k nákaze toxoplazmozou dochází hlavně při manipulaci  s výkaly nakazeného kotěte, pokud se chcete uklidnit je nejlepší udělat kotnrolní vyšetření na přítomnost protilátek v krvi na onemocnění  toxoplazmozou, AP

Prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc.


Počet odpovědí: 3145
Další dotazy
22. 10. 2021
otázka
odpověď
Dobrý den, ani doprton tedy poslech srdíčka ani uktrazvuk nevadí, AP
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
Pokud jste byla začátkem září 6 g.-t.-, nemohlo to být ze styku 29/8, AP
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
22. 10. 2021
otázka
odpověď
Ano, AP
22. 10. 2021
otázka
Dobrý den, jsem 17 měsíců po sekci, miminko bylo vymodlený po 4IVF a 7transferu, dnes jsem byla na kontrole u lékaře a ten my sdělil že je jizva slabá a není tak zjizvená jak by měla být .A prý kvůli tomu nedoporučuje těhotenství, pak mi zůstala po...
odpověď
Dobrý den, můžete si vyžádat second opinion u jiného lékaře a uktarzvukové vyšetření jizvy na případný defekt jizvy a pak konzultovat vše v IVF centru, AP