Ublinkávání v 8. měsíci

15. 3. 2019
otázka

Dobrý den pane doktore. Prosím Vás o radu. Mojí dceři je teď sedm a půl měsíce a za poslední týden začala více ublinkávat, vyloženě nezvrací, jen si často ublinkne, neděje se tak ale ihned po jídle, ale třeba až za půl hodiny, za hodinu ale i za dvě hodiny po krmení. Po každém jídle tak ublinkne tak průměrně třikrát. Je to normální? Když byla plně kojena, tak skoro vůbec neblinkala, od prikrmu se to zhoršilo (nebo tím jak začala být pohyblivejsi). Přes den dostává jen příkrmy (jogurt, zeleninu s masem, kaše, presnidavku), mléko nechce, to pije jen v noci a k ránu, zhruba 250 ml dohromady. Může mít její jídelníček na to vliv? Dejte se to ale nezávisle na tom co jí. Moc Vám předem děkuji za odpověď, dělám si starosti, ale říkala jsem si, že nejdřív napíšu Vám, potom kdyztak navštívíme naši doktorku. Děkuji!

odpověď

Dobrý den. Je trochu zvláštní, aby mimino začalo ublinkávat až 7,5 měsících a to ještě po zavedení příkrmů. Uvidíme, jestli to celé není jenom přechodné. Nepřejídá se? Nejsou v rodině alergie? Pokud váhově prospívá a dítě je jinak v pořádku, asi bych to neřešil. Jestli to s váhou stagnuje, vyžádal bych další vyšetření.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 1597
Další dotazy
21. 3. 2019
otázka
Vážený pane doktore, během kojení mi byl zjištěn invazivní triple negativní ca prsu, podstoupila jsem mastektomii a nyní mě čeká chemoterapie paklitaxelem týdně po dobu 12 týdnů (Antracykliny už mám nyní za sebou). Mám 3 děti ve věku 6,4 a 1 rok....
odpověď
Dobrý den. Přenosu ca při kojení se nemusíte být. Kontaktu bych se vůbec nebál stran dětí, spíše pro Vás, abyste nic nechytila. Mějte se a držím Vám palce, ať to dobře dopadne!
21. 3. 2019
otázka
Dobrý den, lámu si hlavu s podáváním kravského mléka sedmiměsíčnímu miminku. V příručce "Výživou ke správné imunitě" (publikace sponzorovaná firmou Nutricia a vzniklá ve spolupráci s MUDr. P. Tláskalem, CSc., předsedou Společnosti pro výživu) se...
odpověď
Dobrý den. Vyčerpávající odpověď by asi byla nadlouho, ale všeobecně: plnotučné kravské mléko až od roku (samozřejmě, kdo chce, si může dále podávat i batoleti příslušnou pokračovací mléčnou formuli); u kojence do roku k pití mléčnou formuli, kaši...
21. 3. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, Chtěla jsem se Vás zeptat zda když kojím vadí když u zubaře dostanu umrtvovaci injekci při vrtáni zubů ? Nedostane se to k miminku? Dekuji Lenka
odpověď
Dobrý den. Nemusíte se bát, injekci můžete dosta.
20. 3. 2019
otázka
Milý pane doktore, zase se na vás obracím. Chtěla jsem se zeptat, moje miminko má 3 měsíce a má zplostelou hlavičku, točí ji stále k jedné straně. Na rehabilitaci jdeme až za 14 dni a k pediatrovi až za 3 týdny. Já stále nad tím přemýšlím, myslíte...
odpověď
Dobrý den. Myslím, že skutečně není teď akutní shánět helmičku, na to je ještě čas. Zkuste otočit postýlku tak, aby světlo na miminko šlo z opačné strany, než na kterou se otáčí. Rehabilitace jistě pomůže. Nevím, jak vypadá podhlavníček, ale je...
19. 3. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, mám 3 týdenní miminko a již cca týden se mu objevuje ve stolici hlen. Stolice má jinak běžné žluté zabarvení, bez krve. Také mi začala ublinkávat, i třeba hodinu po jídle. Malá není kojená, je plně na UM. Stolici má jednou...
odpověď
Dobrý den. Pokud je tam skutečně "jenom" hlen a dítě jinak prospívá, smolka odešla ve stolici do 48 hodin, tak bych také nedělal dietu, nepodával speciální formuli, ani bych mimino nějak zásadně dále nevyšetřoval. Jenom prosím ověřte, že dáváte...
19. 3. 2019
otázka
Dobrý den, naše 3,5 měsíční dcera má na zádech červenofialové fleky, které jsou více viditelné při pláči. Zároveň má jednu nožičku tzv. prokvetlou, mramorovanou. Zde je to opět více viditelné např. když je chladněji při přebalování. Fleky na zádech...
odpověď
Dobrý den. Omlouvám se, ale toto se nedá řešit bez vyšetření. Musíte se obrátit na PLDD nebo na spádové dětské oddělení.
17. 3. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, synovi bude 5 měsíců a mame začít s příkrmy. Nejdříve s mrkví do které máme dát trošku tuku. Jenže máme podezření na alergii na mléčnou bílkovinu. Držím bezmlečnou bílkovinu a příznaky se zmírňují. Jaký tuk máme tedy přidat?...
odpověď
Dobrý den. Vápník pro Vás lze doplnit např. šumivými tabletami 2x500mg (nebo alespoň 1x) denně: Nechci nikomu dělat reklamu, ale níže posílám odkaz. Nevím, jestli potřeba tak striktní dieta, pokud ve stolici byl pouze hlen a ne krev. Když tak, pokud...
17. 3. 2019
otázka
Pane doktore, moc děkuji za Vaši odpověď, psala jsem Vám kvůli tomu ublinkavani. Nemyslím si, že by se přejídala, ji pětkrát až šestkrát denně tak 80-150g na porci. Myslíte si, že je to moc? Na kontrolu k naší doktorce jdeme za týden, tak se jí na...
odpověď
Dobrý den. Jestli je to sedmiměsíční miminko, tak to moc skutečně není. Uvidíte. Minulý týden jsme měli na oddělení 10měsíční mimino, které mělo rovněž příznaky refluxu. Ukáže čas, jestli to ustane/bude stejné, nebo se to bude zhoršovat. V takovém...
17. 3. 2019
otázka
Dobrý den, mám dvouměsíčního syna, pije 2x denně příkrm Beba a 5x denně mé mléko (buď kojím přes kloboučky nebo dostane odstříkané z lahvičky). Minulý týden se mu objevila moučnivka na jazyku, pediatr provedl stěr a potvrdila se přítomnost kvasinek...
odpověď
Dobrý den. Jestli ten Zinnat vůbec na bronchitídu potřebujete (velká většíina bronchitíd je virových a atb k tomu moc nepomohou), tak si ho vezměte. Zároveň pokračujte v aplikaci nystatinu na bradavky. Zbytečně bych se toho nebál. Ani kdyby byla...
17. 3. 2019
otázka
Vážený pane doktore mám 4. měsíční holčičku s porodni váhou 3700 nyní 6300 kdy za poslední měsíc přibrala jen 250. Od narozeni trpí velmi na prdíky. Na začátku druhého měsíce se ji změnil charakter stolice a frekvence. Stolici má naoranžovělou a...
odpověď
Dobrý den. Je mi líto, ale tady je několik věcí, které nelze vyřešit přes poradnu a vhodné je další vyšetření. Pokud přibrala 250g za měsíc, je potřeba zkontrolovat dávky mléka, jestli jsou dostatečné. S tím může souviset. i zvýšení jaterních testů...