Vážený pane doktore, je úžasné že ...

16. 2. 2004
otázka
Vážený pane doktore, je úžasné že se mi konečně podařilo najít poradnu kde lékař odpovídá opravdu neuvěřitelně pohotově a tím pádem aktuálně. Jsem v 21 týdnu druhého těhotenství a zatím vše probíhá v pořádku. I když jsem už musela dvakrát do dnešního dne brát antibiotika kvůli angínám které na mě přenáší má zlatá 3 a půl letá dcerunka která právě začala navštěvovat školku. Poprvé jsem užívala amoclen již v 9 týdnu těh. pro přetrvávající horečky, hnisavou rýmu a následný oboustranný zánět středního ucha. Druhá antibiotika byla penicilin a užívala jsem je ve čtvrtém měsíci. Kvůli těmto nemocem mám v blízké době podstoupit vyšetření na specializovaném pracovišti tzv. echokardiograf na vyloučení vad srdíčka dítěte. Podle posledního ultrazvuku který mi byl proveden minulý týden se ale vše zdá být v pořádku. Chci se tedy zeptat zda by mohly prodělané nemoci mít vliv na vyvíjející se děťátko a druhý dotaz patří porodu. První byl nakonec ukončen sekcí s diagnózou protrahovaný porod-distokie dělohy. Vím o jaký problém jde a chtěla bych se zeptat jak vysoké je riziko opakovaného problému u druhého porodu a případně po jaké době nastoupení přirozeného porodu se může rozhodnout že porod nepostupuje tak jak má a bude opět ukončen operativně. To mnohahodinové delirium čekání na porod-nepodařilo se zavést epidurál-bych si nerada zopakovala. Také jsem si nebyla jistá zda se epidurál nepovedl náhodou- při prvním vpichu se lékařka dostala na správné místo, ale napíchla zde cévu, která začala krvácet a tak to zkoušela na jiných místech ale tam se už ani nedostala přes obratle na určené místo. Znamená to že mi nejde zavést epidurál vůbec anebo by se to mohlo podruhé povést? Jde o několik dotazů, ale uceleně mi na ně vlastně ještě nikdo neodpověděl, tak bych vám byla moc vděčná kdybyste mi mohl sdělit svůj názor. Předem děkuji
odpověď
Dobrý den, dost obsáhlá otázka Ale odpovím vám jednoduše, nebojte .Antibiotika ,která uvádíte jsou v těhotenství dostatečně bezpečná, penicilinového typu jsou obě.Otázka je, jak probíhala ta horečnatá onemocnění, samosebou, hypertermie, čili vyšší teploty v I.trimestru mohou být relativně nepříznivé pro vývoj plodu. Je-li ale nyní vše v pořádku, je takřka vyloučeno, aby se plod vyvíjel nějak abnormálně,ale máte pravdu, echo plodu by bylo jistě vhodné na special. pracovišti. Hypertermie v I.trimestru by ale způsobila spíše hrubou vývojovou odchylku, ta by byla asi už vidět, takž spíše buďte v klidu Jinak otázka císařského řezu pro dystokii, jak uvádíte, je dost složitá, ale vesměs jsem se setkal s tím, že většina maminek paradoxně podruhé rodí velmi hezky,ale toť má osobní zkušenost ( pakliže příčina při prvním porodu ale nebyla jiná ) Epidurál je při dystokii velmi vhodný, může upravit činnost "pacemakeru" ( krokoměru ) v děloze a tím i zpravidelnit a zefektivnit děložní stahy, škoda ,že to nevyšlo. Ale nevěšte hlavu, pakliže opravdu nebyla jiná příčina ( třeba nepoměr mezi miminkem a vaší pánví ) , druhý porod může probíhat naprosto v pohodě. I otázka aplikace epidurálu je , při normální struktuře páteře , vždy individuální záležitost, závisí jistě i od zkušenosti anesteziologa, cévu se může , bohužel, párkrát podařit napíchnou i největším mistrům , stává se to ale jen velmi zřídka...
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24696
Další dotazy
26. 5. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, máme s manželkou tříletého syna, narodil ve 32TT, placenta praevia. Poté následovalo 2x chemické těhotenství a 3x zamlklý potrat (afetální vejce) vždy okolo 6-7tt. Vyšetření u paní doktorky Malíčkové bylo bez nálezu, na...
odpověď
Dobrý den,ano, protilátky proti annexinu-V jsou považovány za jedny z nejvýznamnějších...jejich přítomnost spojena s rizikem potratu, předčasného porodu a potenciálně i řady dalších komplikací. Neexistuje žádné doporučení,jak postupovat.Osobně jsem...
26. 5. 2020
otázka
Vážený pane doktore, jsem nyní v 26tt týdnu těhotenství a pro náhle vzniklou poruchu sluchu s tinnitem mi byl ORL specialistou předepsán Prednison 20mg tbl 1-0-0 na 12dní. Ráda bych se zeptata, zda je tato dávka pro plod bezpečná? Děkuji velmi za...
odpověď
Dobrý den,ano.
24. 5. 2020
otázka
Dobrý den, trpím na genitální opary. Po dohodě s mojí obvodní lékařkou zahajujeme roční léčbu 2x denně herpesin. Nebo léčbu ukončit úplně a zacit se snazit? Bohužel bychom si s přítelem přáli miminko dříve, bylo by účinná léčba dostatečná třeba půl...
odpověď
  Dobrý den.   Herpes genitalis nelze vyléčit, jen potlačit výsev. Pokud se sníží imunita vir se probudí a vznikne výsev, jako šance viru k dalšímu rozšíření. Pokud se výsev objeví v době porodu, je kontraindikován spontánní porod, neboť...
23. 5. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, omlouvám se, že Vás takto ruším ale chtěla bych se s Vámi poradit ohledně jedné věci. Je mi 29 let a 10 let jsem po uráze páteře, s diagnózu tetraplegie s lezemi C5/C6, Th8, L5/S1... kvůli ochrnutemu močovému měchýři mi...
odpověď
Dobrý den,tak samozřejmě chápu touhu mít dítě,ale paradoxně nejde tolik o prosperitu těhotenství. Spíše jde o to,jak sama těhotenství zvládnete.Ano,vidíme těhotné s Vaším typem handicapu a většina z nich nakonec dobře dopadne, tušíte,že jediný...
19. 5. 2020
otázka
Dobrý den Obracím se na Vás s dotazem a s vírou :) První těhotenství bez problémů, porod se rozběhl sám 39+3 ukončeno akutním CS, zkalená plodová voda, intermit.susp. CTG záznam, synek Apgar 4,6,6, váha 2960 g, naštěstí nyní zcela zdravý. Druhé...
odpověď
Dobrý den,ano, těh.se dá hlídat, ale podobně jako nyní už stovkám jiných žen říkáme,že na pupečníkové komplikace se sic svádí leccos,ale realita je pravděpodobně jinde. Pupečník má kolem krku,ruky,nohy atd. cca 30% dětí a nitroděložní úmrtí se týká...
19. 5. 2020
otázka
Dobrý den,jsem par týdnu po akutním císařském řezu,o miminko jsem bohužel ve 34.tydnu přišla kvuli abrubci placenty. V nemocnici mi bylo řečeno,že důvod nezjistili,prý se to prostě stává,že u spoustu pripadu se na příčinu nepřijde,je tomu opravdu...
odpověď
Dobrý den, ano, komunikace bývá často problém,ale jinak kolegové mají pravdu. Reálně nelze přesně zjistit,co je přesnou příčinou.Je potřeba si vždy jasně říci,že  i když medicína umí leccos, na přibližně pětinu témat nemá odpovědi. Mj.platí i...
17. 5. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, již jednou jsem Vás kontaktovala ohledně délky děložního čípku, tehdy bylo vše ještě v normách. Dnes jsem v týdnu 29+6, den hospitalizovaná pro čípek 16mm, nálevka tvaru “Y” a propustná na prst. Dle CTG mírné dení na děloze....
odpověď
Dobrý den, pokud by byl proveden test na fibronektin, řekl bych více,ale netuším,jaký test kolegové budou provádět,.Bez doupřesňujícího testu obecně nelze dělat podrobnější závěry.
17. 5. 2020
otázka
Dobrý den, jsem na začátku 3. trimestru těhotenství a propadlo mi očkování proti tetanu. Moje praktická lékařka mi nabídla očkování vakcínou Boostrix (černý kašel, tetanus, záškrt) v období od 28.-36. tt. Chtěla bych Vás požádat o názor na toto...
odpověď
Dobrý den,toto očkování o.k.,po celé těhotenství
17. 5. 2020
otázka
Dobrý den, ráda bych se zeptala na možnost zvolení neinvazivního Trisomy testu za úplatu namísto doporučeného odběru choriových kluků. Dnes jsem byla na I. screeningu na jehož základě mi byl odběr doporučen. Výsledky: ultrazvuk - srdeční frekvence...
odpověď
Dobrý den,složité, nejde jen o Downův syndrom,ale pokud byste absolvovala NIPT, budete mít 98-99% šanci,že pokud při jeho negativním výsledku dítě zdravé.
15. 5. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, mám prosbu. Aktuálně jsem 30tt a plod je již od 21tt stále v poloze koncem pánevním s nataženými nohami před obličejem. Je to normální? Pohyby cítím, i když nijak výrazně, ale mám obavu, jestli je plod v pořádku, když polohu...
odpověď
Dobrý den, poloha se může měnit až do 37 g.t., genitální opary si vyžadují celkové přeléčení antivirotiky v graviditě a od 37 g.t. 3x denně profylaxi až do porodu, s pozdravem A.P.