VBAC s "tenkou" jizvou

8. 6. 2018
otázka

Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně druhého porodu císařským řezem. První porod byl ukončen akutní sekcí v roce 2013 . Jednalo se o porod vyvolávaný (ve 40+3), tzn. zbytečně brzy, bez důvodu. Porod byl od začátku do konce plný zásahů a skončil akutní sekcí po 14 hodinách (protože jsem si o ni sama řekla). Nyní mě to čeká podruhé. Celou dobu se připravuji na co možná nejpřirozenější porod, poučena ze svých předchozích chyb. Bylo mi však řečeno, že moje jizva má pouze cca 2 mm. Já o ní ale celé těhotentsví vůbec nevím, ani teď ve 37 tt. Plánovaný SC má proběhnout 15. 6., tedy ve 39 tt. Myslíte si, že je opravdu nutné druhou sekci pouze z těchto důvodů podstupovat, navíc ještě takhle brzy? Není možné se o VBAC alespoň pokusit? Dítě není zatím nijak veliké, odpovídá "tabulkám." Žádný jiný důvod k sekci není. Děkuji za Váš názor.

odpověď

Dobrý den,to je těžké posoudit. Předvídat "dokonale" riziko ruptury dělohy je prakticky nemožné,jen víme obecně,že ženy se ztenčelou/bolestivou jizvou a/nebo bolestmi v jizvě mají riziko ruptury vyšší než ty bez uvedených parametrů. Protože jsem bohužel i v nechtěné pozici soudního znalce a zrovna nedávno jsem posuzoval takový případ, rovnou řeknu,že pokud se rizikové jevy vyskytují, za nás cís.řez doporučujeme. Pokud ne, i tak ruptura vyloučena není,jen ji musí těhotná vzít na vědomí . Rozhodnutí je na Vás, nikdo by Vás neměl nikam nutit,ale musíte vzít na sebe díl odpovědnosti, jinak se nedá vymyslet lépe.

 

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 23711
Další dotazy
24. 6. 2018
otázka
Vážený pane doktore, v mém 15.-17. týdnu těhotenství máme naplánovanou dovolenou do Kanady, tedy dlouhý let letadlem. Těhotenství je po IVF z důvodu neprůchodnosti vejcovodů, a probíhá zcela bez komplikací. Nyní jsem ve 12. TT a byla mi zjištěna...
odpověď
Dobrý den,nejsou mé názory, jak zde píšu....jen tlumočím ty, které přijímají informovaná odborná veřenost jako nejracionálnější a nejrelevantnější.Anémie nevadí.
24. 6. 2018
otázka
Dobrý den vážený pane doktore, mám za sebou 2 předčasné porody. První 32+3 PROM, začala mi nenápadně kapat voda, zhoršovalo se to, až se během 3 týdnů rozjel porod. Dítě "jen" známky nedonošenosti, u mne asymptomatická uraplasmata. Druhý porod 33+4...
odpověď
Dobrý den,koukněte ,prosím,na tuto odpověď http://www.porodnice.cz/poradny/ureaplasma-urealyticum-ogtt.  Mikrobi sami o sobě nic nezmůžou....ale lze upravit reakci matky na těhotenství = progesteron 2x100 mg tbl vag. od začátku  do 36....
24. 6. 2018
otázka
Milý pane doktore, před rokem v den slunovratu, svátku hudby a po nelehkých křehkých 34. týdnech jsme díky Vám v 9:42 uvěřili, že zázraky se dějí - Matěj dnes slaví první rok :-) Na ty "své narozeniny v termínu" si ještě chvilku počká, oslav není...
odpověď
Dobrý den,jéjej,díky,že si vzpomenete :-)
24. 6. 2018
otázka
Dobry den pane doktore, jsem ve 28tt, tvrdne mi casto bricho (stejne tak mi tvrdlo i u prvniho tehotenstvi, porodila jsem nakonec ve 38tt). Doktorka mi dnes predepsala Duphaston 4tbl za den udajne na utlumeni tech kontrakci. Cipek kontroluje pouze...
odpověď
Dobrý den,progesteron jen u žen s anamnézou předč.porodu a/nebo zkrácení hrdla pod 25 mm dle UZ.
24. 6. 2018
otázka
Dobrý den úplně nevím koho se na to zeptat ale já mám krev Rh negativní můj přítel je ale pozitivní mám za sebou několik samovolnych potratu a jeden porod ve 24 týdnu bouzel holčička nepřežila po posledním potratu jsem nedostala injekci globulinu...
odpověď
Dobrý den,nesoulad mezi krevními skupinami URČITĚ potrat nezpůsobí,ale aplikace anti-D protilátek je u Rh-neg. žen s výhodou, snižuje riziko anémie u dítěte v následném těh. 
24. 6. 2018
otázka
Milý pane doktore, jsem na začátku 11 týdne tehotenstvi. Udělal se mi opar na rtu velké puchyrky přes spodní ret, naposledy jsem měla opar na rtu cca před 2 lety. Co mohu používat? Zovirax duo je prý nevhodný - uvedeno v letáku, koupila jsem si...
odpověď
Dobrý den,Zovirax je o.k., příbalový leták neobsahuje relevantní info
21. 6. 2018
otázka
Dobrý den.Jsem cca v 5 týdnu těhotenství a trápí mě křížové bolesti zad menstruačního charakteru.Mívám takové bolesti í při klasické menstruaci,při prvním těhotenství a i u porodu jsem je měla.Zajímalo by mě čím je to způsobeno,zda je to běžné a kdy...
odpověď
Dobrý den, ano velmi asto to souvisí s větším překrvením malé pánve a uložením dělohy, hezký den A.Pašková
21. 6. 2018
otázka
Dobry den, vcera jsem byla na prvotrimestralni screening. Ultrazvuk dle doktora dopadl dobre, NT=2mm a nosni kustka pritomna. Jen kvuli horsi viditelnosti jsem objednana jeste na jedno ultrazvukove vysetreni za mesic. Pri kontrole krve, rekl, ze tam...
odpověď
Dobrý den, ano výsledke je v šedé zóně, pokud je proveden na certifikovaném pracovišti, pak se většinou již nekombinuje s triple testem, který je ještě více nepřesný. Můžete zvážit neinvazivní genetický test s přesností 99%, který Vám nabízejí za...
21. 6. 2018
otázka
Dobrý den paní doktorko. Jaké jsou, prosím, příčiny asynklitismu (kdy při vyšetření nahmatáme ucho plodu). Druhý porod mi byl kvuli asynklitismu ukončen sekci. Miminko mělo hlavu spíše menší a velikost pánve mam ok.
odpověď
Dobrý den, je to špatným naléháním plodu, někdy velkým množstvím plododvé vody, nebo velkým prostorem v děloze, kdy hlavička nemá tendenci ke vstupu do pánve, někdy i malým plodem, A.Pašková
21. 6. 2018
otázka
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na komplikace při čtvrtém těhotenství. Mám za sebou tři úspěšná těhotenství, která však nebyla úplně bez komplikací. U prvního těhotenství začali problémy v 37. týdnu těhotenství - vysoký krevní tlak, který nešlo...
odpověď
Dobrý den, velmi praděpodobně se situace může opakovat, jako komplikace může být opět vysoký krevní tlak, preeklampsie event porucha růstu plodu A.P.