VBAC s "tenkou" jizvou

8. 6. 2018
otázka

Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně druhého porodu císařským řezem. První porod byl ukončen akutní sekcí v roce 2013 . Jednalo se o porod vyvolávaný (ve 40+3), tzn. zbytečně brzy, bez důvodu. Porod byl od začátku do konce plný zásahů a skončil akutní sekcí po 14 hodinách (protože jsem si o ni sama řekla). Nyní mě to čeká podruhé. Celou dobu se připravuji na co možná nejpřirozenější porod, poučena ze svých předchozích chyb. Bylo mi však řečeno, že moje jizva má pouze cca 2 mm. Já o ní ale celé těhotentsví vůbec nevím, ani teď ve 37 tt. Plánovaný SC má proběhnout 15. 6., tedy ve 39 tt. Myslíte si, že je opravdu nutné druhou sekci pouze z těchto důvodů podstupovat, navíc ještě takhle brzy? Není možné se o VBAC alespoň pokusit? Dítě není zatím nijak veliké, odpovídá "tabulkám." Žádný jiný důvod k sekci není. Děkuji za Váš názor.

odpověď

Dobrý den,to je těžké posoudit. Předvídat "dokonale" riziko ruptury dělohy je prakticky nemožné,jen víme obecně,že ženy se ztenčelou/bolestivou jizvou a/nebo bolestmi v jizvě mají riziko ruptury vyšší než ty bez uvedených parametrů. Protože jsem bohužel i v nechtěné pozici soudního znalce a zrovna nedávno jsem posuzoval takový případ, rovnou řeknu,že pokud se rizikové jevy vyskytují, za nás cís.řez doporučujeme. Pokud ne, i tak ruptura vyloučena není,jen ji musí těhotná vzít na vědomí . Rozhodnutí je na Vás, nikdo by Vás neměl nikam nutit,ale musíte vzít na sebe díl odpovědnosti, jinak se nedá vymyslet lépe.

 

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24088
Další dotazy
18. 2. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore, Začátkem léta 2018 jsem měla velké klíště (odstraněné do cca 4hod), žádné typické příznaky ani zbarvení, jen místo přisátí mě asi měsíca půl svědělo.. nijak jsem to neřešila. V září mi z krve zjistili vysoké hladiny aktivních...
odpověď
Dobrý den, ano, doporučení lékaře z infekčního oddělení  je jistě správné, není potřeba odkládat IVF, AP
18. 2. 2019
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na užívání Vigantolu v těhotenství. Užívám ho 21 kapek 1x týdně dlouhodobě (roky) pro nízkou hladinu vitamínu D. Hladinu jsem měla na dolní hranici normy, nyní jsem na začatku těhotenstvi a hladina klesla vyrazněji...
odpověď
Dobrý den, určitě pokračujte v zavedeném užívání i v kombinaci s těhot,vitaminy, vitamin D je pro těhotentsví velmi důležitý, hezký den AP
18. 2. 2019
otázka
Dobrý den, jsem v 15 tt. Pracuji a budu pracovat i nadále venku v rukavicích s HG přípravkem (odstraňování zbytku cementu). Tento přípravek obsahuje chlorovodík a tyto nebezpečné chemické látky a směsi: H314 - způsobuje těžké poleptání kůže a...
odpověď
Dobrý den, v graviditě je vhodné omezit jakýkoliv kontakt s chemickými látkami,  určitě to není vhodné pokud je to denně, s pozdravem A. Pašková
15. 2. 2019
otázka
Dobrý den, jsem v 25 tt a včera jsem se rozhodla pro velký úklid domácnosti. Max. 15 minut jsem pracovala na uzavřené toaletě bez možnosti větrat se desinfečním prostředkem Sanytol bez chlóru, a následně se také max. 15 minut pokoušela ručně vyprat...
odpověď
Dobrý den, nemyslím si , že krátkodobá expozice chemikáliím by ublížila miminku, nicméně je lepší tyto činnosti v graviditě neprovádět, A.Pašková
15. 2. 2019
otázka
Dobrý den, ráda bych se zeptala. Včera mě bolelo břicho, pravděpodobně jsem to přehnala den předtím s večeří =) následně jsem se bouchla do břicha (nebyla to velká rána, dávala jsem misku do auta a při otoční jsem do auta narazila, oblou stranou...
odpověď
Dobrý den, pokud jste neupadla na břicho, neutrpěla prudký náraz do břicha, je riziko odloučení placenty nebo ohrožení plodu minimální, s pozdravem A.Pašková
15. 2. 2019
otázka
Dobry den, je mi 27, jsem ve 25tt a v nedeli by sme meli letet na dovolenou. Jednalo by se o kratsi let, cca 3 hodiny. Jediny problem za cele me tehotenstvi jsou bolesti v podbrisku. Rada bych se tedy zeptala, zda je v tomto pripade letani bezpecne...
odpověď
Dobrý den, Váš dotaz byl právě zodpovězen A.Pašková
15. 2. 2019
otázka
Dobry den, je mi 27, jsem ve 25tt a v nedeli by sme meli letet na dovolenou. Jednalo by se o kratsi let, cca 3 hodiny. Jediny problem za cele me tehotenstvi jsou bolesti v podbrisku. Rada bych se tedy zeptala, zda je v tomto pripade letani bezpecne...
odpověď
Dobrý den, létat v těhot .lze do 34 .týdne, po 28 g.t, pokud těhot. probíhá zcela nekomplikovaně a nejste riziková těhotná, některé letecké vyžadují potvrzení lékařem, s pozdravem AP
15. 2. 2019
otázka
Dobrý den, jsem v 9tt a v sobotu přítel vystrikal ložnici savem na plísně. Cely den se v místnosti vetralo, raději jsem tuto noc spala i v jiné místnosti. Druhy den bylo v ložnici savo stále cítit tak jsme vetrali a večer jsem již v místnosti spala...
odpověď
Dobrý den, pokud můžete, zdržujte se raději v jiné místnosti a opakovaně větrejte, AP
15. 2. 2019
otázka
Dobrý den chtěla bych se zeptat kolik musím zaplatit za sterilizaci čeká mě 4 sekce je mi vyčítáno že sem vůbec po čtvrté otěhotněla , ale prý se to už platí i když je to ze zdravotních duvodu
odpověď
Dobrý den, zdravotní indikace to určitě je, poplatek záleží na konkrétní nemocnici, s pozdravem AP
15. 2. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore,jsem tehotna ve 20tt a už 14dni krvacim a jsem v nemocnici.Nejvic mi teče krev,když jdu na záchod.Zacalo to hnědým výrokem,pak hlava krev,světla krev a krev s hlenem.Mela jsem CRP 100 dali mi antibiotika,hořčík a injekce na...
odpověď
Dobrý den, je třeba vyloučit předčasný odtok plodové vody a pokud jsou vysoké markry zánětu může se jednat o intraimaniální infekci/ infekce plodových obalů/ a pak to může spotnánně spustit konrakce a otevírání porodních cest, proto Vás tam drží a...