Vibria pred porodem - riziko pro dite

11. 12. 2017
otázka

Dobry den, prosim muze se pri porodu nakazit dite z pochvy kde jsou premnozena vibria (mobiluncus)? Jsem tesne pred porodem a nevim zda se stihnu prelecit metronidazolem. Jaka by pripadne byla rizika pro dite? Dekuji moc

odpověď

Dobrý den. Kromě jediného odborného článku v databázi pubmed, že uvedené osídlení může způsobit předčasný porod, se mi nepodařilo najít žádné špatné působení na plod nebo narozené dítě. Takže můžete být klidná.

MUDr. Martin Magner, Ph.D.


Počet odpovědí: 1840
Další dotazy
12. 9. 2019
otázka
Dobry den, pane doktore, prosím o radu. Můj 8. týdenní syn často po kojení cca 30 az 60 minut, zejména tedy v noci jakoby lapá po dechu (hyka) bud jen jednou nebo vícekrát za sebou. Nevim zda se jedná o problém s dechem či se mu jen vrací šťávy ze...
odpověď
Dobrý den. Je mi líto, ale tohle si nedovolím vyřešit po mailu. Zkuste to natočit na mobil a PLDD ukázat. Nemusí se jednat o nic závažného, podle Vašeho krátkého popisu se nejspíše jedná o reflux, o přepíjení nebo jejich kombinaci. Ale pokud to...
10. 9. 2019
otázka
Dobrý den, mám 5 měsíčního syna na UM Sunar AR a comfort. Bere probiotika Bio Gaia a stále máme problémy s prdikama a nemůže se mi sám vykakat. Vyprázdni se mi sám max 2 dny v měsíci. Jinak má bolení a pláče. Nevím si už rady a náš lékař říká že je...
odpověď
Dobrý den. První, co bych udělal - jestli kvůli refluxu nepotřebuje AR formuli, tak bych dával běžnou formuli. 5 měsíců už je celkem dost na koliky, ale těžko se mi odpovídá bez anamnézy a bližšího klinického vyšetření. Jestli odešla smolka déle než...
8. 9. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore, můj dotaz se týká jídelníčku mého 14měsíčního syna, od narození dávám Nutrilon,kojila jsem pouze jen asi první dva týdny. Od 4 měsíců jsme zavedli příkrmy (ve skleničce), bez problémů, postupně ovoce a ovocné přesnídávky. Od...
odpověď
Dobrý den. Důležité je, že miminko dobře prospívá a roste, a že kouše. Podle váhy a délky se rozhodně nezdá, že by strádal. Zkuste mu dávat piškoty když ne v jogurtu, tak alespoň v mléku častěji, aby kousal a žvýkal co nejčastěji. Vše je to hodně o...
8. 9. 2019
otázka
Dobrý den ještě jednou pane doktore, mám dotaz ohledně mé dcery. Za nedlouho jí bude 5 měsíců a ještě nebyla očkovaná. Minulá pediatrička nestihla malou naočkovat a pak jsme se z důvodů stěhování přehlásili jinam, kde nám pediatr řekl, že takhle...
odpověď
Dobrý den. Nechápu, proč pediatr nechce očkovat 5měsíční dítě, které dosud očkováno nebylo. Jestli to není výjimečný případ patřičně odůvodněný, a postupuje tak u většiny dětí, měl by praxi zavřít.  Četné studie prokázaly benefity očkování. Množství...
8. 9. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat na podávání pečiva pro svého ročního syna. Nyní má vpodstatě každý den pečivo-střídám rohlík a chleba,ale nejsem si jistá jestli nevadí,že má pořád toto pečivo.Všude čtu jak klasické rohlíky jsou nezdravé...
odpověď
Dobrý den. Dělejte, co uznáte za vhodné a netrapte se vším, co kde píšou. Rohlík a chléb jsou ještě pořád základem naší místní stravy a pro mimino naprosto v pořádku. Samozřejmě můžete obohatit o jakékoli jiné pečivo, ale nesmí být pro mimino příliš...
8. 9. 2019
otázka
Dobry den p. Dr., nedavno som s vami konzultovala liecbu boreliozy 3,5 rocnej dcery zinatom. Pediatricka nas poslala aj na infekcne kde sa vyjadrili, ze by zvolili liecbu makrolidmi. Uz som naozaj zmetena ktora liecba ma vyssiu sancu byt uspesna. A...
odpověď
Dobrý deň. Liečiť sa dá obidvomi atb, ale podľa cefuroxim (Zinnat) je skutočne jeden z liekov prvej voľby, takže neviem, čo viedlo infektológov k makrolidom, ktoré sú druhá voľba. K vyliečeniu vedú obidve liečby. Bez detailov sa nemožem bližšie...
8. 9. 2019
otázka
Dobrý den, pane doktore. Nedávno jsem byla s 3mesicnim synem na dětské chirurgii, kde mi ho trochu potrapili, tak jsem se ho pak snažila ukonejsit v náruči pohupovanim v kolenou, načež mě lékařka okrikla, ze to nesmím dělat a odkázala mě na internet...
odpověď
Dobrý den. Nevím, co se přesně dělo. Jemné pohupování samozřejmě nic nezpůsobí. Hrkání a skákání hlavičky o 10-20cm mi přijde dost děsivé, ale nechce se mi tomu úplně věřit, proto pevně věřím, že i manžela by napadlo, že to není úplně v pořádku....
8. 9. 2019
otázka
Dobrý den pane doktore Dnes jsem si všimla malého vřídků ze spodní strany prsu (nejspíš furunkl). Problém je v tom že kojím a nevím jestli můžu z tohoto prsa dceru kojit. Vřídek je ze spodní strany, takže dcera s ním přímo ústy do styku nepřichází....
odpověď
Dobrý den. Jestli se jedná o malý vřídek, kojení bych neomezoval. Riziko, že by dcerka z toho dostala jakoukouli infekci, je minimální. Když má maminka zánět prsů a bakterie jsou přímo v mateřském mléku, rovněž se doporučuje, aby maminka kojila dále...
8. 9. 2019
otázka
Dobrý den, prosím Vás proč musí být fontanela do dvou let uzavřena? Dceři se fontanela nechce pořád uzavírat. Má 17 měsíců a fontanelu asi 2,5x1,5. Hlavička roste normálně 48cm, vývoj odpovídá věku, normálně roste asi 1cm za měsíc . Vigantol dávám...
odpověď
Dobrý den. Je pravdo, že pozdější uzavírání fontanely tady v poradně řešíme opakovaně. U většiny dětí se uzavře do 18 měsíců, u některých dětí může přetrvávat do dvou let. Až po této době bych začal vyšetřovat, zejména metabolismus vápníku a štítnou...
3. 9. 2019
otázka
Dobry den, dcera bola nasadena liecba na boreliozu. Protilatky mala hranicne ale wb test potvrdil boreliu. Nasadeny zinat na 4 tyzdne 250mg den. Dcera ma 3,5 roka, je tato liecba dostatocne dlha? Atb vhodne? Je sanca ze sa z toho uplne dostane?...
odpověď
Dobrý deň. Liečba i dávkovanie je správne zvolené a mali by viesť k vyliečeniu.