vitamíny a minerály v těhotenství

27. 7. 2009
otázka
Vážený pane doktore, jsem ve 14. týdnu těhotenství a řeším užívání potavinových doplňků. Užívám zatím Basico od fi. Just, což jsou především minerály - hořčík, vápník, zinek, draslík, dále obsahuje železo, vlákninu, selen, mangan a inulin. Nyní řeším užívání dalšího produktu, což jsou kapsle s rybím olejem a obsahují také omega-3 mastné kyseliny, které jsou, jak jsem četla, důležité pro vývoj mozku miminka. Tabletky obsahují EPA a DHA (po 0,3 g), dále bílkoviny, sacharidy, tuky, selen, rybí olej (1,0 g) a přírodní beta-karoten (2,0 mg). Vím, že vitamín A se v těhotenství nesmí užívat, proto řeším, zda tento produkt právě kvůli betakarotenu užívat. Množství betakarotenu je 2,0 mg ve 2 kapslích (dávkování je 2 kapsle denně). Doporučil byste mi užívání tohoto produktu např. v dávkování 1 tableta denně nebo raději obden nebo vůbec? Všude se píše, že bezpečné množství betakarotenu nevadí, ale co je bezpečné množství se už nikde nepíše. Děkuji moc za odpověd. Draha
odpověď
Dobrý den,no,zcela upřímně, zbytečně zatěžujete tělo,zatím ŽÁDNÁ studie nepotvrdila,že by jakkoliv čemukoliv pomohlo,zabránilo atd. Jedinou výjimkou je kys.listová či její aktivní metabolit metafolin ( obsažený např. ve Femibionu ) , nicméně uvedené by vadit nemělo.
MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24944
Další dotazy
18. 6. 2021
otázka
Dobrý den ,pane doktore ,měla bych na Vás prosbu ohledně průkaznosti Amnisure testu .Od začátku těhotenství mám potíže s krvácením (v 8 týdnu 3 dny hospitalice pro hematom) , nyní jsem 25+4 ,ale celé těhotenství se potýkam se spinenim či slabším...
odpověď
Dobrý den, krvácení z  dělohy,kdy příčina ne první pohled vidět není,označujeme jako deciduální hemorrhagii. Ví ale cca jeden kolega ze 1000....Léčba není žádná,jen takto konstatujeme,že riziko porodu vyšší než nižší .Amnisure ukazuje dtto...
14. 6. 2021
otázka
Dobrý den, pane doktore. Protože jsem se dozvěděla,že se věnujete výzkumu těhotných pacientek s MBL deficitem,obracím se na Vás s dotazem. Jsem po dvou spontánních abortech v 6. a 9.tt,tenkrát zcela bez medikace,poté mi byla zjištěna mutace MTHFR...
odpověď
Dobýr den,Medrol za mě vysadit možné, ale miniheparin bych ponechal.Samozřejmě, neexistuje konsensus, tohle postavené na empirii a vzhledem k tomu,že MBL může/nemusí být spojena i rizikem předčasného porodu atd, pak u nás imunomodulaci miniheparinem...
6. 6. 2021
otázka
Dobrý den, Nevim jak přesně formulovat, je možné ze se mi povedlo otehotnet. Jak dlouho po početí můžu jit darovat krev? Jedna se mi o to, ze bych darovala krev 4 dny po početí, tak nevim jestli mam termin darování krve přeložit nez bude možné...
odpověď
Dobrý den 4 dny po možném početí, bych se nebála darovat krev. Ale později už si další odběr neplánujte. KM 
6. 6. 2021
otázka
Dobry den, rada bych Vas poprosila o konzultaci toxoplazmozy v tehotenstvi (2. trimestru). Byli jsme na dovolene v Chorvatsku a u vecere se mi o nohy zacala otirat neznama toulava kocka. Hned jsme ji s pritelem zahnali, do jidla nezasahla, ale...
odpověď
Dobrý den. Tímto způsobem bych se nákazy nebála.KM
29. 5. 2021
otázka
Dobrý den ,lze přibližně vypočítat termín početí ? Termín porodu 40+0 byl 29.6.20 Porod byl 39+5 27.6.20 Dekuji za odpověď
odpověď
Dobrý den, odečtěte od termínu porodu 29.6. 267 dní. s pozdravem Katka Meeganová
29. 5. 2021
otázka
Dobry den, mam dotaz ohledne mozneho prenosu listeriozy v tehotenstvi. Vcera jsme grilovali a meli jsme vakuovane veprove maso z obchodu, ktere jsme pak nalozili. Pritel ho pri grilovani daval na gril rukama, ktere si pak umyl jen vodou (ne mydlem)...
odpověď
Dobrý den, nemějte obavy. S pozdravem KM
21. 5. 2021
otázka
Dobrý den, ráda bych získala názor dalšího lékaře na svoji/naši situaci. Mám již od puberty zjištěny dvě dělohy + dva čípky, bez nějakých přepážek, pochva jedna. Žádné výraznější potíže, snad jen silnější menstruace v prvních dvou dnech a obvykle...
odpověď
Dobrý den, pokud snaha o kocnepci trvá déle než 6 měs a navíc je tam jedna těhot.ztráta a vývojová vada dělohy , zažádejte o doporučení do centra asistované reprodukce., AP
21. 5. 2021
otázka
Dobrý den, pane profesore, ráda bych se zeptala, zda existuje nějaké riziko pro plod, v případě, že jsem po dobu asi tří dnů užívala Aspirin 500 mg, a to bezprostředně po očkování Covid-19 vakcínou Pfizer. Následně jsem asi za dva dny otěhotněla....
odpověď
Dobrý den, ne , nevadí, AP
21. 5. 2021
otázka
Dobrý den, chci se zeptat ve 30tt jsem užívala čípky Macmiror na zánět a potom jsem se ještě doléčovala Borax. globulema. A ve 34tt mi dr dělala stěr na streptokoka a ten vyšel negativní. Myslíte že výsledek mohlo ovlivnit braní těch čípků?? Nebo je...
odpověď
Dobrý den, macmiror již neovlivnil, byl měsíc před stěrem, AP
21. 5. 2021
otázka
Dobrý den, od 17tt cítím pohyby - již z toho jsem poznala, že nožičky byly z mého pohledu vpravo. Od té samé doby stálé bolesti a tvrdnutí břicha veeelmi často - dráždivá děloha. Ve 20tt poloha plodu příčná, hlavička velmi nízko vlevo ( z mého...
odpověď
Dobrý den, do 30 g.t., může být poloha labilní, tedy proměnlivá, AP