Zadní poloha plodu

9. 11. 2019
otázka

Dobrý den, 38+2 jsem byla na posledním UTZ, miminku bylo vidět do obličeje. V hlavě jsem měla obrázek z těhotenské knihy (klasické polohy, kdy dítě kouká na matčina záda). Ptala jsem se, zda je v pořádku, že miminku je vidět do obličeje, prý ok, žádný problém, normálka. Řekla jsem si tedy, že se asi zrovna nějak podívalo, otočilo hlavu a dál to neřešila. Pak 41+1 přišel porod, hrůza. Praskla voda, dobu se nic nedělo, pak následovalo 21 hodin křížových kontrakcí, od začátku po třech minutách, oxytocin, tlačení na břicho, VEX, velká ztráta krve, nehojící se poranění, miminko mělo 51 cm a skoro 4100 g. Teprve posléze až 5 měsíců po porodu jsem se náhodou dozvěděla něco o posteriorní poloze, a back to back babies, neměla jsem páru o tom, že hlavou dolů nestačí. A ty zkušenosti prvorodiček jsou vesměs stejné napříč světem: Back pain, long labor, I was so tired...,without epidural no managable, ventouse, forceps, emergence ceasarean... nobody told me about it, why...? Zároveň jsem našla nějaké statistiky, kde je psáno, že 70 - 80 % porodů prvorodiček s tímto postavením na začátku porodu s nevstouplou hlavičkou končí takto nějak riskantně operativně. V zahraničí se ženám s privátním pojištěním - prvorodičkám doporučuje v této situaci po 38. týdnu císařský řez. Otázka zní, proč mi to nikdo neřekl a rodí se někde v ČR tyto děti plánovanou sekcí? Jsou ta procenta z Vaší praxe pravdivá? Dokonce i přímo porodnická literatura o tom píše jsem zjistila, že zadní postavené působí při porodu problémy, prvorodičkám zejména. Nějak nechápu smysl toho, proč se ty porody potom takhle vedou, proč se zkouší jestli náhodou nebude člověk patřit mezi ty dvě, tři šťastlivkyně z deseti a když to nejde, tak se pak na poslední chvíli ,,zachraňuje´´ kvůli ,,nepostupujícímu porodu, kefalopelvickému nepoměru, děti se tahají kleštěmi, vexem, atd.. Přijde mi to totiž jako totální hazard jak s dítětem, tak i s rodičkou. Chodím na terapii pánevního dna, potkala jsem tam již tři maminky, které měly klešťový porod, jako prvorodičky a světe div se, měly taky křížovké kontrakce. Náhoda? Nemyslím si. Četla jsem, že tendenci k posteriorní poloze mají hlavně děti větší, což se i u mě potvrdilo. A velké děti se rodí předpokládám hůře samy o sobě, natož ještě když musí místo 45 stupňů rotovat stupňů 135, což je trojnásobek. Normální porod bez komplikací je prý lepší než císařský řez a císařský řez je zase lepší než komplikovaný porod vaginální. A tak si tak říkám, co za tím stojí, co stojí za snahou porodit neporoditelné, když jsou tyhle prediktivní faktory předem známé? Peníze? Pojišťovny nechtějí císařské řezy proplácet? Nebo se snad kooperuje s tím, že při císaři se doporučují většinou jen 2 těhotenství, a tak se koná dobro, a zkouší se porodit i to, co porodit klasicky nejde v rámci nějaké divné snahy o to, aby rodička mohla mít po vaginálním porodu dětí více? I když si myslím, že po traumatických porodech dětí v zadním postavení se rodičky s děsem v očích zmůžou maximálně na jedno další dítě...Porodnost je dnes navíc 1,6 takže o čem to celé je..?.Četla jsem několik Vašich článků s působíte na mě velice sympaticky, tudíž věřím, že mi to dokážete objasnit. Protože já to opravdu nějak nechápu. I ve zprávě ze všech vyšetření mám jen PPHL, ale o přesné poloze ani slovo. Prosím o odpověď, zda byste nechal nějakou ženu, prvorodičku Vašemu srdci blízkou rodit posteriorní miminko klasickou cestou? Děkuji za upřímné odpovědi a moc zdravím.

odpověď

Dobrý den,chápu Vaši frustraci,ale pravé/levé zadní postavení má cca 2%  rodiček = fyziologie. Naprostá většina dětí se rodí přirozeně bez komplikací, byť porod trvá déle, to je pravda, část končí řezem pro nesprávný rotační sestup dítěte, část končí vaginálním operačním porodem pro abormální rotaci.S procenty, které uvádíte nesouhlasím, netuším,kde se vzala.... To jak řeší kolegové v zahraničí je jiná kapitola.... snaha vyjít vstříc privátní klientele je samostatná kapitola....něco jiného je vlastní velikost plodu, ta s sebou nese obecně větší riziko komplikací....Spíše než postavení plodu bych vypíchl vlastní velikost, zkušený porodník pečlivě posoudí u prvorodičky konkrétní situaci, každá těhotná je jiná, natož s velkým plodem.Rutinně se UZ nedělá ( pro astronomické chyby měření se neprovádí).Když ale vidím velké břicho, potvrdím velké dítě, posoudím vztah dítěte k pánvi  individuálně může být důvod, proč nakonec řez u prvorodičky doporučím....v rozhodování hraje roli ale prostě i X-faktor, tj. zkušenosti ,předjímání možného problematického porodu. Takže odpověď na poslední otázku, pokud by byly splněny podmínky pro vaginální porod, tj. nebyl by nepoměr mezi velikostí plodu a pánví,nebyly-li jiné důvody, určitě nechal rodit spontánně. 

MUDr. Michal Koucký


Počet odpovědí: 24746
Další dotazy
22. 7. 2020
otázka
Dobrý den, chtěla bych se poptat na hodnoty HCG, které mám nyní z krve. 16 den po ovulaci 742j a 18 den po ovulaci mám 1500j HCG. Doktor na UTZ stále nic nevidí a nemůže takto vyloučit mimodelozni, jelikož mě sem tam poboliva podbřišek a za delohou...
odpověď
Dobrý den, pokud nebude možné potvrdit graviditu i při hladine HCG 2000, je podezření na mimoděložní těhot., AP
22. 7. 2020
otázka
Dobrý den, chtěla bych se informovat, zda může mít negativní vliv na přirozený porod fakt, že jsem si asi před 12 lety zlomila kostrč tak, že je zlomený konec v nepřirozeném tvaru - mezi ním a kostrčí se vytvořila chrupavka (zlomený konec je...
odpověď
Dobrý den, může dojít během spont.porodu k opětovnému posunu nebo v krajném případě i fraktuře kostrče, musí posoudit porodník v porodnické ambulanci , kde budete rodit, AP
22. 7. 2020
otázka
Dobrý den, dnes jsem 35+0 a byla mi zjištěna těhotenská hepatopatie s těmito hodnotami (Bili-26,2 ; bili přímý 11, ALT 8,47, AST 4,65) jsou tyto hodnoty pro miminko ohrožující nebo je nutná hospitalizace? Děkuji za odpověď
odpověď
Dobrý den, záleží na dalších krevních testech a hladině žlučových kyselin a vášho klinického stavu , AP
22. 7. 2020
otázka
Dobrý den pane doktore, prosim o radu zda doporucujete přerušení těhotenství. Menzes pravidelné, posledni 2.6.2020. Dne 19.6. jsem se nehorazne opila druhy den kocovina, zvracení, jeden ibalgin. Od 22. jsma travili dovolenou na jižní moravě - uz...
odpověď
Dobrý den, ne, AP
22. 7. 2020
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, tchýně má pasovy opar na obličeji , červený flek se ji udělal včera. V kontaktu jsme byly jen venku a minimálně. Otázka zní jsem v 35tt jestli můžu být nějak ohrožena nebo miminko a pasovy opar dostat? Nestovice...
odpověď
Dobrý den, pásový opar je reaktivace viru, proto se nelze nakazit, v graviditě i případný výsev herpesu nevadí, AP
22. 7. 2020
otázka
Dobrý den. Jdu za vámi s dotazem. Všechno se odvíjí od mé malé. Ta je už pět týdnů nemocná (kašel, rýma, nic víc) ale stále se jí to vracelo a nedalo mi šli jsme na výtěr. Tak jí našli pneumokoka mnohočetne. Problém je že tři týdny jsem nemocná s ní...
odpověď
Dobrý den, pokud nemáte zvýšené markry zánětu, infekce dýchacích cest není nutno přeléčit antibiotiky, ale lze tlumit dráždivý kašel, jsou léky bezpečné i v prvním trimestru gravidity, s pozdravem AP
22. 7. 2020
otázka
Dobry den, Mam dotaz, dnes jsem byla u svy doktorky. Jsem 37+0tt a bylo mi oznameno, ze mi starne placenta. Zkontrolovala mi prutoky (0,84) rikala, ze je to dobry, vody mam pry taky akorat. Mala v brisku je akcni, cs mam hodnotu 3. Ale furt me...
odpověď
Dobr den, při normání váze  plodu a průtocích v pupečníku, není důvod k obavám, AP
22. 7. 2020
otázka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je rizikové létání ve 23 týdnu těhotenství. V těhotenství žádné potíže nemám, jen jsem slyšela něco o možném předčasném odtoku plodové vody během vzlétání, tak mě to vyděsilo. Je zde velké riziko, že během letu...
odpověď
Dobrý den, není důkaz o škodlivosti létání v graviditě, AP
22. 7. 2020
otázka
Dobrý den, pane doktore. Čekám své páté dítě, termín porodu mám až v lednu, nicméně vzhledem k vývoji situace kolem Covid-19 si nedělám iluze, že v lednu bude "lépe", a tudíž řeším své obavy již teď. Předpokládám, že nyní stále platí, že se v...
odpověď
Dobrý den, nyní je to předčasní řešit, vše lze domluvit aktuálně dle situace, přímo v porodnici, AP
22. 7. 2020
otázka
Dobry den, byla jsem na ultrazvuku 7+1 tydne po posledni mestruaci a 5+1 tydne po uspesnem KET 5-denniho embrya v ramci stimulovaneho cyklu Estrofemem. Gestacni a zloutkovy vacek jsou v norme bez patologii, CRL 3.9 mm, srdecni akce jasne viditelna,...
odpověď
Dobrý den, podle rychlostí tepové frekvence embrya v časné graviditě nelze stanovit prognozu, důležitá bude ultrazvuková kontrola, AP