Tabulka obsahu sacharidů základních potravin

Tabulka obsahu sacharidů základních potravin - obrázek
Tabulka obsahu sacharidů základních potravin - obrázek

Příklad přepočtu:

K obědu máte brambory, maso a listový salát. Sacharidy, které je nutné počítat, jsou v tomto případě obsažené pouze v bramborách. Ve 100 g vařených brambor je 14,8 g sacharidů a k obědu byste neměla překročit příjem 60 g sacharidů, tedy 100 × 60/14,8 = cca 400 g vařených brambor. Pokud bude místo brambor rýže, pak si jí můžete naložit maximálně 200 g (100 × 60/27,6). Bude-li k bramborám řízek, je nutné část brambor ubrat, protože sacharidy jsou také v trojobalu.

Jiný, složitější příklad:

K obědu máte kuřecí vývar s nudlemi, kuřecí maso s rýží a grilovanou zeleninou. Porce polévky (cca 150 ml) má cca 10 g sacharidů (předpokládáme, že jde o vývar, ve kterém plavou nudle, ne kopec nudlí zalitý trochou vývaru – v tom případě by bylo nutné nudle zvážit a připočítat). 100 g vařené rýže má zaokrouhleně 30 g sacharidů. Maso je bez omezení, nemá sacharidy. Zbývá tedy ješ- tě 20 g sacharidů na grilovanou zeleninu. Záleží, jaká bude. Cuketa nemá skoro žádné sacharidy, zatímco barevná zelenina (mrkev, papriky, cibule, lilek) má do 10 g sacha- ridů ve 100 g. Grilováním se ale část vody odpaří, počítejme tedy raději 15 g sachari- dů ve 100 g. Můžete si tedy odvážit cca 130 g grilované barevné zeleniny (výpočet je 100 × 20/15).

Podrobnější údaje o obsahu sacharidů v potravinách najdete např. na http://www.kaloricke-tabulky.cz

100 g potraviny Sach. (g) 100 g potraviny Sach. (g)
Zelenina: Přílohy:
cibule 9,6 knackebrot 13,3
žampiony 4,8 racio chlebíčky rýžové 82
červená řepa 10,6 brambory vařené 14,8
česnek 26,9 rýže bílá vařená 27,6
dýně 9 rýže natural vařená 27,3
fazolky 7,1 těstoviny vaječné vařené 28
hrášek 13,3 těstoviny bezvaječné 72
kapusta hlávková 6,7 knedlík houskový 51
kapusta růžičková 7,6 knedlík bramborový 37
křen 22,4 chléb pšeničný bílý 48,8
kukuřice 18,8 chléb pšeničný celozrnný 41,4
květák, brokolice 4,4 chléb žitný 46,3
lilek 8,2 bageta 55,4
mrkev 9,6 bílý rohlík, houska 51,2
paprika červená, žlutá, oranžová 5,2 veka 60
patizony 10,2 luštěniny vařené 16
zelí bílé hlávkové 4,5 čočka nevařená 59,2
zelí bílé kysané 3,9 fazole nevařené 59,8
zelí červené hlávkové 6,1 hrách nevařený 61,5
pór 8,6 Mléčné výrobky:
rajčata 4,4 mléko plnotučné - 100 ml 4,6
špenát 4,1 mléko polotučné - 100 ml 4,7
ředkvičky, řapíkatý celer 3,7 acidofilní mléko - 100 ml 4
sójové výhonky (mungo) 4,7 kefír - 100 ml 3,7
Ovoce (dužina bez slupky): smetana ke šlehání - 100 ml 3,2
ananas 10,1 bílý jogurt 5,9
angrešt, citrony, mandarinky 10,6 tvaroh nízkotučný, zakys. smetana 4,4
banány 23 tvaroh tučný 3,3
borůvky, jablka, třešně 14,7 tvaroh tvrdý 1,5
broskve, višně 12,5 balkánský sýr, lučina, mozzarella 1
brusinky, rybíz červený, meruňky 13,7 cottage 4
grapefruity, slívy, kiwi, pomelo 9,6 bryndza, Tartare 1,6
hrozny 18,2 žervé, Veselá kráva 5
hrušky, mango, švestky, rybíz černý 16,2 eidam 30% t. v suš., hermelín, niva 1,4
jahody, nektarinky 8,8 eidam 45% t. v suš., gouda, madeland 1
maliny, ostružiny, pomeranče 11,6 ementál, apetito 2,3
meloun červený 5 oštiepok 3,3
meloun žlutý 6,5 pomazánkové máslo 6,2
Ořechy: Ostatní:
kešu 27 ovesné vločky 59,8
kokos strouhaný, pistácie 17,5 polenta 75
lískové ořechy 10,9 solamyl (bramborový škrob) 80
mandle 19 mouka pšeničná bílá 70,7
vlašské ořechy, pekan 14,6 mouka pšeničná celozrnná 61
arašídy 4,7 krupice pšeničná 73
  mouka žitná 67,8
  jáhly 68,2
  pohanka  60
  strouhanka  79
  rajský protlak 23,3
  houby sušené 41,1
  hovězí játra 4,5

 

Pohybová aktivita

Přiměřená pohybová aktivita má příznivý vliv na průběh těhotenství a pomáhá snižovat hladinu krevního cukru. V těhotenství je vhodná zejména chůze (alespoň 30 minut denně), ale také různá speciální cvičení pro  těhotné a plavání.

 

Autor: prof. MUDr. A. Pařízek, CSc.
Kniha o těhotenství, porodu a dítěti, Galén, Praha 2015