Austrálie odebrala ministru zdravotnictví rozhodování o pilulce

__ADV__CANBERRA - Australský parlament velkou většinou přijal zákon, kterým odebírá rozhodovací pravomoc o uvedení potratové pilulky na trh z rukou ministerstva zdravotnictví a přiděluje ji úřadu pro schvalování léků TGA.

Poslanci tak "vyřadili ze hry" ministra Tonyho Abbotta, který jako věřící katolík odmítal pustit potratovou pilulku do užívání a opakovaně varoval před možnou "epidemií" tohoto druhu ukončení těhotenství.

Jde o pilulku pro chemické ukončení těhotenství v jeho velmi raném stadiu. Účinnou látkou je v ní mifepristone, pilulka je ale známá spíše pod označením RU-486. V roce 1996 parlament odhlasoval, že o RU-486 bude místo TGA rozhodovat ministr zdravotnictví.

Od roku 2003 drží tento post Tony Abbot, který je jako katolík proti jakékoli formě potratů a odmítal pilulku schválit k užívání.

Minulý týden prošel zákon o převodu rozhodovací pravomoci na TGA v australském Senátu poměrem hlasů 45:28. Dnešní hlasování Poslanecké sněmovny ve stejném smyslu bylo tak jednoznačné, že hlasy ani nebyly sčítány, napsala agentura AP.

"Je to vítězství pro australské ženy a jejich rodiny a také pro Poslaneckou sněmovnu," prohlásila senátorka Lyn Allisonová, jedna z autorek návrhu zákona.

"Jsem šťastná, že rozum zvítězil nad výmysly. TGA je rozhodně kvalifikovanější pro rozhodování, zda je RU-486 bezpečná," dodala.

V parlamentní debatě o RU-486 padaly z obou stran velmi emocionální argumenty napříč politickým spektrem. Řada poslanců i poslankyň přitom vyprávěla o svých osobních zkušenostech s potraty. Také Allisonová se dostala do titulků médií, když veřejně přiznala, že měla potrat. "Podle odhadů měla každá třetí Australanka potrat, a já jsem jednou z nich," prohlásila na půdě Senátu.



Ještě emocionálnější příběh vyprávěl ministr státního pokladu Peter Costello, jeden z nejstarších členů nynější vlády. Před 18 lety musel rozhodovat, zda dá souhlas s ukončením těhotenství své manželky, která ležela v bezvědomí v nemocnici.

Nakonec rozhodl proti potratu, zdůraznil však, jak důležité pro něj bylo, že měl možnost rozhodnout se a že mu zákon jedno z řešení nepřikazoval. "Díky Bohu, manželka i dítě přežily," dodal.

Australský parlament si před rozhodnutím vyžádal právní názory advokátských sdužení, obdržel i stanoviska soukromých osob a dokonce i názory odborníků ze zahraničí, hlavně z USA.



zdroj: ČTK

Témata: