Rady venkovského lékaře - Bolí mě celý člověk

Rady venkovského lékaře - Bolí mě celý člověk - obrázek
Rady venkovského lékaře - Bolí mě celý člověk - obrázek

To je dobře. Když bolí celý člověk, jen málokdy jde o něco vážného. Snad je s výjimkou nějaké ošklivé chřipky. Celý člověk nás bolí, když jsme unaveni nějakou zdravou prací rukama. Daleko horší je, bolí-li nás celý člověk proto, že jsme upadli někam cestou z hospody, když nám nějaký opilec přišlápl ruku. Ale ani tento případ nebývá příliš nebezpečný, výsledkem bývá pár modřin a výčitek svědomí, protože opilce pánbůh nějak ochraňuje, ale musí chodit pěšky. Za volantem je tomu jinak.

Horší  než bolest celého člověka bývá bolest, která je někde usazena a tam hlodá a dloube a tak všelijak… Zlá je bolest, která budí v noci, to bude asi něco vážného. Ale bolest nemusí být vždycky zlá. Je to doktorův pomocník, signál – pozor, něco není v pořádku. Zvlášť je-li to bolest, kterou objevíte při vyšetření sami, nějakým hmatem, stiskem nebo poklepem. Bolest je známkou zánětu, dráždění nervových zakončení stiskem nebo tlakem. Někdy je bolest známkou špatného prokrvení místa, odkud bolest vychází.

Simulant?

Občas udává bolesti někdo, kdo je nemá. Simuluje. Jak na něj? Poznáme ho podle chování, například koho něco opravdu hodně bolí, tak nenaříká, většinou tiše trpí. Bolest často přímo vidíme. Kdo simuluje, tak vyskočí na vyšetřovací stůl a hned si lehne na záda. Ten, koho opravdu něco bolí, při stisku bolestivého bodu zavře oči, simulant je vytřeští… Takže simulanti – teď víte jak na to! Ale pozor, my Vás stejně dostaneme.

Nicméně, jak vidno z velkého V, si Vás vážíme. Moudrý doktor se na simulanta nezlobí. Jde vlastně o jakési zpestření práce. Ten člověk vlastně trénuje vaši zkušenost, zdravý rozum a znalosti. Navíc, když ho včas odhalíte, můžete s ním užít i dost legrace. Přijde človíček, elegantní to švihák, drží se za záda a naříká. Přitom ovšem pomrkává donchuánsko po naší hezké sestřičce. Ta už má trénink, takže jí něco vypadne před elegánem z ruky. Ten se pochopitelně ve snaze o kontaktáž, jak to označil klasik Kundera, ihned rychle a dvorně ohne a galantně podává věc sestřičce. A máme ho! Jindy vás simulant potěší krásnými historkami, které mají ilustrovat, proč, kde, při čem a po čem ho či ono bolí.

Porodní Bolest

Některá bolest je ale přímo očistná, životodárná. Jsou to bolesti porodní. Nebo spíše byly? Medicína už dokáže ženu bolestí při porodu zbavit. Nějak nevím, je-li to dobře. Ale už jsem se naučil moc se neplést do věcí kolem porodů, potratů a vůbec ženských obtíží. Radit by měly asi ženy ženám, my mužští bychom do toho neměli moc kecat,když to sami nemůžeme zkusit na vlastní kůži.

Bolest nebolest

Někdy přichází člověk s bolestí, kterou nemá, a přece ho trápí. Má nějaké trable, s nimž si neví rady, a promítá je navenek jako bolest někde v těle. Tady je potřeba pomoci, to není simulant. Je to starý problém. V kolika staletých lidových písničkách někoho „… bolelo srdce“. Léta mě naučila, že nejtěžší je zbavit člověka obtíží, které vlastně nemá, a přece jimi trpí. A což takhle něco pořádného o rukama udělat? Štípání dříví se nabízí. Moc se osvědčilo jako lék na trápení duše, vztek na svět nebo na tu, která nám ublížila. Když se této činnosti budete věnovat několik hodin, tak vás jistě druhý den bude bolet celý člověk, ale možná už ne zlomené srdce nebo zkormoucená mysl.

Neříkal jsem na začátku, že to není tak hrozné, když nás občas bolí celý člověk?

 

 

Zdroj: Doc. MUDr. Ivan Novák, CSc. - Rady venkovského lékaře