Finsko a porody v sauně

Finsko a porody v sauně - obrázek
Finsko a porody v sauně - obrázek

Sauna neodmyslitelně patří k finské kultuře a po staletí byla místem, kde se rodil nový život. Tato tradice byla udržována až do druhé světové války. Dnes už porody v sauně patří ve Finsku k historii, přesto byste stále ještě našli Finy, kteří přišli na svět právě tam.  
 
Důvodů, proč Finky své děti přiváděly na svět v sauně, bylo hned několik. Nejenže sauna byla v dávných dobách pro Finy místem posvátných rituálů, ale také měla pro porody několik praktických výhod. Saunu měl – a to platí pořád – každý dům. Stávala spolu s místností k odpočinku většinou odděleně od obytných a hospodářských budov, takže budoucí maminka měla nejen klid a soukromí, ale byla i stranou od mužů, protože dříve byly porody ve Finsku čistě ženskou záležitostí.
 
saunaDíky vysokým teplotám byla sauna také nejčistším místem domu nebo farmy a nebyl problém v ní za krátkou chvíli ohřát vodu. Horká voda nebyla zamýšlena ani tak k umytí budoucí maminky, ale spíš jako prostředek ke zmírnění bolestí. Přestože každá sauna má lavice, rodilo se na zemi pokryté rohoží a u každého porodu asistovala porodní bába. Ta také miminko po narození rituálně umyla a věřilo se, že první koupel určí základní charakterové vlastnosti dítěte. 
 
Pokud bychom se vrátili hodně do historie, pak maminky s novorozeným miminkem zůstávaly v sauně ještě minimálně týden po porodu. Teprve potom přicházela slavnostně maminka s dítětem do domu, kde ho poprvé viděl i tatínek. Dítě tehdy dostávalo jméno od nejstaršího člena rodiny – často podle toho, jak vypadalo nebo jaké bylo. 
 
Za posledních šedesát let se přístup k porodům ve Finsku zásadně změnil. Porody doma nebo v sauně už jsou výjiměčné, protože děti se rodí v porodnicích. Také vymizelo nahlížení na porod jako na ženskou záležitost. Těhotenství a narození dítěte je chápáno jako věc dvou lidí – ženy a muže. Dnes je zcela běžné, že budoucí tatínek je nejen u porodu, ale chodí spolu s těhotnou maminkou na všechny kontroly do poradny i na lékařské prohlídky. Všude jsou nachystány dvě židle, všude jsou spolu s budoucími maminkami i budoucí tatínkové. 
 
A co se nezměnilo? Fini mají rádi klid a soukromí, proto i v porodnicích každá maminka rodí v samostatném pokoji a většina Finů pojmenovává své dítě až několik dnů nebo týdnů po narození, aby vybrali správné jméno podle povahy nebo podoby miminka. 
 
 
Hanka Žižková
Knihy o těhotenství, porodu a dítěti, Galén, Praha 2015