Rady venkovského lékaře - VODA

Rady venkovského lékaře - VODA - obrázek
Rady venkovského lékaře - VODA - obrázek

Voda je nezbytnou podmínkou života na této planetě. Musím zklamat i ty jedince, kteří tvrdí, že vodu nepotřebují, protože se nemyjí a vodu nepijí. I pro ně je voda nezbytnou součástí života, protože jejich tělo obsahuje kolem šedesáti procent tekutin, kde voda je rozpustidlem pro ostatní látky. Voda nesmí tělu chybět. 

Jestliže během několika hodin poklesne množství vody v těle o pět procent tělesné váhy, objevují se známky odvodnění organismu. Čím je dítě menší, tím rychleji odvodnění nastává. Jestliže nejsou ztracené tekutiny doplňovány, hrozí člověku šok, kdy orgány trpí nedostatečnou dodávkou kyslíku. U starých lidí je zase nebezpečí odvodnění zvýšeno tím, že mohou mít oslabený pocit žízně a tekutiny patřičně nedoplňují přirozenou cestou, pitím.

Léto je čas, kdy nám mohou tekutiny chybět. Ztrácíme je pocením, zvýšeným odpařováním z kůže. Znečištěná voda, v níž se koupeme nebo kterou pijeme, může obsahovat choroboplodné zárodky, které udělají v našem zažívacím traktu pěknou paseku. Pozor také na samozvané prodavače různých zmrzlin a hamburgrů. Osvědčuje se podívat se prodávajícím na čistotu rukou, krku a oblečení. Také rychlé nakouknutí do zákulisí stánku již může varovat. Jinak stejně jako po požití závadné vody začne průjem a zvracení. Tekutina se z těla šmahem ztrácí.

Léky nepomáhají. Pomůže zase jen voda. Ne však čistá voda, ale voda, která obsahuje soli. Jsou to buď minerálky, nebo roztok vytvořený ze směsi solí, které si povezete na dovolenu s sebou, rozvážené malých sáčcích, a vytvoříte si vlastně minerálku sami jejich rozpuštěním v zaručeně nezávadné vodě. Čaj ani limonády nejsou pro úhradu ztracených tekuti vhodné. Tekutiny začneme podávat studené, při zvracení dokonce ledové, a to v malém množství, po lžičkách. Když je nemocný snáší, dávky opatrně zvyšujeme. U lidí starých, nemocných a u dětí, zvláště do konce prvního roku života, raději příliš neléčíme sami a poradíme se s lékařem.

Tak vida, voda je dokonce lék. Ale vždyť se to ví o vodách minerálních už dávno. Ale i zevně užívaná voda léčí. Nemyslím teď různé uhličité, siřičité a jiné –ičité koupele, ale vodu v obkladech. Studená voda je hlavním léčebným postupem při chlazení popálenin. Studené zábaly celého těla snižují horečku lépe než různé léky proti teplotě. Pravidelné koupání různých nepěkně vyhlížejících ran v čisté vodě může udělat zázraky.

Voda působí i močopudně. To je tedy objev! Hodně piju, tak hodně močím – a je to! Ale močíme více, i když se naše tělo ponoří celé do vody. V tomto stavu „bez tíže“ (a nesmějte se, podobné starosti mají i kosmonauti) se krev dostává z dolních partií těla rovnoměrněji do celého krevního oběhu, tělo je oklamáno, zdá se mu, že krve je moc, tekutin je moc, a začíná tekutinu vylučovat ledvinami. A co studené obklady na hlavě při úžehu? A co led do nápojů? Voda, voda, voda…

Tak a dost, jdu si dát pivo. Jestlipak stále mají ve Velkých Popovicích tak dobrou vodu, z níž ho vaří…?

 

 

Zdroj: Doc. MUDr. Ivan Novák, CSc. - Rady venkovského lékaře

 

 

 
Témata: