Rady venkovského lékaře - Mikuláš

Mikuláš - obrázek
Mikuláš - obrázek

Mikuláš a dětský lékař? Jistě. V tento den se všichni ocitáme v něčem pohanském, prehistorickém. Ať věřící či nevěřící, shánějí po městě nebo po vsi rodičové pro své dítě trojici postav. Mikuláše, symbolizujícího přísnou, spravedlivou laskavost, anděla, který má znázorňovat něžnou, láskyplnou ochranu, a čerta, který v této tradiční hře představuje hrůzu, zlo a trest.

Děti se většinou hodně bojí. Brečí až řvou a zalézají pod stůl. Některé ještě ve spánku, tisknouce k sobě punčochu se sladkostmi, zajíkavě povzlykávají. To se mi na Mikuláši nikdy moc nelíbilo. Nejraději jsem míval Mikuláše, když dítě už trochu rozum bere, jako ještě nic neví a zapojuje se do nacvičeného představení.

Takže zvát ty postavičky, nebo nezvat? Ale zvát. Avšak s rozumem. Dominovat musí Mikuláš s andělem. Čert nechť je dítětem spatřen, ale přísně držen na uzdě. Dítě ať je drženo za ruku nebo v náručí. Rozhodně nesmí scénu ovládnou čert a jeho řádění. Nejhorší situace nastává, když se celá akce vymkne rodičům z ruky a nejprve nechají dítě řádícím čertem vyděsit k smrti a případně seřezat a pak šílící dítě klidní výkřiky jako: „Neřvi, blbče, vždyť jsou to převlečený lidi…!

Nová doba přináší do mikulášství nové aspekty. Je to jistě aspekt tržní. Jako všechno dnes, už ani Mikuláš není levná legrace. Mikulášství je organizováno, budou inzeráty, firmy, realizační týmy. Jen by mě zajímalo, zda vůbec, popřípadě za jakých okolností si budou moci podnikatelé odečíst mikulášské řádění z daní. Z pojišťoven vím jistě, že případné psychické následky na dítěti a potřebnou léčbu pojišťovny nehradí. Další zvláštnost je Mikuláš a alkohol. Prosím vás: nenalévejte té trojici! Nejste na jejich turné poslední štace. I předškolní dítě tuší, že když se trojice vzájemně podpírá, zpívá písně se slovy, které dítě samo nesmí říkat, a oslovuje ho kolego, nebude něco v pořádku. O zvracení do knihy hříchů ani nemluvě.

Mikulášové, zvláště nedospělí, nezapalujte si vzájemně vousy. Každý rok bylo pár Mikulášků s popáleninami od hořících vousů přilepených silně hořlavými syntetickými lepidly přijímané na popáleninová oddělení.

Přes vylíčené problémy se přimlouvá, abyste nechali děti mikulášký večer zažít. Ta trocha strachu a napětí, ta vykoktaná básnička hlasem v němž se chvějí slzy a radost z odpuštění a z punčochy s dárky, patří k dětství. Je-li ta čertí hrůza dávkována rozumně, stává se možná pro dítě první signálem, že jsou na světe i věci nepěkné, že vinu následuje trest, ale i (trochu později), to že trošku se bát, zvlášť u maminky v náručí, nemusí být zas tak úplně špatné.

Zdroj: Doc. MUDr. Ivan Novák, CSc. - Rady venkovského lékaře

Témata: