Cvičení v šestinedělí

To, že by naše tělo vypadalo těsně po porodu stejně jako před těhotenstvím zřejmě neočekává žádná maminka. Pokud ale bude dodržovat správnou životosprávu a pravidelně cvičit, již brzy na sobě začne pozorovat změny k lepšímu.

Cvičení po porodu je dobré zahájit hned v prvním týdnu. Již v nemocnici navštěvuje maminky rehabilitační sestra, která je naučí, jak správně cvičit a dýchat. Maminky by měly v provádění cviků pokračovat i doma, ačkoli si budou připadat zcela vytížené péčí o miminko. Každá šestinedělka by si ale měla denně najít pro sebe alespoň pár minut a věnovat je tělocviku. Zpočátku se pravděpodobně bude muset do cvičení nutit, ale za pár týdnů si na pravidelný pohyb zvykne a zjistí, jak jí prospívá.

Cvičení v šestinedělí rozdělujeme do dvou fází:

1. Cvičení v časném šestinedělí – tj. první týden po porodu, kdy je nutné podpořit krevní oběh, zajistit správné dýchání, systematicky procvičovat svalové skupiny břišní a pánevní, a tím zahájit rehabilitaci pánevního dna. Toto cvičení zahájíte již v porodnici pod vedením rehabilitační sestry.

2. Od druhého týdne šestinedělí jsou cviky zaměřeny na posilování břišní stěny, pánve a trupu k zajištění správného držení těla a celkové kondice matky. Po návratu z porodnice opakujte cviky, které jste se naučila v nemocnici, a postupně přidávejte každý den jeden z následujících cviků:

1. cvik:
Procvičování páteře. Výchozí pozice: klek na všech čtyřech. Během pomalého nádechu se prohněte v páteři. Potom během pozvolného výdechu zakulaťte záda. Proveďte celkem 5×.

2. cvik:
Leh na zádech. Ruce jsou položeny podél těla. Dolní končetiny zdviženy a ohnuty v kyčlích i v kolenou. Během pravidelného hlubokého dýchání pohybujte nohama jako při jízdě na kole. Provádějte tento cvik tak dlouho, dokud nepocítíte únavu.

3. cvik:
Úklony vlevo a vpravo. Postavte se rovně. Ruce dejte dlaněmi do týla a nadechněte se. Během výdechu udělejte úklon vlevo, pak během vdechu se vraťte do původní polohy. Totéž proveďte směrem doprava. Opakujte střídavě úklon vlevo a vpravo celkem 10×.

4. cvik:
Postavte se rovně, chodidla asi 10 cm od sebe. Ruce vzpažte a nadechněte se. Ve výdechu udělejte předklon do vodorovné polohy, během vdechu se vraťte do původní polohy. Opakujte celkem 5×.

5. cvik:
Postavte se rovně, ruce vzpažte, chodidla několik centimetrů od sebe. Kružte pánví směrem doleva, dozadu, doprava a dopředu. Udělejte celkem pět kruhů ve vdechu a výdechu. Totéž proveďte také v opačném směru.

Bylo by dobré, kdyby se cvičení stalo nedílnou součástí života každé ženy. V každém případě by ale mladá maminka měla s cvičením vydržet nejméně sedm týdnů po porodu.

 

Zdroj: Průvodce těhotenstvím a porodem

Autoři: F. a J. Macků

Budeme mít děťátko

Autor: Stanislav Trča